© Rootsville.eu

Swampboys (B)
Rockabilly Fever
Don Petrol Tielt-Winge
(19-02-2020)
reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info club: Don Petrol
info band: Swampboys

© Rootsville 2020


Elektrisch? Benzine? Diesel? Gas? Hybride? nee Petrol begot, en wel "Don Petrol"! Derde woensdag van de maand en dus onze obligate afspraak in de juke joint van Bart en Hans in Tielt-Winge. Naast het "Soundcheck Dinner", dat weerom volzet was, staan ook de Delta-boppers van de "Swampboys" met hun "Rockabilly Fever" op het menu. Line dancers will be removed from the dancefloor...

Deze uit Oost-Vlaanderen afkomstige outlaw boppers bestaan uit Gunther Lens (vocals, gitaar), Tonio Janssens (vocals, upright bass), Kurt Lens (drums) en youngster Billy VB (guitar). Ze brachten vorig jaar nog hun album "Drunken Biker" (album report) uit, een verzameling van 14 rockabilly en rock 'n roll floorfillers met ook een snuifje blues. Al meer dan 17 jaar leveren deze "Swampboys" met hun unieke sound van Delta-boppers, een fijne mix van blues maar meestal rockabilly.

Bij aankomst zat de keet gewoon boesjevol en werd het wringen om onze groep samen aan den toog te krijgen. We waren al beter met een minibus naar "Don Petrol" gekomen want we begonnen al dubbel te zien ;-) Het plezier kon niet meer op, zeker al niet toen we merkten dat die "Blonde van Leuven" nu ook de weg naar deze juke joint had gevonden. Patron, een rondje "Stella" dan maar en mag de chauffage voor de popcorn uit of we gaan hier straks eentje van den Bobbejaan moeten gaan zingen. Een "café zonder bier" zover zijn we hier nog niet en ook de setlist van de "Swamboys", met daarop 32 onvervalste meezingers, doet het allerbeste vermoeden. "Keep the Blues Away" en dat besefte ook DC Snakebuster.

08.30 PM, gentlemen start your engines, and let's get ready to roll !!! Met als opener "Let's Roll, Baby" zaten die van uit de Vloanders er meteen boenk op en kon het feestje beginnen. Wij waren dan al lang in "Paladins" modus. Zelfs "Mama G" werd plots een rockabilly chick ;-) Met nummers als "Freight Train Boogie" en "Hot Rod" blijf daar maar eens rustig bij. Tussen de geur van hamburgers, bitterballen en ander comfort food serveerden de "Swampboys" er als extra een sausje bij van opzwepende rockabilly en een portie Slim Harpo met "Got Love If You Want It", zelfs "De Noene" kreeg de tranen in de ogen.

Blijkt ook dat onze beide banjo-mannen door de aanwezigheid van oldtimer bikes nog een ander raakpunt hadden. Nog heugelijker nieuws kwam er door het ontrafelde geheim waarom "La Mama" soms afwezig tekende, en dat is door het volgen van een cursus percussie. Binnenkort dus "La Congas meets Two Banjos" rest enkel nog een eenzame zanger. Ondertussen hadden we ook al de nodige dosis Cash over ons gekregen en kregen Bart en Hans zowaar bijna een "Delirium". Nee mannen "Artois" is voldoende :-) "Folsom Prison" luidde dan ook het einde in van "set 1" en zo konden we gelukkig de temperatuur wat laten zakken. Het licht van de popcorn turbine mag terug even aan...

Het was maar een pauze van korte duur, maar net lang genoeg voor diene van Gevarenwinkel om even als plakploeg te gaan fungeren. De "drunken biker" in het gedeelte van de sanitaire voorzieningen had zo ook even plaats moeten ruimen. Job well done en ready to rock...one more time, en "All I Can Do Is Cry" ;-) Meteen terug op cruise snelheid wat de ambiance hier betreft met nummers als "Rockabilly Boogie" en ja Gunther jullie mogen ook enkele originals er tussen gooien, 'cause everytime we hear you all we're getting more and more crazy.

Voor zover het nog hoefde ging het dak er hier dan volledig af toen Tonio zich in de persoon van een Thomas Yearsley transformeerde en met het waanzinnige "Irene" kon niemand hier nog zijn emoties bedwingen. A crazy night @ Don Petrol, dat was het en of er nog een bisser af kom. Nee gasten nog "10" wat dit is het cijfer dat deze "Swampboys" hier kregen toebedeelt, een vette "10". Dat Gunther twee teksten geassisteerd moest worden door een velletje papier was hem toen al vergeven.

Een "Don Petrol" sfeer ten voeten uit hier vanavond en met "Mystery Train" werd het shiver and shake maar helaas ook "The End". That's All Folks maar gelukkig is het binnen enkele weken terug van dat. Bestaan er nu echt nog culinaire levensgenieters en muziekliefhebbers dit nog niet hebben gehoord van dit etablissement? Shame on you! Mijn portrettentrekker had ik reeds na 5 minuten opgeborgen om zo maar niets van dit feestje te moeten missen. Wij sloten af met nog een allerlaatste rondje "Stella"....en enkele waterkes voor onze BoB en Babette, cheers!!!

Top night @ "Don Petrol" en dus nu al noteren in jullie agenda voor het volgende "Soundcheck Dinner" op woensdag 18 maart. Dit met de roots & rock 'n roll van het Canadese duo "Broken Brothers". Een 21st century versie van "The Everly Brothers". In het naar huis gaan zagen we nog steeds dat eenzame lichtje bij de pastoor branden. Nu nog mijnheer pastoor die grens doen overschrijden en dan is het hier compleet, de "beer & burgers" zullen hem goed doen! In nomine Patris et Filli et Spiritus Sancti en helaas geen plaats dan voor een "Duvel" maar er is wel de aanwezigheid van een "Deugniet" ;-) CU!