© Rootsville.eu

Combo Royal (B)
Roots
Bar Eduard Hove
(18-01-2020)
reporter & photo credits: Marcel


info club: Bar Eduard
info band: Combo Royal

© Rootsville 2020


Een concertje op een zonnige zaterdagnamiddag, waarom niet? We trokken dus naar Hove, waar in Bar Eduard, Combo Royal hun nieuwste cd “live” kwamen voorstellen.“Bar Eduard” is een fancy name voor wat eens het stationsbuffet was, maar niet gelaten het was er zeker en vast een gezellige bedoening. Mooi gerestaureerd en met af en toe een trein dat langs het perron dondert. Toen ik vorig jaar de cd van "Combo Royal" (album report) beluisterde was ik degelijk onder de indruk. Hetgeen zij zelf bestempelen als Nederlandstalige roots, stond als een huis en ik moest er werk van maken om deze nieuwe band live aan het werk te zien. Bij deze...

"Combo Royal" is een band die opgebouwd is rond zangeres Miriam “Mimi” Dhondt. Met aan de gitaar, oude bekende Gerrie de Waard, Jan van Waterschoot aan de contrabas, Michel Bazzoni op drums en percussie en Luc Wielockx op sax en klarinet. Zelfs op een zaterdagnamiddag is het niet evident om in Hove te raken, maar ik was toch ruim op tijd en kon mij gerust installeren. Blijkbaar zou er gefeest worden want saxman Luc, vierde zijn verjaardag. Vandaar ook een iets minder lange set, maar daar diende de kwaliteit niet aan in te boeten.

Er werd van start gegaan met ‘Harlem Nocturne’ een jazzy instrumentaaltje, waarna Robert Palmer’s cover van “Addicted To Love’, voor ons was dat ‘Met Passie Verliefd’ op de aanwezigen werd losgelaten. Onmiddellijk word je gegrepen door de geweldige stem van “Mimi” Dhont. Stem met grinta en klinkend als de oude diva’s. Dit alles perfect ondersteund door muzikanten van uitzonderlijke kwaliteit. Dan volgt ‘Jachttrofee’ een song die niet op de cd staat. ‘Die Man’ daarentegen staat er wel op en begint met een warme sax en deed ons verlangen naar de straten van New Orleans. Bij ‘Geef me Een Kans’ kregen we een gasttrompestist op het podium, met name Lode Janssens, en de warme trompetklanken brachten de song naar een hoger niveau. Iets later zou Lode dat trouwens nog eens over doen.


Happy Birthday Luc

Wanneer Gerrie de slide en dobro bovenhaalt, zoals bij ‘Is Het Fout’ (covertje van Keb Mo), dan voelen we de vettigheid van de Mississippi Delta tot in onze botten. Het geheel werd afgsloten met het mooie ‘Dicht Bij Mij’. Een hoop applaus voor het vijftal en dat was meer dan verdiend. Er zit van alles en nog wat in de muziek van Combo Royal. Je hoort jazzy invloeden, wat gipsy, blues, roots, kortom voor elk wat wils. Het Nederlands doet helemaal geen afbreuk aan het geheel, want verweven met de knappe muzikale inbreng en de stem van Mimi, is het genieten geblazen.

Aanrader van jewelste en zeker niet te missen als ze in je buurt zijn. Ik was alleszins ‘lost in music’ vanmiddag.

Marcel