© Rootsville.eu

Samantha Fish (US) - supp.act Félix Rabin (CH)
"Kill Or Be Kind Tour"
Het Depot Leuven
(11-03-2020)
report & photo credits: Rootsville


info organisation: Het Depot
info band: Samantha Fish - Félix Rabin

© Rootsville 2020


Voor we naar Leive afreizen toch nog even checken of deze universiteitsstad met zijn internationale bevolking nog niet in lockdown is. Je weet maar nooit al zullen we hier kort bij de brouwerij van "Stella Artois" ons wel enkele weken kunnen bezig houden. You'll never know want tenslotte is dat ons merk :-) Nog geen hysterie hier in "Het Depot" en maar goed ook want wie gaat dat allemaal betalen. Zeker al geen land zonder regering waarvan de adviezen zo (on)duidelijk zijn als muddy waters en er achteraf wel altijd eentje zal zeggen van I Told You So!. We moeten thuis blijven maar ook gaan werken Uh Huh! :-) Geen cultuur dan ook geen koning voetbal of gelden er dan hier weer Belgische maatregelen.

Vanavond hebben ze in "Het Depot" een grote madam wanneer het blues aanbelangt op de affiche staan. Samantha Fish is zo ook eentje dat in Europa kwam door te breken mede door "Ruf Records" en de "Blues Caravan". We tekenen 2011 toen ze met haar blues sisters Cassie Taylor en Dani Wilde de hort op ging onder de algemene noemer van "Girls With Guitars". Een jaartje later viel die eer haar terug in de schoot, toen met Victoria Smith en ook nog Dani Wild.

In het voorprogramma krijgen we "Félix Rabin" en dat is dan weer een bluesrocker, en eentje die kan bestempeld worden als een globetrotter pur sang. Hij veroverde zo goed al heel Europa en ook de "City of Angels" kent hij als zijn broekzak al groeide hij op in Frankrijk. Het is ook in de Jazzclub van het Zwitserse Montreux waar Felix' roots nu liggen, dat hij uren verbleef. Momenteel wordt hij dus ook aanzien als een Zwitsers export product. Zijn twee kompaantjes vanavond hier waren twee Italiaantjes, allée toch van naam. Zeker de liefhebbers van de power bluesrock van een Gary Clarck Jr. zullen ook hier kunnen van snoepen.


Félix Rabin © Rootsville

Zijn nieuwste album "Pogboy" zit in de pipeline en verschijnt op 17 april van dit jaar. De titel van het album is meteen ook Félix' nickname. Ongetwijfeld zal de sfeer hier in "Het Depot" bepaald worden door zijn nieuwe nummers als "Say (You Want Leave Me)" en "Angels". Félix kan en mag bestempeld worden als de "New Blues" en past perfect in het plaatje als support act voor Samantha Fish.

Tussendoor krijgen we ook eentje van zijn idool te verwerken al vond ik "Voodoo Child" van Hendrix nu niet meteen zijn beste nummer vanavond. Misschien was hij ook onder de invloed van de stroboscopische lichtspelingen waar de technicus mee aan het bespelen was. Wij uit de blues scène zien nog graag onze artiesten en daar is niets mis mee. "Movin' On" werd voor mezelf het beste nummer van de avond ook al overstuurde de muzikale kwaliteiten van dit power trio de vocale van Félix.

Even verpozen voor we aan de hoofd-act van vanavond beginnen. Iedere dag is het uitkijken of de op de agenda staande concerten nog wel zullen doorgaan. Samantha Fish haar roots liggen in Kansas City en we kennen haar uiteraard door haar snedige gitaarrifjes à la Stevie Ray Vaughan die tot één van haar idolen kan worden bestempeld. Maar naast deze stevige zijde van de blues is Samantha Fish ook nog zoveel meer. Uiteraard staat ze hier op het podium door haar laatste uitgebrachte album "Kill or Be Kind", een album dat in 2019 zijn release kende. Maar haar album "Belle Of The West" uit 2017 behoort zonder twijfel bij mij tot de favorieten.


Samantha Fish © Rootsville

De aankondiging van "Samantha Fish" begint met een bombastische bewerking van de legendarische intro van Emerson, Lake en Palmer. Het zijn daarna haar begeleiders, Phil Breen, Scott Graves, Chris Alexander en een tweede keyboarspeler, die luistert naar de naam van Nicolas David die het podium betreden. Het is diezelfde Nicolas die als een John "Mac" Rebennack look-a-like de debatten opent met "Hole in the Bottom".

Ook de feitelijke aankondiging van Samantha ligt in zijn handen en daar is ze dan, "La Fish". In de periode tussen 15 en 18 januari eerder dit jaar was er in The Big Easy" het "Samantha Fish Cigar Box Festival" met daarbij onder meer ook de ook voor ons bekende Damon Flower. Nog in de roes van dit event in New Orleans grijpt Samantha hier vanavond meteen naar haar "Cigar Box" en opent ze hier met een imponerende versie van "Bulletproof". Samantha Fish kende tijdens haar loopbaan al diverse crossroads en vanavond krijgen we het stevigere deel hiervan voor de kiezen.


Samantha Fish © Rootsville

Diegene die verantwoordelijk was voor het stemmen en de preparatie van Samantha's gitaren kreeg vanavond een onvoldoende want tijdens de titeltrack van haar nieuwste album "Kill Or Be Kind" moest ze liefst driemaal wisselen van sixstring. "Kind" kunnen we voor deze professional dan zeker niet zijn. Met "Watch It Die" konden we er dan überhaupt aan beginnen.

Er is uiteraard een schril contrast tussen haar diverse albums die Samantha Fish al op ons heeft losgelaten, net zoals we ook niet meer hoeven te spreken van die mini skirt chick van weleer en dat maakt het allemaal dan weer zo boeiend. Er staat hier een volwassen vrouw op het podium die weet wat ze wilt. Geen poespas maar recht door zee met haar nog wel stevige gitaarrifjes zoals op "You Got It Bad"


Samantha Fish © Rootsville

Met het door country geïnfecteerde bluesje "Say Goodbye" brengt ze dan een soort duet met Nicolas David alvorens ze terugvalt op die cover van "The Blue Rondos". Deze "Little Baby" kan je ook terugvinden op haar uitstekende album "Chills and Fever" uit 2017. Vanavond rest er ons ook nog, het misschien wel biografische, "Bitch on the Run". And so let's shake' em on Down...voor morgen weten we het nog niet, alles hangt af van de dagelijkse update over het "Coronavirus". Misschien was dit wel ons laatste "live" concert in een lange tijd :-(

Samantha Fish © Rootsville