© Rootsville.eu

Erwin Van Ligten (NL)
Music Corner
Loodscafé Aarschot
(08-03-2020)
report & photo credits: Rootsville


info organisation: De Knoet
info band: Erwin Van Ligten

© Rootsville 2020


We spelen met vuur, ik zweer het u, we spelen met vuur. Na nog maar net bekomen te zijn van de jubileum editie van de "Hageland Blues & Roots Night" ging het op de zondag achternoen al terug richting "Loodscafé" te Aarschot, dit voor een afspraak met hun maandelijkse Music Corner. Links en rechts beginnen er toch ook in de muziek enkele afgelastingen door het "Corona virus" te komen want zo is er de volledige annulering van de "Sean Chambers Tour". Gedreven door het vuur van de muziek ging het dus richting Osschot! Wie ook gedreven is door dat heilige vuur was de gast van deze namiddag, Erwin Van Ligten.

Erwin van Ligten zag het licht in Surabaya op het eiland Java en dat is ondertussen al zo goed als 63 jaar geleden. Later verhuisde hij samen met zijn ouders richting Nederland. Zijn vader was een trotse eigenaar van een ukelele op welke Erwin dan van tijd tot tijd kwam te tokkelen. Op zijn 12de kreeg hij dan zijn eertste gitaar en begon zo, mede door zijn Indonesische roots interesse te tonen voor de Indorock en meer bepaald ook "The Tielman Brothers". Van zijn ouders mocht hij niet naar het conservatorium en werd dan zo maar autodidact en op zijn 17de speelde hij in zijn eerste officiële bandje "Pangrass".

Vijf jaar later speelde hij bij de "Dizzy Man's Band" en na enkele omzwervingen nam hij in 2006 zijn eerste soloalbum op. Sinds 2016 kwam hij terecht in het theater en bracht zo in 2018 samen met Beatrice van der Poel een ode aan de overleden muzikanten van de "Club 27". Zo gaat hij in de herfst van dit jaar samen met zijn band de hort op met een special over Jimi Hendrix. Tot zover een korte toelichting want net als bij ondergetekende zal ook bij vele van mijn landgenoten deze "Erwin van Ligten" nog een onbeschreven blad zijn maar dat zal na vandaag wel even veranderen. Zopas verscheen ook zijn 4de solo album " For All We Know".

Bij wijze van instrumentale intro bespeelt hij meteen een eerste, maar helaas ook een laatste keer, de "ukelele" waarna we het relaas te horen krijgen van de ukelele van zijn vader. Met enige trots laat hij dit instrument het café rondgaan zodat we met z'n allen het heilige hout even kunnen aanraken. Zo zijn we ook klaar voor een inleiding van de "Krontjong" muziek en met het nummer "Beautiful Java", werd het toen muisstil stil hier in het "Loodscafé".

Niet alles was zo ook "live" want zijn backing band bestond uit een Roland Loopin Station'eke en dit gaf dan ook een extra cachet aan deze beleving. Zijn vriendschap met de leden van "Golden Earring" en meer bepaald die met George Kooymans bracht ons zo "Just a Little Bit of Peace in My Heart". Niet alleen het luisteren naar Erwin's muziek keuze is zeer aangenaam maar ook de bindteksten zijn aimabel en zitten ook boordevol humor. Entertainment op zijn best en zo moet hij even gaan kijken op zijn smartphone omdat Erwin"s vrouwtje ieder moment kan gaan bevallen. Geen paniek Erwin, even Apeldoorn bellen ;-) en zo zijn we met z'n allen terug on the roll.

Nog een serieuze dosis jeugdsentiment krijgen we dan met Procol Harum's epos over die hoed en eenieder kent wel de lyrics van you'd better take of your homburg 'cos your overcoat is too long. Wat zouden we blij zijn die tijd te mogen herbeleven. Met "Sunrise" als original worden we dan weer terug ondergedompeld in de Krontjong cultuur waarna we een versie krijgen van "Erwin Electrified".

Als liefhebber van de muziek van Jimi Hendrix brengt hij zo dan met een Hamony look-a-like een versie van Robert Johnson's "Crossroad Blues" ;-) dit ter gelegenheid voor de 50ste verjaardag van het overlijden van Hendrix. Ook de naam Jackson Browne valt meermaals en na "Quarter Of a man" met enige reggea vibes belanden we zo via Erwin's album "Sun" bij de reggea god aller tijden met "Is This Love", en daarmee gooit deze Erwin van Ligten hiermee al zijn kaarten op tafel.

We konden hier allemaal zelfs niet meer wachten totdat het tweede deel van deze "Music Corner" zou gaan aanvatten en ons terug naar die Surinaamse beats zou gaan brengen. Met "Tembang" krijgen we een nummer dat speciaal werd opgedragen aan de 'J'okke en niet voor de Zjokke. Een nummer over een vrijheidstrijder en daar de Krontjong cultuur ook verweven is met die van de Portugese muziek missen we hier enkel nog de aanwezigheid van Evora Cesaria om er hier een prachtige "Fado" van te maken.

Back to Browne met "These Days" waarna we geteleporteerd worden naar de era van "The Doors" met "Riders On The Storm". We krijgen ook een meer dan humoristisch intermezzo over de aankoop van een lichtblauwe "EKO" die mede door enige transformatie gaat klinken als een sitar gitaar. Met "Galungung" mag dan ook de "Roland" terug aan de bak.

Richting einde toe komen we ook terug uit bij wat meer populaire nummers en zo krijgen we met "To Love Somebody" van de Bee Gees en een spontane sing-a-long. Voor velen terug een dosis jeugdsentiment voor andere dan weer het moment om aan een nieuwe wagen te denken, heddem? Nog wat reggea en wie kan daar iets tegen hebben wanneer Bobje's "Three Little Birds "door het café galmt. Uiteraard verdient al dit moois een bisser en als toetje krijgen we dan een stukje Hendrix met als intro "Voodoo Child" waarna we "Stone Free" voor de kiezen krijgen. Incredibele mooi en wat moet dat dan geven met band! De Erwin van Ligten Band uiteraard ;-)