© Rootsville.eu

The Sad Hill Outfit (B)
Bluegrass & Co
Don Petrol Tielt-Winge
(15-01-2020)
reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info club: Don Petrol
info band: The Sad Hill Outfit

© Rootsville 2020


O Brother, where art Thu? In den "Don Petrol" natuurlijk! We zijn nog niet helemaal uitgekust en het is al meteen de 3de woensdag van de maand en dan is het in die nieuwe Juke Joint "oep den berg" in Tielt-Winge weerom tijd voor een "Soundcheck Diner". Op hun eerste officiële "Soundcheck Diner" kozen de nazaten van de mythische "Don Petrol", Hans en Bart, nog resoluut voor pre-war blues met "Black Label" (concert report), iemand die toen die avond diep in het arsenaal van Robert Johnson wist te duiken. Vandaag gooien ze het roer volledig om en staat er met de lokale "The Sad Hill Outfit" zowaar "Bluegrass" op het menu. Onze democratische bewindvoerders hebben ons al lang een rookverbod opgelegd met als gevolg ook het bordje "No Greengrass Allowed".

Aangekomen in dit knappe retro etablissement is het een gezellig geroezemoes van mensen die hier komen genieten van een "Burger" de "American Way" en volgelingen van Bill Monroe en Earl Scruggs als in Tielt-Winge meets Kentucky! Geen "Kentucky Fried Chicken ®" op het menu want dit is natuurlijk een geregistreerd merk, ook "Steppegras" werd zo van de kaart geweerd. "Bluegrass" is wel toegelaten en zo kwamen enkele afstammelingen van de "Black Cat Bone Squad" en "Blue Eyed Bandits" zich te verenigen als "The Sad Hill Outfit". Om geen controverse te willen scheppen of ze nu enkel "Bluegrass" spelen of niet verweven ze ook nog wat fijne Americana doorheen hun repertoire.

Het instrumentarium bij een "Bluegrass Band" bestaat hoofdzakelijk uit een banjo, een mandoline, een dreadnaught gitaar en een contrabas en zie ook deze "The Sad Hill Outfit" is zo een string-band pur sang. Deze bluegrassers bestaan uit Johan Leinders, Michel Cypers, Stefaan Knaps en Bart Robijns. Wij waren ondertussen de nieuwe inwoner van Varenwinkel reeds aan het vieren, ons Stanneke!

"Rain and Snow" zou in deze periode het weerbeeld moeten zijn maar vanavond is het gewoon de opener van deze "The Sad Hill Outfit". Het is gwoon genieten van de aangename sound dat dit viertal weet te brengen. Diegene die nog hun "Burger" aan het nuttigen waren schrokten de laatste restjes binnen om zo deze apoteose van hun "Soundcheck Diner" ten volle te genieten. Deze eerste set was bijzonder leuk met voldoende afwisseling met nummers als "Red Rockin' Chair" en "Tennessee Stud" van Jimmy Driftwood waarbij we ook een Banjolele te horen kregen. Het is alsof we nog maar net binnen waren en daar was dan met "Shady Grove" van Doc Watson reeds het einde van "deel 1".

Vlug even wat "social talk" en na een klein kwartiertje en het volledige relaas over de bevalling van die nieuwe Varenwinkelnaar waren we ready to go. Ook de "dinners" waren voltooid verleden tijd en zo kon iedereen genieten van het tweede gedeelte. Wij waren ondertussen van het lekkere dark beer "Tipsy" veiligheidshalve overgeschakeld op puur met koolzuur verrijkt bronwater. Dirk aka "de banjoman" hield het bij Carslberg 0/0%.

Ook "deel 2" ging in het zelfde stramien verder al vond ik dat het nu wat eentoniger werd, dit niet tegenstaande de knappe cover van "Time". Genieten dat bleven we doen in deze "Bluegrass Heaven" met daarbij de nodige interactie bij "Bazooka". "8 Dogs, 8 Banjo's" werd dan de afsluiter van alweer een meer dan genietbaar "Soundcheck Diner". Bluegrass made in Belgium, klasse. Voor wie van deze "The Sad Hill Outfit" nog eens wil genieten, dat kan op vrijdag 24 januari in "Den Hemel" te Zichem als support act van niemand minder dan "Slim Cessna & Guests". Be There! Een bisser kregen we helaas niet dus brengen wij nog een stukje uit de national hymne van "Don Petrol" voor vanavond...

Blue moon of Tielt-Winge keep on shining
Shine on the one that's gone and left me blue.
I said blue moon of ...

Het volgende "Soundcheck Diner" is er op 19 februari met de rootsy "Swampboys" (album report) en dan krijgen we die avond van deze drunken bikers nummers als de "Freight Train Boogie". CU! Wil er eens iemand tegen "mijnheer pastoor" gaan zeggen dat zijn kaars voor het raam nog brand ...en niemand komt toch naar hem toe ;-)