© Rootsville.eu

De Caster, Deneckere & Vandenhoudt (B)
Americana
Loodscafé Aarschot
(09-03-2020)
reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info club: Loodscafé
info band: Nils De Caster - Bruno Deneckere - Kathleen Vandenhoudt

© Rootsville 2020

1969, zou voor onze Belgische muziekscène een openbaring gaan worden want zowel Kathleen Vandenhoudt, Nils De Caster als Bruno Deneckere kwamen al "zingend" op de wereld. Niemand wist toen dat dit trio afzonderlijk maar ook samen hun stempel zouden gaan drukken op onze muzikale legacy. Het jaar dat "Donovan" naar het Sportpaleis kwam met zijn "Atlantis" en Miek & Roel hun stempel kwamen te drukken. Dit was al enkele jaren na "Baron" Toots Thielemans met zijn "Bluesette" de wereld kwam te veroveren en nog langer na "La Esterella" haar contract bij "Philips Records" ondertekende. Will Tura zong 7 jaar vroeger al van "Eenzaam Zonder Jou" en was dat reeds een teken aan de wand?

In het folk & blues genre was het "Ferre Gringard" die in de 60-tiger jaren nog de scepter zwaaide met "Ring, Ring I've Got To Sing" en was "De Muze" in Antwerpen de place to be. Of wat dacht je toen van Miel Cools met "Boer Bavo". Ons trio van vanavond die zetten hun kelen toen enkel nog maar open als een fanfare van honger en dorst maar deinden misschien al wel mee op "Seven Horses in The Sky" van "The Pebbles".

De 60-ties, man wat een era, met mijlpalen als "Woodstock" in 1969, de dood van "Martin Luther King" (1968), de introductie van de anticonceptiepil voor "vrij" verkeer, en wij die een jaartje vroeger als ontluikende protestgangers mee de straat op trokken voor "Leuven Vlaams". Niel Armstrong die als eerste in '69 voet op de maan kwam te zetten. Het laatste publieke optreden van "The Beatles" was er ook in 1969. Ook in 1969 de eerste top 30 van "Hilversum 3" en met "Israelites" een wereldhit voor Desmond Dekker. Een periode met de opstanding van namen als Bob Dylan, Jimi Hendrix, The Doors, Joan Baez maar ook met de ontdekking van de "Beatmuziek" met o.a. de Fab Four, De Stones en The Who en ook met de heerlijke Memphis Soul van "Stax" maar helaas ook met onder meer het overlijden in 1969 van Brian Jones en de huiveringwekkende moord op Sharon Tate. In 1969 bivakkeerden ook John Lennon (1940-1980) en zijn vrouw Joko Ono tijdens hun huwelijksreis een week in bed in het Amsterdam Hilton. Het draaide allemaal rond love & peace en won ook Eddy Merckx zijn eerste "Tour de France"....1969!

In 1969 plakten we nog met ons liefje op de dansvloer onder de kreunende tonen van "Je t'Aime, Moi Non Plus" en Percy Sledge's "My Special Prayer", maar werden we ook wild van Fleetwood Mac's "Oh Well". "The Edwin Hawking Singers" zongen toen dat jaar van "Oh Happy Day" en wat voelden we ons "Zen" met de musical "Hair". Ook "Roland" brak in 1969 door op "Jazz Bilzen". "Kate's Kennel" met de "flamboyante" zangeres Kate (Griet De Bock) zorgde dan weer voor opschudding tijdens "Canzonissima" en lieten onze eigenste "Wallace Collection" ons een beetje dagdromen. Anja die scoorde dat jaar met "De Laatste Dans". Er waren in 1969 ook hits met "In the Year 2525", "Aquarius", "Sweet Caroline", "The Ballad of John & Yoko", "Fortunate Son", "Marrakesh Express", "I Can Hear Music" e.v.a. Kan het dan nog anders of diegene die met muzikale skills in dat jaar werden geboren van zich zouden laten gaan horen, net zoals in Vlaanderen deze Nils De Caster, Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt

Nils De Caster die begon er al aan op 8-jarige leeftijd en is sinds 1996 een veel gevraagd sessiemuzikant en bracht in 2006 zijn debuutalbum op de markt. Als producer werkte hij al samen met Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt. De rest is al lang geschiedenis. Bruno Deneckere is een welgekend singer-songwriter die ook bekend is als frontman van bij de groep "The Pink Flowers". In 2013 kruisten deze twee "stroppen" hun crossroads en brachten ze het album "Live" uit. Ook "Kathleen Vandenhoudt" werd in een andere delta geboren, met name die van de Demer te Diest, en viel reeds vroeg in de prijzen. Haar debuutalbum "Heart & Wings" dateert van 2004. Ze speelt al jaren lang samen met Pascale Michiels met wie ze het Americana duo "Billy & Bloomfish" vormt. Ook bij de "Blue(s) Angels" vinden ze elkaar terug.

Zowel Nils, Bruno, Kathleen begonnen ook als familie naar elkaar toe te groeien toen ze vast kwamen te stellen dat ze uit dezelfde "Rielemans" stamboom verder kwamen. Ook "The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra", met daarin ook Pascale Michiels, werd een succesverhaal met in 2016 zowat het beste wat "Americana" ons kan bieden. Een verhaal waar ze zelfs in de "VS" jaloers op zijn. Voor het vieren van hun 50ste verjaardag kwamen Nils, Bruno, Kathleen een "Anniversary Tour" op poten te zetten welke ik al tijdens hun jubileum jaar ging bewonderen in "Toogenblik". Hun zusje "Josephine Rielemans" had de pech dat ze een jaartje te vroeg was geboren ;-) Vandaag dus een uitloper van die "Anniversary Tour", hier in het "Loodscafé" aan de oevers van "De Demer" in het welgekende huis van "Den Thesse".

Aan den toog een grote delegatie van "Gevarenwinkel" die ook komen genieten van wat een bijzonder aangename zondagnamiddag zal gaan worden. De storm "Ciara" die laten we niet aan ons hart komen want de Nils De Caster, Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt cycloon zal deze moeiteloos komen te overstijgen en van een springtij van "De Demer" hebben we ook geen bang. Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is een overmatig alcohol verbruik door de schuld van enkele inwoners van "Varenwinkel" maar dat zal wel loslopen door onze onvoorwaardelijke aandacht voor dit trio.

Het was de bedoeling om ieder op beurt een nummer van iemand van dit trio te brengen en daar kwamen ook wel enkele mooie covers om de hoek kijken. Met de mama en de papa van Kathleen in de VIP seats begonnen ze eraan met "Three Chord Love Song" van Brendan Crocker en zo krijgen we meteen een "Young" feeling over ons heen. Drie gelijkgestemde zielen mooier kan het niet gaan worden. Na nummers als "Remember" en "Too Old To Learn New Tricks" deden ze hun trukendoos volledig open met de Jon Prine cover "That's The Way The World Goes Round". Met "New Pony" namen ze afscheid van het eerste gedeelte en was er zo tijd voor de koffie....heu, rode wijn en bier.

Aan den toog kon ook David Ronaldo zijn bewondering voor deze heilige drievuldigheid niet wegsteken en zo konden we na een kleine pauze weerom gaan genieten van Nils De Caster, Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt. Het epicentrum van "Ciara" dat lag boven de "Schotse Highlands", dat van de blues boven de "Demer Delta" en zo kregen we met "Stormy Monday" een 12-bar slowbluesje van "T-Bone Walker" en welke kultuurbarbaar kan daar iets tegen inbrengen. Aan den toog ging het in koor van wa e schowe lieke!

"Just A Smile" is er ook eentje van Kathleentje en zo krijgen we hier Belgian Finest van onze Americana te horen. Haar brothers from another mother zijn hier onmisbaar in dit betoog van heerlijke Americana. Nog wat blues dan maar met "I Love Her With A Feeling" van eentje van de drie Kings, de Freddie. "Hughs and Kisses" werd dan hun dankbetoon aan de luisterende menigte hier in het "Loodscafé" en mochten ze naar huis na een stukje uit de NOLA legacy en eentje uit het familiealbum van de Rielemans Family...

Nils De Caster, Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt, grazie mille per tutti voor deze onuitwisbaren zondag. W'stoande mee onzere moend vol tanden en er niet aan twijfelen, 51 jaar kan je ook vieren want 't blijft allemoal in de famielde ;-) In "Oestende" vierde Vermandere zijn 80ste verjaardag en voor Dirk is er morgen een banjo ;-)