© Rootsville.eu

Rockabilly Night
Roots
CC Palethe Pelt
(29-02-2020)
reporter & photo credits: Rootsville


info organisatie: CC Palethe
info bands: The Nite Howlers (F) - Slap'n Quiff & The Uncles feat. The Rockabilly All Stars (B)
info bands: Jolie & The Jackalops (US)

© Rootsville 2020


Al is het een tijdsperiode dat we moeten oppassen om geen koorts te krijgen, toch stijgt de fever ook jaarlijks rond dit tijdstip in "CC Palethe" en wel de "Rockabilly Fever". De periode dat daar onder het alziend oog van artistiek directeur Tom Coppers de jaarlijkse "Rockabilly Night" plaatsvindt. Ieder jaar wordt hier weer een knap programma ineen gestoken en vinden talrijke rockabilly- en rock 'n roll liefhebbers van iedere leeftijd de weg naar Overpelt. Dit jaar staat er ook een specialleke op de affiche maar daarover dadelijk meer.

Dit jaar staan er twee buitenlandse bands op de affiche. Het afsluitende gedeelte is voorbehouden voor de Franse rockabilly sensatie "The Nite Howlers". De aftrap wordt dit jaar gegeven door de on tour zijnde "Jolie & The Jackalops". Deze uit Austin afkomstige formatie brengen ons een mix van rockabilly, rauwe rock 'n roll en country-billy, en hebben zich toch al een vaste schare fans rond zich te weten scharen. Zo hoort onze eigenste rockabilly chick Katrien aka "Shotgun Sally" bij de fans. Onze inlandse rockers zijn hier uiteraard voor "Slap'n Quiff & The Uncles", vanavond voor een speciale gelegenheid in een XXL uitvoering met de tijdelijk opgerichte "Rockabilly All Stars", en dat zal vuurwerk geven.

De goedgevulde "Palethe" was er klaar voor en eenieder was in een retro mood vanavond. Bij iedereen waren de zintuigen uiteraard afgestemd op de era van "Happy Days" van weeleer en waren we zo klaar voor de great balls of fire...

Rockabilly rules tonight met als eerste de Amerikaanse sensatie "Jolie & The Jackalops". Deze band is afkomstig uit het Texaanse Austin en hebben zeker dus ook wat country en blues in hun DNA. "Jolie & The Jackalopes" bestaat uit frontvrouw en rockabilly kitten "Jolie Goodnight" vergezeld met aan de contrabass "Dylan Cavaliere", gitarist "Shaan Shirazi" en achter de snare en toms "Sam Rich".

Als intro en voor de aankondiging van deze rockabilly Queen brengt de band het instrumentale "Casbah", dit met een hoog surf gehalte. Het ijs is gebroken en daar is dan "Jolie Goodnight" waarbij ze haar rauwe stemintonatie kleur bijzet met "Bacon Fat". Het werd een mix van rockabilly en rock 'n roll met onder meer nummers uit haar album "First Time Again" uit 2019. Naast haar dynamische persoonlijkheid komt er ook heel wat interactie van bassist "Dylan Cavaliere" zoals bij het nummer "Big Daddy".

Klassiekers kunnen en mogen niet ontbreken op een avond als deze en zo krijgen we van deze "Jolie & The Jackalopes" ook het ons allen bekende "Lucky Lips" van diva Ruth Brown uit 1956. Nog meer werk uit hun album maar ook werk waarbij ze zijn gaan grasduinen bij de "West Coast Blues" met "The Walking Blues" aka "Walk Right in, Walk Right out". Eentje dat zij origine kent als country bluesje van Gus Cannon uit 1959.

Met "First Time, Again" krijgen we ook een onvervalste "High School Bopper" voor de kiezen en zelfs wat Texas country met het stevige "White Freightliner". Met het nummers "Teacher Undercover" komt de rauwe klankkleur van de echte rockabilly Queen Wanda Jackson naar bovendrijven. Helaas ook het einde van de passage van deze "Jolie & The Jackalops" hier in de "Palethe".

We waren hem bijna uit het oog verloren maar daar was hij dan weer. De "MC" voor de avond Mr. "PC" aka Patrick Cuyvers. "PC" kwam de spanning nog wat ten top drijven en ook hij kon zijn zenuwen bijna niet onder controle houden bij de aankondiging van "Slap'n Quiff & The Uncles". Iedere zichzelf respecterende rockabilly en rock 'n roll fanaat weet natuurlijk dat het hier gaat over Mike Matheve aka "Slap'n Quiff". De "Uncles" dat zijn Yves Teuwens aka "Uncle Yves" en Bob Driesen aka "Uncle Bob" (niet diene van Tante Terry) en hen kennen we uiteraard nog van bij "The Humptails", die ooit hier ook het podium kleurden. In 2016 samen hier op de "Rockabilly Night" met "The Paladins" en "2,3,Go", en ook met aan de deur het bordje "Sold Out"! (concert report)

Het is toen ook in de backstage van "CC Palethe" dat de plannen werden gesmeed voor "Slap'n Quiff & The Uncles". We waren er met "Rootsville" er dan ook als de kippen bij toen de officiële try-out van deze band zijn vuurdoop kende op 19 januari 2018 in "Café Ambiorix" hier in Overpelt (concert report). Allemaal bijzonder leuk uiteraard maar wat is de verrassing van de avond nu?

De "surprise act" kwam er door een verjaardag die Mike vanavond kwam te vieren. Het is nu 10 jaar geleden dat zijn vrouwtje hem kwam aan te sporen om zichzelf een contrabass toe te eigenen. Deze grote viool met dikke snaren staat dus al 10 jaar aan de zijde van Mike aka "Slap'n Quiff" en dat is op zich wel heugelijk nieuws voor Mike maar what about the show Mike, what about the show?


Happy Birthday to you ;-)

Mike kwam op het lumineuze idee om iedereen waarmee hij al speelde in het verleden hier vanavond te komen vereningen op de bandstand van "CC Palethe" en...that's more like it! Deze gelegenheid formatie, die we achteraf wel als een vaste band zouden willen terug zien, werd "The Rockabilly All Stars" gedoopt en dat zullen we dan geweten hebben. In willekeurige volgorde verschenen zijn kompanen van "2,3,Go" on stage met "Koekoek Seven", "Sr. Jo" en "King" aka Peter Wetsels". Verder ook de op het publiek inspelende "Psycho Sarah" en de "Skippy" van dienst "Johnny Trash". Als allerlaatste was er nog een special guest maar ook die houden we dan ook nog wat verborgen.

Het waren "Uncle Yves" en "Uncle Bob" die samen met "Slap'n Quiff" hier het spreekwoordelijke vuur aan de lont kwamen te steken met nummers als "Death End Track" en het met Mexicaanse Twang geïnfecteerde "We're Gonna Bop". Tijd voor de eerste "Rockabilly All Star", Mr. Koekoek Seven met "Nudi Bar Blues". Dan was het de beurt aan de ouderdomsdeken van vanavond "Sr. Jo" die voor het nummer "Restless" met een statige "Gretsch Black Falcon" zijn intrede maakte.

Verschenen vervolgens "King" en "Psycho Sarah" en met hun vertolking van "Jackson" dwaalden we zo af richting June Carter en Johnny Cash. Een certitude was dat ze met z'n allen veel fun hadden en niet in het minst de bezoekers van deze "Rockabilly Night", die zich niet meer konden bedwingen en zo de tot nu vrij gebleven ruimte als dansvloer kwamen te benuttigen. ook "Mama's Broken Heart" werd best gesmaakt.

Plots verscheen die kangoeroe weer maar uiteraard wist toen al iedere rootsrocker in de zaal dat het hier ging om de legendarische "Johnny Trash". Als volwaardige komiek was dit natuurlijk een binnenkomer van formaat. "Cocaine Blues" werd dan zijn vocale inbreng, incluis de nodige en fel gewaardeerde interactie met het publiek. Voor diegene die hem nog niet kennen, een showbeest pur sang! Ook het liefdes epos "I'm Gonna Kill You" in ware "Hetten Des" stijl deed de temperatuur en ambiance hier nogmaals toenemen.

Plots werd het ook tijd voor Mike om de "special guest" aan te kondiging. Met het wegtrekken van het doek dat daar de ganse avond aan de zijkant van het podium hing verscheen daar plots de rock 'n roll piano van niemand minder dan "Sebi Lee" en dat hadden velen niet zien aankomen. Rock 'n Roll à volonté was vanaf dan de afspraak. Met "Pneumonia Boogie" stond de "Palethe" in vuur en vlam.

Een wervelende "Sebi Lee" op zijn black & white keys trok gans de zaal mee in trance. Met een knappe vertolking van Louis Prima's "Buona Sera" was het hek van de dam en kwamen ook de "Drinkin' Bearded Men" van Johnny Trash en King als volleerde backing vocals zich mengen in de debatten.

Toen Sebi Lee ook nog zijn piano in de fik kwam te steken ging het dak er hier af met een de adem afsnijdende "Great Balls Of Fire". Iedereen dan terug op een podium voor een onwaarschijnlijke versie van "I'm Ready". Met z'n allen nog eens aan bod tijdens de voorstelling voor een solo waarbij Psycho Sarah even was gaan spieken bij het "Seeger Session's" moment van Mvr. Springsteen op "We're Open All Night". En open bleef ook nog de "Palethe" want het was nog lang niet gedaan.

Uiteraard zag "Slap'n Quiff" zich genoodzaakt om een bisser te brengen en dat werd dan "Summer Wine" met Sarah als vocaal uithangbord. Helaas vond zo iedereen het spijtig dat de inbreng van "Slap'n Quiff & The Uncles feat. The Rockabilly All Stars" nu wel echt ten einde is. Mercikes Mike voor dit top moment.

Gelukkig was deze "Rockabilly Night" nog lang niet ten einde want de hoofdschotel moest nog gaan komen. De "MC" kwam ook nog even zijn werk doen en kwam dan met de aankondiging van de uit Frankrijk gekomen top band "The Nite Howlers".

Hun roots liggen in de omgeving van Limoges en Toulouse en de band bestaat uit Olivier Laporte (lead vocal & rhythm guitar), Jesus Lopez (drums), Jules Moonshiner (lead guitar) en Maxime Genouel die de eer kreeg om op de jarige cintrabass te spelen. Hun ding is de rockabilly en rock 'n roll uit de 50-ties en 60-ties. So, hello Carl Perkins!

De vraag van 1 millioen is natuurlijk of Mr. Laporte en zijn "Nite Howlers" ons de wervelende show van daarnet zal kunnen doen vergeten. Het belooft wanneer ze aanzetten met "Because You're Mine" en zo hun rockabilly de zaal in sturen. Eerlijk toegegeven de nummers als "This Is The Night" en "Come Back Judy" doen het beste verhopen maat toch...

Toch is de fun er eventjes uit en wordt het alle hens aan dek voor deze Fransozen. We blijven nog eventjes gefocust op nummers als "Boppin' Guitar" en "Darlene" maar besluiten toch om terug in de nacht te gaan verdwalen al neuriënd van buona sera, signorina, buona sera it is time to say goodnight to Overpelt. In the meantime let met tell you that I love you, buona sera singorina kiss me goodnight! Bedankt "Jolie & The Jackalopes", "Slap'n Quiff & The Uncles feat. The Rockabilly All Stars", "The Nite Howlers" en uiteraard den Tom. Oei bijna vergeten ook nog de "MC", "PC" ;-)

Skippy & Sr. Jo

PC zonder B3