© Rootsville.eu

Michaela Steinhauer (D)
tiltle: Changes & Choises
music: Jazz
release date: january 15, 2021
label: Independent
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Michaele Steinhauer

© Rootsville 2020


Michaela Steinhauer is een verteller met een flexibele stem en speelt een breed scala aan noten en emoties.Ze is ook een getalenteerde improvisator die daagt zichzelf en haar instrumentalisten voortdurend uit. Het nieuwste project van mevrouw Steinhauer, Veranderingen en keuzes , is een conceptueel album waarin de nummers, die vrije tonale improvisaties verbinden met een verteld verhaal, vorm krijgen een drama over een doorgewinterde dame die herinneringen ophaalt aan het verleden, de herinneringen en emoties loslaat en innerlijke rust vindt.

Het werd in Moskou opgenomen in een trio met altsaxofonist Alexey Kruglov en pianist Roman Stolyar. De zangeres schreef alle muziek, behalve Ivory Stone's 'Abandoned Chapel'. Alexey Kruglov en Roman Stolyar zijn beide zeer bekend in de wereld van de freejazzmuziek. Kruglov heeft samengewerkt met een breed scala aan artiesten, waaronder Jimmy Heath, Christian McBride, Joe Lovano, Gary Bartz, Joachim Kuhn en Viacheslav Ganelin en vele anderen. Hij heeft op heel wat festivals opgetreden, leidt Krugly Band en heeft meer dan 70 albums uitgebracht. Stolyar heeft gewerkt met Dominic Duval, William Parker, Vinny Golia, Oliver Lake en anderen, en leidde bij minstens tien eigen albums. De drie muzikanten hebben jarenlange ervaring in het samen spelen en tijdens Veranderingen en keuzes , ze schakelen gemakkelijk tussen stijlen.

"Me, Myself and I" begint s rustig en wordt dan een speels deuntje met Steinhauer-display ing haar brede scala, vooral na de piano solo. Ze is dramatisch over 'Why is she still here?' (een van verschillende nummers met een gedenkwaardige melodie) en zingt vrijuit op 'She’s Dancing'. De warme ballad Choices wordt gevolgd door Kruglov's avontuurlijke alt-spel wat soms aan Eric Dolphy doet denken in 'Abandoned Chapel'. Hier draagt ​​Stolyar, net als in het hele programma, zowel stimulerende begeleiding als creatief solo's. 'Moving' heeft een pakkend thema, 'Nothing New Under The Sun' bevat een aantal bijzonder assertieve en gepassioneerde zang die vrij vrij wordt, en de het vrolijke "The Other Day" heeft Steinhauers pittige scat-zang voordat het episodische "She Smiles" het tot nadenken stemmende programma afsluit.

Gedurende "Changes & Choises' is het samenspel tussen de drie muzikanten kleurrijk en inventief. Michaela Steinhauer, geboren en getogen in Duitsland, begon als kind met zingen, speelde vanaf haar negende piano en trad op met een pop / rockband die ze medeoprichter toen ze 16 was. Ze hield altijd van zowel improviseren als componeren en voelde zich aangetrokken tot jazz. In 1999 verhuisde ze naar Moskou, waar ze studeerde bij enkele van de beste Russische jazzmuzikanten. Ze nam haar debuutalbum op, trad regelmatig op in heel Europa, werkte als vocale pedagoog, en deed al het componeren (naast het schrijven van het verhaal s en scenario's) voor vier musicals. In 2014 verhuisde Michaela naar New York, studeerde aan Queens College en behaalde een masterdiploma in jazzstudies voordat ze in 2018 terugkeerde naar Duitsland.

In haar carrière heeft ze acht albums opgenomen, met sidemen als Craig Handy, Wallace Roney, Orrin Evans en Hendrik Meurkens. Het avontuurlijke maar toch toegankelijk en intiem Veranderingen en keuzes stelt de multi-getalenteerde Michaela Steinhauer perfect voor aan een wereldwijd publiek balanceert improvisatie met composities, verhalen vertellen met onvoorspelbare vluchten met haar prachtige stem en haar bekwame sidemen.

tracks:


01 Me, myself and
02 Why is she still here
03 She’s dancing
04 Choices
05 Abandoned chapel(words and melody Ivory Stone)
06 Moving
07 Nothing new under the sun
08 The other day
09 She smiles