© Rootsville.eu

The Bills (US/Nor)
tiltle: Til The Blues Have Gone
music: Blues - Roots
release date: january 15, 2021
label: Wheeling Records
info artist: The Bills
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2020


"The Bills" zijn twee outlaws die zich al jaren Noorwegen als thuisland hebben aangenomen. "The Bills" dat zijn de muzikanten Bill Booth en Bill Troiani en hadden al heel wat watertjes doorzwommen toen ze in 2012 onder deze naam als duo begonnen te werken. Hun muziek is enorme feel-good music met roots in Blues en Americana. Met deze "Til The Blues Have Gone" laten ze meteen een statement op ons los dat ze als veteranen en hun debuutalbum onmiddellijk hoog zullen scoren in de charts.

Met de titeltrack openen ze vrolijk met een swingende shuffle die je meteen aan de speakers zal kluisteren. Heerlijk om luisteren zeker in deze donkere periode waar we met z'n allen nood hebben aan wat warmte. De inbreng van Bill Booth en zijn fiddle maken dat dit ganse debuutalbum zweeft op een positieve wolk met nummers als "Last Chance To Hurt Me" en het met gospel geïnfecteerde "Good Lord Done Gone".

Het album werd opgenomen in Booth's "Anneks Studio" ergens in de buurt van Oslo. Voor de credits van deze 13 nummers tekenden beiden voor 12 nummers. Ook op het daaropvolgende "Slipping Through The Cracks" blijven ze trouw aan de bluesshuffles met Americana inbreng. Zelfs de ballad "Keeping The Blues Alive" komt warm en heerlijk binnen. Op "Asking For More", een bues shuffle met lichte ska beat is en blijft het genieten van dit duo dat zich tijdens de opnamen versterkt zagen met drummer Alexander Pettersen.

Op "Driving Rain" schakelen ze zelfs nog een versnelling hoger en zullen ze ongetwijfeld de tent laten rocken als weleer. Mijmerende country dan op "Road Is Long" en zelfs Son House zijn "Grinnin In Your Face" krijgt dankzij het nieuwe arrangement een "The Bills" signature. Als ballad met "Didn’t Know What I Had" krijgen we nog een country bluesje als afsluiter. Knappe plaat zonder meer!

tracks:

01. Til The Blues Have Gone
02. Last Chance To Hurt Me
03. Good Lord Done Gone
04. Slipping Through The Cracks
05. Keeping The Blues Alive
06. Asking For More
07. Already Gone
08. Driving Rain
09. Still Might Be Around
10. Road Is Long
11. Sun Was Going Down
12. Grinnin In Your Face
13. Didn’t Know What I Had

musicians:

Billy T: vocal, bass
Bill Booth: vocal, guitar, fiddle
Alexander Pettersen: drums