© Rootsville.eu

Pete (B)
tiltle: The Power of Almost Nothing
music: Singer-songwriter
release date: 2020
label: Fandango Music
info artist: Pete


© Rootsville 2020


In een ver verleden, het pre-Corona tijdperk dus, kwam ik Piet Vastenavondt bij wijlen tegen op één of ander muziekevent met steeds de weerkerende vraag; wanneer mogen we de opvolger van "I Am Wilson" mogen verwachten?. Het is nu ook al 7 jaar geleden dat we koudweg gepakt werden door de mooie klankkleur en prachtige harmony vocals van Piet Vastenavondt aka Pete. Het antwoord was steeds weer van; we zijn er aan het werken.

Plots out of the blue met als voorganger de single "Lonely Train" verschijnt dan nog voor de kerstperiode deze "The Power of Almast Nothing". Samen met Dirk Lekenne van "Fandango Music" moet het dan een pracht periode zijn geweest door het maken en mixen van dit nieuwe album. In de vertrouwde studio met ook de studio attributen Rik Volkaerts, Luk de Graaff en Mike Douchette werd er feilloos geschaafd aan een 9 nummers tellend album, en ja hoor, het resultaat mag er best weer wezen.

Pete groeide op net buiten de stadsmuren van Leuven met de muziek van Hendrix en The Beatles, Charles Aznavour en Glen Miller indachtig en toch...toch mag de muziek van "Pete" in één zalige zucht ook genoemd worden met legendes als CSN&Y. Het moet daar in Boutersem een betoverende stilte zijn geweest wanneer deze klasbakken aan het opnemen waren. Misschien hadden de gemeentelijke diensten wel de straat afgesloten voor eventuele hinder ;-).

Deze "The Power of Almast Nothing" ligt op gebied van intensiteit duidelijk in het verlengde van de "I Am Wilson" en de fans zouden het niet anders gewild hebben. Openend met de als single uitgebrachte "Lonely Train" zullen de niet-adepten het moeilijk kunnen geloven dat dit niet Crosby en zijn gang is maar gewoon één iemand uit het Leuvense. Prachtig uitgebalanceerd nummer dat meteen ook voor een intens moment zorgt. Het ganse album is gemixt in één waas van professionalisme dat zijn meerdere nog moet erkennen en de kenners onder ons weten dat ze bij "Fandango Music" het niet voor minder doen.

Een nummer als "Slow Down" zorgt evenwel ook voor een beetje meer dynamiek waarna we meteen terugvallen in een droommoment met "Home Again". Nummers als "Come Tomorrow" en het beklijvende "Allison" doen je met respect luisteren naar dit album. Eén ieder heeft wel een favoriet op een album en ook al zijn deze 9 even mooi en pakken toch selecteer ik "Falling" als mijn persoonlijk uitgekozen nummer "1".

Afsluitend met het al even mooie "I Do" is het 7 jaren wachten op nieuw materiaal van deze "Pete" al meer dan vergeten. Weerom zijn we minutenlang bevangen geweest in één lang knuffelmoment en is het net nu niet dat waar we zo naar hunkeren. Bedankt Pete, we love you, we do!

tracks:

01. Lonely Train
02. Slow Down
03. Home Again
04. Rider and A king
05. Come Tomorrow
06. Allison
07. Falling
08. Paradise
09. I Do

musicians:

Pete (Piet Vastenavondt): vocals, acoustic guitar
Dirk Lekenne: electric, bariton and slide guitars, bass, keys, percussion
Rik Volkaerts: drums on “Allison” and on “Rider and a king”
Luk de Graaff: bass on “Allison”
Mike Douchette: pedalsteel on Falling