© Rootsville.eu

Dries (B)
Singer-songwriter
Blue Rooster Events Werchter
(05-03-2020)
report & photo credits: Rootsville


info club: Blue Rooster Events
info band: Dries

© Rootsville 2020

Hanewijk? neeje geen hanevechten want die zijn al een tijd uit onze cultuur geschrapt, al hadden we wel wat dollars bij voor het "banken". Niet dus dan maar drankbonnekes kopen. De "Hanewijk" is gelegen in Werchter pal aan het gekende festival terrein. Er is zelfs een buurtcomité dat er de scepter zwaait en dat comité heeft de welgekome taak op zich genomen om jaarlijks enkele roots-optredens te organiseren. Deze concerten vinden plaats in een boerderietje annex brouwerietje, een plaats waar gezelligheid en originaliteit centraal staat. Werchter is ook de plaats waar "Demer" en "Dijle" samen komen om zo richting Schelde te vloeien. Gelukkig hoeven we ook geen veerpont om richting "Brouwerijtje" te gaan en komen we gewoon met de wagen ter plaatse. Die van de "Hanewijk" hebben zowat aan alles gedacht, een gratis parkingwachter, een mobiele technicus, een ouderwetse stoker die zorgde dat de temperatuur hier in het zaaltje zowaar zomers was, genoeg personeel achter de toog zodat we geen dorst hoefde te lijden en een opper-haan die alles in het oog hield. Kortom alles was hier picobello geregeld. De muzikale haan die kenden we dan wel, dat was "Blue Chevy" Kris Bries.

Ik weet niet de Kris veel tijd door brengt in deze accommodatie maar het is wel hij die de drijvende kracht is achter deze "Blue Rooster Events". Vorig jaar passeerden hier niemand minder dan "Roland & Shakedown Tim" en "Big Creek Slim & Steven Troch" de revue. Vorig jaar was ook de "tam tam" nog niet echt doorgedrongen maar voor het eerste event in 2020 kunnen we uiteraard niet anders dan present tekenen. Op de affiche prijkt Dries Bongaerts, kortweg "Dries". Al vlug ook enkele bekende gezichten zoals de Caster, een echt kweekproduct van Werchter, e nossa flor musical da villa de blues e suas namoradas. Met enig gevoel voor humor zouden we dan ook de "Haan" van de "Hanewijk" en het "Kieken" van Gevarenwinkel gaan samen zetten. Blijft in a kot, ik zweer het u, blijft in a kot en als we dan toch aan een ophokplicht moeten voldoen dan liefst hier samen met talrijke liefhebbers van muziek en de zelf gebrouwde "Tripel". De moraal dan nog over het verhaal van de haan en het kieken...tegen Pasen zitten ze hier met tjippekes, ik zweer het u ;-)

"Dries" leerde ik kennen toen deze in 2017 zijn debuut soloalbum "For The Light In Thy Heart" uitbracht (album report), en het moet gezegd dat was er boenk op. Als een Belgische jonge Dylan wist Dries toen vriend en vijand te overtuigen met dit album en waren we er ook bij toen hij zijn album kwam voor te stellen in de "Missy Sippy" te Gent (concert report). Dries komt nu ook zo maar niet uit de lucht te vallen want hij is tevens de frontman van de Antwerpse-Limburg formatie "New Rising Sun". Na ook passages in "De Roma" en "De Wildeman" te Herent hier zomaar op dit "Blue Rooster Event". Toen Dries in 2019 als support act fungeerde voor de Noorse troubadour "Torgeir Walderman" (concert report) was die zo onder de indruk van het talent van Dries dat hij ons inlands product prompt kwam uit te nodigen voor enkele concerten in Noorwegen. Knap toch! Een andere spreekwoordelijke riem onder het hart van deze "Blue Rooster Events" is dat voor dit concert het bordje "SOLD OUT" mag worden bovengehaald.

Dries had ook wat hulp meegebracht en zo zat er aan zijn zijde Simon Beeckaert, en het is deze bassist die ook verantwoordelijk is voor de ritmische grooves bij de "New Rising Sun" en speelde hij ook op dat prachtige album "For The Light In Thy Heart". Een dansvloer hebben ze hier niet moeten voorzien want het zo best wel een aangename en intieme avond gaan worden.

Uiteraard staan de nummers uit Dries zijn debuutalbum centraal maar er is ook ander heugelijk nieuws. Ze zijn volop een tweede album aan het inblikken en dus ook nieuwer werk van hem. Van bij de eerste noten die uit Dries zijn stem komen zijn er hier al wel enkele die meteen hun bolleke komen te schudden. Dat is geen Belg, dat is een Ierse troubadour pur sang en ver zitten ze er niet naast. De stemintonatie van Dries heeft een licht gekleurde Ierse tongval en zo verdwalen onze gedachten meteen richting dat groene eiland. Het is tenslotte ook bijna "St Patrick's Day" en we hebben nu in deze periode toch wel nood aan wat geluk vermoedende dat onze leiders ons nog een hele boel verzwijgen.

Met nummers als "In The Morning Sun" en het mooie "In The Heart Of Another" dromen we evenwel nog verder weg uit de realiteit. De warme en soms ontroerende klankkleur van Dries is daar nog het meest verantwoordelijk voor. Het bespelen van zijn akoestische gitaar levert zelfs een heerlijk nummertje op in 3/4 maat en voelt iedereen zich hier knus in zijn sas alsof het een Irish Folk Night" betrof. Blijf maar eens onberoerd bij nummers als "Jessie" en zo wordt deze eerste editie van 2020 op deze "Blue Rooster Events" meteen een bullseye, getekend met nummers als "A Friend"! En zo ging het langsheen de waterkeringsmuur van de "Hanewijk" terug richting thuis...