© Rootsville.eu

Kameel (B)
Album voorstelling
De Wolwinkel Geel
(01-03-2020)
reporter & photo credits: Rootsville


info club: De Wolwinkel
info band: Kameel

© Rootsville 2020


Zondagavond, vlug onze geitenwollen sokken aan en richting "De Wolwinkel" in Geel. Nee, niet voor een nieuwe voorraad breigoed maar voor de voorstelling van het debuutalbum van "Kameel". Een trio dat bestaat uit Patrick Steenaerts (gitaar), Hans Mullens (basgitaar) en Geert Roelofs (drums) en zich specialiseren in experimentele jazz-rock die ook veelal aan soundscapes doet denken.

In de kijker hier in "De Wolwinkel" hun debuutalbum "Barkas" en wat te verwachten was, een vol huis. Nu voor diegene die er niet bij konden zijn is het net als bij het Corona virus, geen paniek. "Kameel" zal als artist in residence in dit alternatieve café hier in de nabije toekomst nog wel een paar concerten afhandelen. Zo is er hier nog een optreden op 5 april en 31 mei en zal zo de eerste persing van deze "Barkas" dan hopelijk aan een tweede toe zijn van hun tot nu meest succesvolle album ;-)


photo Patrick Steenaerts © Rootsville

Wanneer het trio het "podium" beklimt valt er plots een sluier van stilte over "De Wolwinkel" en horen we nog alleen de clicks van enkele camera's. Dat Patrick, Hans en Jeroen als een wel gesmeerd radartje acteren is het minst wat je kan stellen. Het album werd in de zomer van 2019 ingeblikt in de "GAM" studio met Micha Volders als producer. De eerste golf van positieve kritieken kwamen er al na "Leuven Jazz".

Na de psychedelische aanvoelende opener werd het al meteen tijd voor "Greg". Het nummer dat als single als voorbode de juiste promo moest zijn voor het album. Het is Patrick"s Gibson die hier tussen de beats enige flarden van surf laat optekenen. Het verstaanbare van deze instrumentale muziek zal waarschijnlijk maar een klein publiek bereiken maar hun beats deden hier zowaar de ganse Wolwinkel meedeinen.

Een humoristische noot kwam er toen Hans Mullens de aankondiging deed van een traag nummer en zo Patrick deed grijpen naar een akoestische gitaar. Een nummer ook waarop de meeste vibraties niet kwamen van het beroeren van de basgitaar maar van het bespelen der knoppen. In Amerika hebben ze "Deleyaman" in Noorwegen maken "Bushman's Revenge" en "Myhre & Olafsons" grote zwier in dit genre, wij hebben "Kameel". Een mix van experimentele muziek met strekkingen van jazz en rock die samenkomen in een trance gevoel van uitzonderlijke maar niet zelden ook sfeervolle soundscapes. En dit was niet in het minst pretentieus...