© Rootsville.eu

Dave Soldier (US)
tiltle: Message From Groove & GW
music: Jazz
release date: january 01, 2021
label: Mulatta Records
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Dave Soldier

© Rootsville 2020


In Zajal verkent de bekende Downtown-componist en instrumentalist Dave Soldier het begin van populaire liederen en lokaliseert het 1000 jaar geleden op het kruispunt van moslim, joodse en christelijke culturen in Zuid-Spanje. Zajal, samen met muwashaha, waren de teksten van het middeleeuwse Andalusië. Hoewel er nog steeds veel worden gezongen (met name in Libanon), zijn hun nakomelingen overal.

Tijdens een reis naar Spanje in 2004 las Soldier over het Andalusische kalifaat, toen de islamitische, christelijke en joodse gemeenschappen niet alleen naast elkaar bestonden, maar een groot deel van de wereld die we vandaag bewonen, mede hebben gecreëerd. Samen produceerden ze de roman, de cowboycultuur, de gitaar, de danssuite, de kabbala, Maimonides en ibn Arabi en de ontdekking van de nieuwe wereld. En modern lied: de zajal en muwashaha introduceerden het couplet en refrein die de ruggengraat vormen van populaire muziek. Imitatie van de zingende oud-spelers van Andalusië verwekte de troubadours en de figuur van de ronddolende dichter en zanger in zijn talloze incarnaties, van Villon tot Joni Mitchell.

In Zajal speel je Maurice Chedid, een gevierde zanger en oudist uit Libanon die in New York in een livrei-taxi rijdt; Triana Bautista en Ismael Fernandez, telgen van beroemde Gypsyflamenco-families; flamenco- en latinmuziekzangers David Castellano en Barbara Martinez; en de Israëlisch-Marokkaans-Perzische zangeres Ana Nimouz. Spelers zijn onder meer componist Dave Soldier op gitaar en keyboards: klassiek en klezmer violiste Rebecca Cherry; Alan Kushan, de belangrijkste virtuoos van de Iraanse sentur: trombonist Chris Washburne (Eddie Palmieri en Willie Colon): klezmer-trombonist Dan Blacksberg: jazzbassist Ratzo Harris (Mose Allison, Betty Carter): timbalero Robby Ameen (Eddie Palmieri, DizzyGillespie): Grieks klarinettest Lefteris Bournias: flamencodanser en percussionist Jose Moreno: en palmas (handgeklap) door de dansers Nelida (Neli) Tirado en Sonia Olla (Madonna en Ricky Martin). Dave leerde flamencogitaar van Pedro Cortes, de belangrijkste Amerikaanse exponent van de zigeunerflamenco, die de plaat produceerde.

De teksten zijn van de belangrijkste Arabische en Hebreeuwse dichters van het middeleeuwse Spanje, plus een van hun Perzische tijdgenoot Rumi in Farsi; een tekst van Dave Soldier in het Engels die de sevillianas gebruikt, een flamencovorm; en een moderne muwashaha van de grote Libanese zanger Fairouz. De muziek maakt gebruik van hedendaagse Andalusische vormen (buleria, fandango, petenera, rumba, tango) zoals vertaald door Soldiers visie op de hedendaagse culturen van New York City.

tracks:

Raqib (The Spy)
Ma’an Walnaar (Water and Fire)
Ya Za’iri Fid Doha (My Visitor in the Morning)
B’Abi (My Father)
Bi-moa (Without Myself)
The Stars of Country Music Greet the Spring
Eretz Sfarad (Land of Spain)
No Me Mordaz Habibi (Don’t Bite Me Baby)
Krav (Battle)
Beautiful Boy
Hal-dara Zabyu al-Hima (If)