© Rootsville.eu

Leon Lee Dorsey (US)
tiltle: Thank You Mr. Mabern
music: Jazz
release date: january 20, 2021
label: independent
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Leon Lee Dorsey

© Rootsville 2020


De in Memphis geboren hardbop-pianist Harold Mabern was een gerespecteerde oudere figuur op het toneel toen hij op 17 september 2019 op 83-jarige leeftijd stierf. Zijn authentieke soul-geïnfuseerde jazz en diepe blues-swing die inherent zijn aan zijn Memphis-roots, gekoppeld met een grondige beheersing van het Great American Songbook, vergaarde de bewondering van generaties muzikanten, waaronder bassist-producer Leon Lee Dorsey.

Dorsey, wiens vloeiende en alomtegenwoordige bas jazzmeesters Lionel Hampton en Art Blakey energie heeft gegeven met zijn Jazz Messengers, evenals Grammy-winnende jazzvocaliste Cassandra Wilson, bracht dit album tot bloei in zijn thuisstudio in Upper West Side Manhattan. De bassist had al een reeks trio-opnames geproduceerd met Mike Clark, een ervaren drummer die een sterke, ritmische basis legt voor deze opname. Hij en Harold hadden veel gemeen en ze werden tijdens de sessie verliefd op elkaar. Harold kwam binnen spelen als een 21-jarige. Hij stond in brand - Mike voedde hem. Thank You, meneer Mabern! bevat meesterlijke vertolkingen van typische composities die tijdens Mabern's lange en illustere carrière populair zijn geworden. Mabern's unieke, door de ziel geïnfecteerde geluid zet het podium op de opzwepende opeprener, "Rakin’ and Scrapin titeltrack van het Prestige-album van de pianist uit 1969.

De drie zorgen voor een herkenbare synergie - Dorsey's borrelende baslijn valt direct in de mollige backbeat die door Clark wordt gelegd terwijl Mabern de harmonie met zijn linkerhand intrekt en zijn rechterhand laat zweven met verfijnde, melodische vindingrijkheid. Mabern roept de kleuren van McCoy Tyner op met zijn verfijnde, strakke benadering van Frank Fosters klassieke jazzwals, 'Simone'. Zijn gesyncopeerde, canoreuze frasering en Clarks smaakvolle, gebroken swing geven de track een fris, pittig gevoel. Dorsey demonstreert zijn improvisatie-scherpte met een lyrische solo, prachtig ondersteund door Mabern's gevoelige comping. De groep schakelt over met “Bye Bye Blackbird”, waarin Dorsey op de melodie en Clark op brushes te zien is. Het trio keert terug naar de soul-jazz-onderbouwing uit het midden van de jaren 60 met een bijzonder soulvolle kijk op Herbie Hancocks 'Watermelon Man'. Clarks sluwe, gearticuleerde benadering beweegt hier heen en weer tussen Clyde Stubblefield en Billy Higgins.

tracks:

  1. Rankin’ and Scrapin’ (Harold Mabern)
  2. Simone (Frank Foster)
  3. Bye Bye Blackbird (Ray Henderson)
  4. Summertime (George and Ira Gershwin)
  5. I’m Walkin (Antoine Domino and D. Bartholomew)
  6. Softly As A Morning Sunrise (Oscar Hammerstein II and Sigmund Romberg)
  7. Misty (Errol Garner)
  8. Moment’s Notice (John Coltrane)