© Rootsville.eu

Gerry Spehar (US)
tiltle: Lady Liberty (EP)
music: Singer-songwriter
release date: january 20, 2021
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Gerry Spehar

© Rootsville 2020


Gerry Spehar komt uit een oude pioniersfamilie in Colorado van mijnwerkers, veeboeren en homesteaders. Hij is geboren en getogen in Grand Junction, werkte op de ranch van zijn oom Will en veegde vee en landbouw. Oom Will gaf hem zijn eerste gitaar toen Gerry 13 was, een Stella. Gerry begon meteen liedjes te schrijven, oefende als een duivel, nam Mississippi John Hurt finger-style gitaar in zich op en dronk iedereen van Haggard tot Hendrix in.

Gerry leefde de droom van eind jaren 60, liftend van CU Boulder naar huis en terug. In 1968, toen zijn studie in Frankrijk in het buitenland werd onderbroken door de studentenrevolutie, stortte Gerry zich in heel Europa, speelde in treinstations en cafés en leefde van fooien. Hij kwam thuis bij zijn studieliefde Sue en begon muziek serieus te nemen, hij hervatte een duo met zijn broer George. Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken. De Spehar Brothers waren het geroezemoes van het clubcircuit in de bergen en het midwesten en openden voor Boz Scaggs, Ian & Sylvia, John Fahey en Townes Van Zandt. Bill & Bonny Hearne hebben het lied Georgetown van Gerry gesneden, met de zang van Nancy Griffith. Er gebeurden dingen.

Met de release van zijn nieuwe EP Lady Liberty, Gerry Speharvoltooit de missie van zijn veelgeprezen protest uit 2018 album "Anger Management". In de traditie van Woody Guthrie, Anger Het management richtte zich rechtstreeks op Donald Trump en zijn apologeten aangrijpend en scherp over kwesties als oorlog, immigratie en economische en sociaal onrecht dat het land teistert. Lady Liberty is een boekensteun viert de triomf van de Amerikaanse democratie over haar grootste uitdaging in ons leven, en van hoop boven haat.

Muzikaal en tekstueel is Lady Liberty in de eclectische volkstraditie waar Gerry Spehar in doordrenkt is. melodieuze verhalen van zijn debuutalbum uit 2017, "I Hold Gravity", een samenwerking met zijn overleden vrouw Susan dat opgetekend hun laatste cross-country ritten, hun bergerfgoed, en een L.A. naar Texas landschap gevuld met garnalenvissers, dynamiters en wildcatters, worstelaars, ruige nekken, overambitieuze boeren en Monsanto-advocaten.

Gecoproduceerd door Spehar en Paul Lacques (I See Hawks In L.A.), en ondersteund up door gekke L.A. instrumentalisten Joe Berardi en Marc Doten (Double Naught Spy Car) en Rick Moors (Bonedaddys), Lady Liberty is een rijke samenkomst van invloeden - van John Prine geïnspireerde folk tot anthemische rock. Verdere verrijking van de mix zijn vioollegende Gabe Witcher (Punch Brothers), gitarist Javi Ramos, trompettist Erinn Bone en zangeres Christine Spehar.

Het titelnummer, ‘Lady Liberty, Day One’, is een volkslied gewijd aan twee Amerikaanse iconen: het Vrijheidsbeeld en John Lewis, een gigant van burgerrechten. ‘Laura Dean’ is gebaseerd op het echte trauma van de gezondheidswerkers die dagelijks riskeren hun leven voor ons in de huidige pandemie. Muzikaal gezien is het een eerbetoon in de akoestische folktraditie van John Prine, die stierf aan COVID 19. De drie nummers ‘Immigrant Suite’ is gebaseerd op de waargebeurde verhalen van drie Midden-Amerikaanse kinderen die de belofte van Amerika zoeken; in ‘Barrier Reef’ worstelt een jong meisje om weer contact te maken met haar vader in Virginia; in ‘Boy and Beast’ rijdt een 12-jarige jongen de trein naar het noorden om zijn moeder in Los Angeles te vinden en in ‘Meet Me at The Moon ’, een rouwende landarbeider.

tracks:

1. Lady Liberty, Day One (5:10)
2. Laura Dean (4:04)
3. Immigrant Suite (12:15)
a) Barrier Reef (4:05)
b) Boy and Beast (4:33)
c) Meet Me at The Moon (3:45)