© Rootsville.eu

Billy & Bloomfish (B)
Americana - Roots
't Stamineeke Webbekom
(11-01-2020)
reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info club: 't Stamineeke
info artists: Billy & Bloomfish

© Rootsville 2020


Donderdag 09 januari stond er rond de middag een ellenlange rij te wachten tot de deuren van "t Stamineeke" na het winterverlof terug zouden heropenen. "Waardin" Maaike had er even de riem afgelegd om van wat quality time te kunnen genieten en gelijk heeft ze. Uiteraard mag dit niet te lang duren want het "vast meubilair" moet na de feestdagen ook terug zijn gangen kunnen gaan. Om haar klanten te behagen voor het kleine oponthoud is er op zaterdag 11 januari een soort van nieuwjaarsconcert en daarvoor doet ze beroep op eentje van de streek.

Zaterdag 11 januari en alweer staat er een lange rij wachtende aan "t Stamineeke". Ditmaal niet om het eerste pintje van 2020 te kunnen degusteren, nee dit gebeurde al op donderdag. Vandaag staan niemand minder dan "Billy & Bloomfish" op de affiche met het logische gevolg...boesjevol! Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels kennen elkaar al lang, zeer lang, al is het debatteren of het nu 20 of 25 jaar is os ze samen...spelen. In elk geval een jubilee waardig. Als onderdeel van de "Blue(s) Angels" stonden ze zo nog op "Blues Peer" in de editie 2018. Maar deze blues sister hebben naast hun solo- en andere projecten ook nog een ander verleden want zo zijn ze ook de zusjes Jospehine en Hermine Rielemans bij de "Infamous Roots Rielemans Family Orchestra" van wie het debuutalbum uitkwam in 2016 (album report).

Kathleen Vandenhoudt zagen we nog op 27 september 2019 in "Toogenblik" samen met Nils De Caster en Bruno Deneckere (concert report). Een maandje later konden we genieten van Pascale Michiels aan de zijde van HT Roberts in het "Loodscafé" te Aarschot (concert report). Vandaag tekenen ze present als het duo "Billy & Bloomfish". Als duo brachten ze al twee albums op de markt waarvan "Ridin' The Rods" in 2014 verscheen. In 2018 volgde er "Happy Incomplete" (album report) en zoals de titel het zegt zal er zonder meer ook hierop een vervolg komen. Beiden gaan dus al een tijdje mee en zo kennen we Kathleen al van de uncensored "Bordeline Saga".

Na iedereen persoonlijk de beste wensen te hebben overgebracht is het rond de klok van 08.00PM stilaan tijd om ons te verwelkomen met hun "Billy & Bloomfish" muziek. Die muziek is van de fijnste Americana die er bestaat, het soort waar ze in de VS nog jaloers kunnen op worden. Hun opener hier voor de fans uit de streek is "Happy Inclompete", de titeltrack van hun laatste album. Heerlijk luisteren is het wel al is het haast onmogelijk om niet op iemands tenen te trappen. Het advies van Kathleen om op beurten te ademen was nog niet zo slecht :-)

Moest er hier in "'t Stamineeke" sprake zijn van een podium dan zou dit ook worden ingenomen en nog steeds bleven er fans zich naar binnen wringen. Misschien hadden ze beter vanavond enkele terras-verwarmers gehuurd om zo een winterterras te openen, maar dan stond misschien ook het kerkpleintje vol? Hun nummers hebben steeds ook vaak iets van realiteit in zich zoals ook te horen bij "Broken Man" met niets dan lachende gezichten bij de vrouwelijke bezoekers.

Onwaarschijnlijk hoe de klanken uit de Chinese "Ruan" van Pascale samengaan met de rifjes uit de akoestische gitaar van Kathleen en dan hebben we het nog niet over die perfecte harmonieuze samenzang, kiekebisj!. Een beetje meer schwung krijgen we dan met "Sing Bluebird Sing" en het hoeft maar een klein zetje of het ganse "Americana Choir" van "t Stamineeke" deelde mee in de vreugde van dit nummer met als gevolg een overdonderend applaus.

Ik schreef het al bij de recensie van hun laatste album. Met een titel als "Happy Inclompete" kan het niet anders of er moet een gevolg aan komen. Vanavond krijgen we al enkele test cases met enkele nieuwe nummers. Op "Deep In My Soul", een nummer van de "Roots Rielemans Family Orchestra", neemt Pascale het vocale voor haar rekening en dan moet het hoogtepunt van de eerste set nog komen. Kathleen vraagt dan een algemene stilte voor alweer een nieuwe nummer. "Tricks On Me" gaat over het verlies van een dierbare en dat heeft eenieder al wel kunnen ervaren, enorm pakkend dit nummer met een onroerende Kathleen en een Pascale die bijzonder subtiel de mondharmonica kwam te bespelen en dus kijken we al uit naar album "3". Hoeft het nog gezegd dat het applaus in contrast stond bij de stilte tijdens dit nummer. Deze namiddag hadden we nog maar net afscheid genomen van "Little Jimmy" in de "CRV" te Grimbergen (hommage), een thuis voor deze blues rebel waar ook Kathleen, Patrick Riguelle, Jan Hautekiet en zovele andere van hun collega's met regelmaat over de vloer kwamen, remember "The Silver Foxes".

Een gepast moment om iedereen terug te laten ademen en de nieuwkomers die zich hadden binnen gewerkt met de beste wensen te overladen. Na een pauze kwam dan "deel 2" en dat werd nog straffer dan "deel 1". Met nummers als "The Brighter Side" en "Mulberry Mine" uit dat prachtige album "Happy Incomplete". Maar ook met "Waisted Words" en "Cowgirls & Indians" uit hun debuutalbum "Ridin' The Rods" kwamen aan bod. Afsluiter werd dan "Deeper Well" van Emmylou Harris maar dan moesten uiteraard de obligate bissers nog komen. Of het nu het moment van het pré-concert, het concert zelve of de after party was, de gemoedelijk bleef dezelfde, het is hier in Diest trouwens allemaal familie van "Billy & Bloomfish" en zo mogen de gordijntjes van het winkeltje terug open ;-) CU!