© Rootsville.eu

Duke Robillard & Wentus Blues Band (US/Fin)
Blues
MOD (Move2Blues) Hasselt
(13-02-2020)
reporter: Marcel & photo credits: Rootsville


info club: Move2Blues
info band: Duke Robillard - Wentus Bluesband

© Rootsville 2020


We waren weer klaar voor onze maandelijkse uitstap richting Hasselt. Danny en de bende van Move2Blues, hadden deze keer The Duke uitgenodigd ofte Duke Robillard, bij deze geruggensteund door de Finse Wentus Blues Band.

De Amerikaanse gitarist, zanger en songwriter Michael John 'Duke' Robillard werd geboren op 4 oktober 1948 in Woonsocket, Rhode Island. Altijd al gefascineerd door muziek, richt hij in 1967 Roomful Of Blues op, deze band was strak en sterk genoeg om als band te fungeren tijdens live optredens en in de studio voor twee van zijn helden, namelijk Big Joe Turner en Eddie 'Cleanhead' Vinson. Na een 10-tal jaren verlaat hij de band en sluit aan bij de Legendary Blues Band om nadien zijn eigen band op te richten, The Pleasure Kings. Als je het mij vraagt een goed gevulde carrière.

Tijdens deze Europese tournee laat hij zich begeleiden door de Finse Wentus Blues Band met wie hij reeds sinds 1987, toen zij voor een van zijn concerten in Finland openden, samenwerkt. Ondertussen namen ze samen een heel knappe plaat op “Too Much Mustard!”, waarvan we vananvond waarschijnlijk een stevige greep van te horen zouden krijgen. Voor u, deze avond op het podium van de hasseltse muziektempel: Duke Robillard (gitaar en zang), Juho Kinaret (zang en harmonica), Robban Hangnäs (bas), Niko Riipa (gitaar), Daniel Hjerppe (drums), Pekka Gröhn (keys).

Stipt om 21 uur kan Danny de band aankondigen, ze hebben er zin in en The Duke staat erbij, gewapend met zijn Guttlin-gitaar, zoals verwacht. Het is duidelijk dat ze hun nieuwste schijf komen voorstellen want er wordt van in het begin stevig ingevlogen met ‘Stop Breaking Down’ en ‘You Got My Love’, waarna het eventjes rustiger mag met het fijne ‘Hard Working Woman’. Het klinkt, het swingt, de ritmesectie shaket als de beesten en de warme stem van Kinaret is zeer aangenaam om naar te luisteren. Hierna een BB King shuffeltje, nummer geschreven door Duke en dat zo door BB aan de man kon worden gebracht ‘I’m Gonna Get You Told’. Very nice sir!

Met een stevige rocker wordt het tempo de hoogte ingejaagd met ‘Killer Hot Blonde’, de hoofden van de talrijke aanwezigen knikken heen en weer. Duke mag dan even zijn ding doen met een nummertje dat hij geschreven heeft in het gezegende jaar des Heren 1984 ‘She Made My Mind’. Net voor de pauze, brengt de band een ode aan Eddie Kikland waar ze vele jaren mee hebben getourd en krijgen we ‘Done Somebody Wrong’ en het knappe ‘Rainbow’ voorgeschoteld.

In de pauze, tijd om de innerlijke mens te versterken en kreeg iedereen de kans om de nieuwste schijf mee naar huis te nemen. De jongens waren blijkbaar goed uitgerust want er werd weer aan een hoog tempo gespeeld met een spetterende ‘Moonshine’ en de geweldige cover van Leonard Cohen’s ‘First We Take Manhattan’. Altijd gevaarlijk om een monument te coveren, maar de band weet daar een pareltje van te maken. Mooi, mooi, mooi...

Alle duivels worden dan ontbonden in het rockende ‘She’s A Real Live Wire’ gevolgd door het partynummer van Louisiana Red ’30 Dirty Women’. It’s swing time my friends ! Met ‘Feel So Bad’, Stayed At The Party’ en het zeer mooie ‘Passionate Kiss’, kwam een einde aan dit schitterend optreden.

Ik heb van de eerste tot de laatste noot genoten van dit optreden. Zeer goede muzikanten en een knap opgebouwde avond waar plaats was voor een heel gamma aan bluesgenres. Toppie zou ik zo zeggen. Weer goed gezien van Danny & co.

Volgende afspraak daar in Hasselt is op 12 maart met de komst van John Primer's 75th Birthday Tour. CU boys and girls!!!Guttlin Guitars