© Rootsville.eu

Joel Paterson & The Modern Sounds (US)
Jazz-Blues-Swing-Rhythm 'n Blues-Rockabilly
De Djoelen (Goezot) - Oud-Turnhout
(11-02-2020)
reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info club: Goezot
info band: Joel Paterson

© Rootsville 2020


Joel Paterson bij "Goezot" en dan hoef je geen bachelor of master te bezitten om te voorspellen dat in het bovenzaaltje van "De Djoelen" het bordje "Sold Out" moet worden bovengehaald. Het is weerom 10 jaar gelden dat "Joel Paterson & The Modern Sounds" de Kempische driedaagse "Goezot in 't Hofke" met zijn aanwezigheid kwam te vereren. Nu staat hij hier terug met zijn trio met daarin Beau Sample op contrabas en Alex Hall op drums.

Joel Paterson cruised door het roots wereldje als iemand die door de sound van zijn hollowbody gitaar genres als jazz, country, rockabilly, blues en swing tot één geheel komt te verweven. Is het nu met het jazz "Organ Trio" met Chris Forman, de met country geïnfecteerde "The Western Elstons" of met deze "The Modern Sounds", ze vallen allemaal terug op de guitar sound van Joel Paterson.

Mr. Paterson wordt steevast aangekondigd als iemand uit Chicago maar is in feite afkomstig uit Madison WI. en dat is toch zo een twee uur noordelijker. Hij begon met gitaar spelen in de mid 80-ties en dit enkel op het gehoor. "De" blues van Lightnin' Hopkins was mede door zijn moeder ook aanwezig in zijn ouderlijk huis en daardoor kwam Joel zich ook te verdiepen in country-blues. Dan kwam Jimmy Sutton in zijn leven en daarmee zitten we al een decennia verder. In die tijd speelde hij in een blues band met Jim Liban. Zowel Joel als Jimmy konden het goed met elkaar vinden en zo ging het in 1998 richting "The Windy City"

Zijn toekomst zag er sinds dan enkel rooskleuriger uit en kwamen ook deze "The Modern Sounds" in beeld, en waren er ook nog "The Cash Box Kings". Vorig jaar bracht hij nog het album "Joel Paterson Plays The Beatles" op de markt, een album met daarop 16 instrumentale pareltjes van de "Fab Four". Nu dus hier bij "Goezot" en misschien stond er wel ne frut me ne lange weuuust op de rider. Without further ADO we give you Joel Paterson & The Modern Sounds" en Let it be Guitar!


Joel Paterson © Rootsville

Is het nu Jazz, Blues, Swing, Rockabilly of Rock 'n Roll we zullen het vanavond allemaal komen te beleven en daarvoor hebben we ons in zittende positie geplaatst om er optimaal te kunnen van genieten. "Sold Out" dat wel maar er kan er altijd wel eentje bij maar daar zullen die van de brandweer dan weer niet mee kunnen lachen. Met een knap jazzy instrumentaaltje wordt de zaal hier meteen het zwijgen opgelegd gevolgd door het meer swingende "Stomp Stomp" en daarmee staan bassist Beau Sample op contrabas en drummer Alex Hall dan ook weer meteen in de spotlights. De MC van de avond was een opmerkelijke veranderde Peter Hannes met name Tom Brando.

De volledige ritme sectie komt ook vocaal aan bod al is de bijdrage van drummer Alex Hall beperkt tot het bluesje "Why Not" van T-Bone Walker. Beau Sample neemt dan het doowop en rhythm 'n blues gedeelte voor zijn rekening. Alle drie zijn ze ook verantwoordelijk voor de perfect harmonieuze samenzang bij de backing vocals.


Alex Hall © Rootsville

Ook onze eigenste muziekscène is alom aanwezig zoals Walter Broes en Roel Jacobs, de voltallige "Doghouse Sam & His Magnatones", eentje van Moonshine Reunion enz, enz... Bij focussen ons uiteraard op de kunstjes van Joel Paterson zoals op het country bluesje "I Done It" van "The Mulligan Bro's". Door het uitbrengen van Joel's instrumentale tribute aan "The Beatles" mogen en kunnen ook hier enkele meesterstukjes niet ontbreken. Eerst is er "Close Your Eyes" in een meesterlijk rockabilly jasje en dan komt met "And I Love Her" ook de sound van "The Shadows" te kop op te steken. Ondertussen zijn we al halfweg de eerste set en niet één iemand die zich heeft verveelt.

Met "Boogie Woogie baby" komt Beau Sample zijn kunstjes op zijn slappin' bass te etaleren en bij het vertolken van "Dark Eyes" aka "Ochi Chyorniye" in een versie van Chet Atkins wordt het toch even stil van bewondering. Nog eentje uit het arsenaal van klassiekers is "Mr. Sandman" vlot overschakelend naar "Apache" van "The Shadows" en werpt Joel Paterson zo zijn gehele trukendoos open.


Beau Sample © Rootsville

We keren even terug naar de "Fab Four" en door gebrek aan een extra gitarist worden de nummers "Honey Pie" uit het "White Album" en "Because" uit "Abbey Road" versterkt door backing tracks en zo lijkt het ook of op Jimmy Brand's "The Night Rider" er een Hawaïaans combo aanwezig is. Helaas wordt met de gekende humor van Joel Paterson een pauze aangekondigd om zo de laatse vier stuks vinyl van "Joel Paterson Plays The Beatles" aan de man te kunnen brengen. Het merendeel werd op de voorbije jaarlijkse "Rockin' Race Jamboree" als rockabilly plaat verkocht...grappig hé!

De koffie pauze kan niet vlug genoeg voorbij zijn en dan spreek ik voor alle aanwezigen hier en wordt het met een teurg instrumentale jazzy en swingende opener tijd om ons terug op het puntje van onze stoel te nestelen. Meteen de beuk erin dan maar zal Mr. Paterson gedacht hebben en gooit zo de "Georgia Slop" van Jimmy McCracklin de zaal in, en we zijn weer vertrokken.

"Beau Sample" mag dan weer de keel smeren op het rhythm 'n bluesje "The Bacon Fat" en met "Beer Bottle Mama" van Andy Reynolds krijgen we ook een dosis "Western Swing", en dat swingt dan weer. Back to the Beatles met een wonderlijke versie van "Michelle" en na wat Chicago Blues van Magic Sam met "Lookin' Good" voelen we ook helaas het einde naderen.

Gelukkig voor ons wordt dat einde nog een beetje uitgesteld met het slow bluesje "After Hours" uit 1940 en een T-Bone Walker zou dit piano bluesje van "Avery Parrisch" niet beter hebben kunnen brengen. Klasse!!! Op de vraag wat de aanwezigen nog wilden horen durfde wij niet meer roepen ban more blues en was het antwoord duidelijk...Rock 'n Roll, en zo kregen we nog "Sugaree" en Chuck Berry's "Memphis Tennessee" de instrumentale versie wel te verstaan.


Joel Paterson © Rootsville

Uiteraard stond op het niet brengen van een bisser een GAS boete en dus kregen we nog een jammend en instrumentaal einde. Een fingerpickin' Joel Paterson, Beau Sample aan de slappin' bass en de shufflin' Alex Hall, diegene die hier niet van onder de indruk kwam, die was er gewoon niet, c'est tout!. Bedankt Goezot!!!

Joel Paterson & The Modern SoundsGoezot 2020
Kaartverkoop start op zaterdag 15 februari 10.00

;-)