© Rootsville.eu

Ghalia Volt (B)
tiltle: One Woman Band
music: Blues
release date: january 29, 2021
label: Ruf Records
promotion: Devious Planet (Pati deVries)
info artist: Ghalia Volt

© Rootsville 2020


Leuke eindejaarsgeschenk deze nieuwe telg van Ghalia Volt. Ghalia is ondertussen onze beste Belgische vertegenwoordiger in de VS en ondanks de zware Covid 19-pandemie wist ze een roadtrip door de States te maken en ons te trakteren op deze schitterende schijf. Na ‘Let The Demons Out” in 2017 en “Mississippi Blend” in 2019, opent ze het nieuwe jaar met deze “One Woman Band”. Voor de snelle jongens, die zullen nog even moeten wachten want de plaat wordt maar verwacht eind januari.

Wij waren bij de gelukkigen die alvast deze nieuwe parel mochten beluisteren en ik kan u verzekeren dat het zeker de moeite waard is. Ben persoonlijk altijd fan geweest van Ghalia, met het beetje Franse tongval in haar zang. Maar na al die jaren over de plas te hebben verbleven is dat er volledig uit en is ze uitgegroeid tot een echte Delta Blues Woman.

Het nieuwe album bevat 11 songs , waarvan 9 door haar werden geschreven. Verder vinden we Dean Zucchereo op bas op 2 songs en kwam ook Monster Mike Welch zijn steentje bijdragen. De plaat begint alvast op een stevige manier met ‘Last Minute Packer’. Stevig drumgeroffel en een vettige slide. ‘Espiritu Papago’ begint al even vettig en heeft een groove die doet denken aan wijlen John Lee. ‘Can’t Escape’ gaat in dezelfde trent verder met een hypnotiche sound. Hoewel ‘Evil Thoughts” gaat over donkere gedachten klinkt het nummer zeer vrolijk met een rockend tintje, echt helemaal mijn ding.

‘Meet Me In My Dreams’ is een eerste rustpunt op de plaat, voor zover je van een rustpunt kan spreken natuurlijk. Het rauwe van de muziek komt hier nog beter tot zijn recht. ‘Reap What You Sow’ klinkt als een ouwertje van Hound Dog Taylor, met vettige slide en al....wow.. Met ‘Loving me Is A Full Time Job’ denk je dat er wat gas wordt teruggenomen, maar na één strofe ben je er aan voor de moeite en wordt de gashendel opengetrokken...shake it baby !!!

‘It Hurts Me Too’ is één van de covers op de plaat. Het nummer is van Hudson Whittacker en werd al honderden malen gecoverd, maar Ghalia weet er een fijne en aangename versie van te maken, met een eigen twist. Very nice ..zeker het slide gedeelte halfweg.‘It Ain’t Bad’ swingt, ‘Bad Apple’ start met een geweldige slide-partij die u kiekenboellen bezorgt en ‘Just One More Time’ swingt als de beesten en geeft je zin om de dansschoenen aan te trekken.

Besluit: Ghalia heeft hier alweer een knappe schijf afgeleverd waar je in 11 nummers de geest voelt ronddwalen van RL Burnisde, Kimborough, Hound Dog en zelfs John Lee. Hopelijk geraken we uit deze pandemie en liefst zo snel mogelijk, want ik kan niet wachten om dit live te kunnen meemaken...en denk er aan gastjes: C’est du Belge !!!

tracks:

01 Last Minute Packer
02 Espiritu Papago
03 Can't Escape
04 Evil Thoughts
05 Meet Me in My Dreams
06 Reap What You Sow
07 Loving Me Is a Full Time Job
08 It Hurts Me Too
09 It Ain't Bad
10 Bad Apple
11 Just One More Time

musicians:

Ghalia Volt: vocals, slide, guitars, drums
Dean Zucchero: bass on #2,11
Monster Mike Welch: guitar on #04,11