© Rootsville.eu

Nils De Caster & Sara De Smedt (B)
tiltle: It Takes A Believer
music: Americana - Folk
release date: october 09, 2020
label: Lie Records
info artist: Nils De Caster & Sara De Smedt


© Rootsville 2020


Ja, wanneer je de laatste toegankelijke periode de concerten kwam af te schuimen kon je er niet naast kijken. Verliefdheid doet iets met een mens en zo ook bij twee fijne mensen als Nils De Caster en Sara De Smedt. De klik was er reeds enkele jaren geleden maar hun uiteindelijke bezegeling kwam er niet door een boterbriefje maar door het maken van dit album "It Takes A Believer", en daarvoor hadden ze zich terug getrokken als Guinevere en Lancelot in hun koninklijk aanvoelend slot "La Claireau" in Luxemburg. Een concerttour daar zullen we door de gekende omstandigheden nog wat moeten op wachten maar deze 9 hemelse nummers, allen gebracht in een zweem van liefde en intimiteit, kan je als digitaal schijfje, maar ook als warme vinyl reeds bestellen bij "Lie Records"


photo Nils De Caster © Rootsville

Nils De Caster hoort bij de top van de Gentse "Americana" scene. Zowel als producer, multi-instrumentalist en componist en steeds zorgend voor de vrolijke noot tijdens de concerten schuimt hij reeds 10-talle jaren onze podia af. Is het niet als bluesbrother van zijne eminentie Roland, dan als Americana bro' van Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt. Uiteraard speelde hij in talrijke formaties, dit teveel om op te gaan noemen zoals bij de "The Pink Flowers", als Vlaams evenbeeld van "The Waterboys". Na Jock in "The Broken Circle Breakdown Band" stond hij er als de levende lijm bij "The Infamous Roots Rielemans Family Ochestra" als Eduard Rielemans.

De ontdekking van iemands ziel zou er komen met de concert- en theater tour "Soul Of A Man" maar zou even plots onderbroken worden door die verdomde "Covid-19 pandemie. Een dwalen langsheen de blues, country en folk paden waar hij samen met Yves Meerschaert en Sara De Smedt een boeiende muzikale trip voor ons in petto heeft.

Sara De Smedt studeerde in 2009 af als master kleinkunst aan het Herman Teirlinck Instituut. Met haar eindvoorstelling Mary’s Bleeding Heart, eigen composities gebracht door een strijkkwintet en één stem, speelde ze op een hele reeks podia door Vlaanderen. Ze schuimde ook de nationale en internationale podia af met het arenaspektakel Peter Pan, The Never Ending Story.  Na "Soul Of A Man" is er nu ook deze "It Takes A Believer" en zal ook Sara nu steeds aan de zijde van Nils De Caster te bewonderen zijn. Alles komt wel goed en dus kijken we met voldoende perspectief uit naar wat komen gaat. Na het eerder beschreven "The Open Hums Of Things" van HT Roberts wordt uiteraard ook deze "It Takes A Believer" bij hun gezamenlijke thuis "Lie Records" uitgegeven.

Het album werd opgenomen tijdens de eerste Corona periode in volle lockdown. Om het origineel te houden brengen Nils en Sara deze "I Am A Believer" uit tijdens de tweede golf en weerom in de lockdown periode. Een ideaal luistermoment voor de lange winteravond met als knuffelcontact een goed glas wijn voor de warme haard. Het album opent met de soms breekbaar aanvoelende klankkleur van Sara De Smedt met het intieme en titeltrack "I Am A Believer". Daar waar opener een beetje overhelt naar de folky kant is "Someday When This Life Is Over" er eentje dat met een hoog JJ Cale gevoel overhelt richting prachtige Americana. Voor drie van de negen teksten riepen ze de hulp in van HT Roberts en Bruno Deneckere.

Met de prachtige harmony vocals van Nils en Sara is "All This Running Around" er eentje waar de quote "Carpe Diem" zeker van toepassing is. Vrolijk en luchtig gebracht. "Two Hearts" zou je dan weer als autobiografisch kunnen aanzien en drijven we terug op een blauwe wolk van romantiek naar de Folk. Intieme songs als "Daybreak Over Clearwater Castle" en "Trough An Open Door", dit gebruik makend van je knuffelcontact, laten je genieten en voor diegene die nog wachtend zijn op de grote liefde laat je bij deze "I Am A Believer" niet in de verleiding brengen maar just do it.

Enigszins tegestrijdend met het amoureuze gevoel volgt dan eerder de ontnuchtering met "I'm Over You" maar Nils en Sara kennende belsuiten ze niet ontkennend met "All is One". Tijd voor het tweede glas wijn alvorens terug weg te dromen...

tracks:

01. It Takes A Believer
02. Someday When This Life Is Over
03. All This Running Around
04. Two Hearts
05. Daybreak Over Clearwater Castle
06. Better Things To Do
07. Trough An Open Door
08. I'm Over You
09. All Is One