© Rootsville.eu

Smokestack Lighnin' (D) - Dry Riverbed Trio (NL) - Paris Texas (B)
Alt-country - Roots - Americana
JK 't Hoekse
& Sjock Gierle (19-02-2020)
report & photo credits: Rootsville


info club: 't JH Hoekske
info organisatie: Sjock
info band: Smokestack Lightnin' (D) - Dry Riverbed Trio (NL) - Paris Texas (B)

© Rootsville 2020


In een samenwerking tussen "JK 't Hoekske" en "Sjock", allebei te gelegen in Gierle, staat er voor de roots liefhebbers onder ons een pracht van een affiche op de agenda. Beide organisaties zijn uiteraard wel door een navelstreng met elkaar verbonden doordat het headquarter van dit waanzinnig festival is gehuisvest in deze jeugdclub.

Op de affiche liefst 3 bands maar om van een mini editie van "Sjock" te gaan spreken daarvoor staan er zeker 15 groepen te weinig op de affiche :-). We weten allemaal dat de aanwezigheid van bands op de affiche van dat festival op de "Poeyelhei" crescendo gaat met de nummering van de edities en dit is dit jaar maar liefst "45". Voor deze "sapphire anniversary" hebben die van "Sjock" weerom een pracht van een affiche in elkaar gestoken met namen als "Dropkick Murphys", Social Destortion", "Black Lips", The Sadies" en "The Blasters" om er maar enkelen te noemen. Afspraak van 10 t.e.m. 12 juli op de "Poeyelhei".

De focus op deze zaterdag ligt uiteraard op de 3 namen die op deze affiche prijken. In eerste instantie is er "Smokestack Lighnin'" uit Duitsland, en alleen voor Bernie en de zijnen komen we al met plezier naar dit Kempisch dorpje, de plaats toch waar Louis Neefs in 1937 het levenslicht zag. Uit Nederland komt het "Dry Riverbed Trio" overwaaien met nog in hun bagage hun laatste album "Chained and Bound", een band die uiteraard met regelmaat op de Belgische podia is te zien. Als derde groep van de avond is er "Paris Texas", een akoestische Americana formatie uit het verre Ekeren. Ook zij hebben recent met "When You're Gone" vorig jaar hun debuutalbum uitgebracht, en staan dit jaar ook op "Duvel Blues". Liefst drie top acts dus Gierle here we come...


Paris Texas - When You're Gone (2019)
(album report)

"Paris Texas" hun roots liggen in het Antwerpse en de groep is uitgebouwd rond de songwriter Gerrit Hüppertz. Samen met Dave Crokaerts, Maarten Michielsen, Jan Michielsen en Drik Peeraer brengen deze 5-koppige formatie heerlijk luisterende Americana., Folk en Bluegrass. Ongetwijfeld zullen kenners hier invloeden in herkennen van "Bill Monroe", "The Nitty Gritty Band" en de "Eagles". Van opzwepende bluegrass tot diep gewortelde country, ze hebben het allemaal in huis.

Akoestische hoogstandjes zijn altijd wel te appreciëren op het eender welk festival ook, en dat heeft dan de Opper-Duvel van het gelijknamige festival ook gesnopen want deze "Paris Texas" zullen hun opwachting komen te maken op 30 mei tijdens "Duvel Blues".

Openen doen ze hier vanavond met hun perfecte close harmony op "True Love as Meant For Me" en al meteen wordt de nadere storm hier op de achtergrond verdrongen. Heerlijk klinkende Americana daar wordt toch iedereen warm of het nu de veelal opgekomen roots fans zijn of zelfs die enkele blues adepten waarvan er zelfs enkelen de grens zijn overgestoken. Met nummers als "Sleepingbag" en "Lonestar" overlopen die van "Paris Texas" hier hu prachtig album. Alleen "Different Pathes" komen ze noodzakelijk te skippen bij gebrek aan "Cowgirl Adriane".

Sterke set in die maten dat ze enkel met Steve Earl's "Guitar Song" komen terug te grijpen naar een cover, en ja ook hun folksongs als "Peter's Gate" had best wel gemogen. Opgewarmd zijn we nu mede door de warme sound van deze "Paris Texas", CU op "Duvel Blues".

Ook die van "Goezot" hebben deze jeugdclub betreden en dan gaat het uiteraard ook over het concert van songwriter "Jake La Botz" die er op 10 maart in "De Djoelen" zijn nieuwste album "They're Coming For Me" (album report) zal komen voorstellen. Niet zo maar een voorstelling want Jake laat ziich die avond begeleiden door niemand minder dan "Smokestack Lightnin'" en die gaan hier straks nog de keet in vuur en vlam zetten. Een samentroepen van Goezot, Gevarenwinkel en Zilst Blues, c'est pas bon pour la santé :-)


Dry Riverbed Trio - Chained And Bound (2019)
(album report)

Tijd voor een trio Nederlanders dan. Insiders weten uiteraard ook dat samen met bassist Ronald Tilgenkamp de broertjes Dusty en Darryll Ciggaar deel uitmaken van deze "Dry Riverbed Trio". Ook met hen nemen we een duik in de tijd in de era van Rock 'n Roll, Rockabilly, Blues en zelfs Western Swing. Begin 2019 leiten ze hun debuutalbum "Chained And Bound" op ons los en alhoewel dit trio van rootsrockers hun diensten al meer dan bewezen hebben werd dit album toch ook dan met open armen ontvangen. We zagen deze "Dry Riverbed Trio" al op onze diverse roots en blues festivals ten lande maar kunnen toch niet die passage uitwissen op één van de laatste edities van Peter's "Rockin' Around Turnhout", toen met aan hun zijde Walter Broes. Het was crimineel goed toen.

Vanavond zal het zonder meer een mix worden van eigen nummers uit hun album "Chained And Bound" met aanstekelijke covers die ze hier allemaal kunen mee kelen en dus ook tijd voor strollin' time. Zeker al met het rockende "Chained And Bound", een nummer dat ook door de Paladins adepten zal worden gewaardeerd.

Zowel Dusty, Darrell als Ronald komen vocaal aan bod en wordt dit een feestje van rock 'n roll en ook wel bluesy rootsrock. Van het met Western Swing doordrongen "Let The Monkey Go", een twang gevoel met de tearjerker "Chains" of het rockende "Keep On Playin" waarop Dusty zijn jazzy kant van zijn sixstrings kan laten spreken, allemaal goed. Ook een specialleke als "Yoshi's Ride" valt hier in de smaak. Wat dan nog gezegd van covers als "One Bad Stud" van "The Blasters", dit jaar ook op "Sjock" of de onvergetelijke "Georgia Slop" van Jimmy McCracklin. Het vuur wordt hier nu helemaal aan de lont gestoken!


Smokestack Lightnin' - One Man Down (7" vinyl)(2019)
One Man Down - Tennesse Stud

Tijd voor de meesters zelve dan, onze Duitse vrienden van "Smokestack Lightnin'". Ooit stonden ze op Gevarenwinkel en kwamen ze dat jaar ook naar "The Bordeline". Sinds hun spraakmakend album "Soulbeat" uit 2001 ben ik altijd vurige fan gebleven. "Smokestack Lighnin'" en onze eigenste "Seatsniffers", ik heb er weinig concerten van gemist. Met nummers als "Run For Your Life", "Down To Your Heart" en "Hell's Angels" laten deze roadmasters ongetwijfeld hier het dak er af gaan. Real Soulbeat!

Met nieuwe albums bestoken die van "Smokestack Lightnin' ons niet meteen of het moeten vinyl singles zijn zoals "One Man Down" uit 2019. Gelukkig maar zouden we kunnen zeggen want wat zijn we verhangen aan deze aanstekelijke sound van "Smokestack Lightnin'". Tijdelijke "MC" Tom Brando is dan ook wat fier om hen aan te kondigen.

Meteen erin vliegen noemen ze dat wanneer hun "Roadmasters" door de boxen galmt. Ook het aanstekelijke "Run For Your Life" van de Fab Four en de rhythm 'n blues chartbuster "All I Can Do Is Cry" dat we kennen van Etta James wordt met luid applaus verwelkomt. 't Hoekske" komt volledig onder stoom met nummers als "Funnel Of Love" en het al langs gescandeerde "Gentle On My Mind", en dan moet de apotheose met "Soulbeat" er nog gaan komen. Encore, encore, encore! Danke Bernie, danke!


Top night hier in Gierle dankzij "JK 't Hoekske" en "Sjock" (10-12 juli). Een nog eens een spotlight op de volgende affiche van "Goezot" en dat is op 10 maart want dan komt "Jake La Botz" zijn nieuwste album "They're Coming For Me" (album report) promoten in de Djoelen. Als backing band zullen ook die van "Smokestack Lightnin'" zonder meer de zaal doen zinderen. Be There! Daarna komen de festivals eraan...pffff! en dan hebben we het niet over Werchter ;-)