© Rootsville.eu

Hookrock Indoor (hoe het zou zijn geweest)
Festival
OC Rooierheide Diepenbeek
(25-04-2020)

info organisation: Hookrock
info band: DC Snakebuster (B) - The Blue Clay (NL/B) - Travellin' Blue Kings (B/NL) - WB & The Mercenaries (B)
info band: Bill & The Burners (B)

© Rootsville 2020


We leven in barre tijden. Wie had ooit gedacht dat we in een Corona tijdperk zouden terecht gaan komen. Alle sociale leven verbannen uit ons leven en dit voor een lange tijd en we stonden wel aan de vooravond van een "hot summer" met de prachtige affiches die al bekend waren. Alles weg and who's to blame? Feit is wel dat alle muzikanten over de ganse aardkloot het nu moeten hebben van enkel wat "live streams" op internet. De interesse om in de pen te kruipen stond ook reeds op een laag pitje en om dit te verhelpen besloten we maar om over enkele festivals te gaan schrijven zonder ze te hebben kunnen beleven. Een moment om de organisatoren en muzikanten toch nog even in de spotlights te zetten. Als foto's gebruiken we waar het kon ouder beeldmateriaal in de hoop toch enkele voorbije herinneringen op te gaan halen.

Zaterdag 25 april zou de 14de editie van "Hookrock Indoor" gaan plaats hebben. De voorbije dagen waren reeds zomers en zonder twijfel zou de weide achter "OC Rooierheide" in Diepenbeek nu vol gestaan hebben met campers. Helaas ligt het er nu verlaten bij en ook de frituur aan de overkant van het plein ligt er mistroostig bij. We kunnen er weinig aan doen maar wat hebben we gemist?....


photo DC Snakebuster © Rootsville

Als opener had Ivan een "OMB" voorzien die we reeds alleen kennen. "DC Snakebuster" aka Frank Declerck zou vandaag de spits hebben afgebeten en ongetwijfeld al iedereen in de juiste "mood" hebben gebracht. We konden hem ook ook al bewonderen bij aanvang van het seizoen op de "Hageland Blues & Roots Night" met aan zijn zijde niemand minder dan zijn eigenste vader "Washboard Willy". Ook op "Hookrock" zou hij erbij zijn geweest. Frank was al vanaf jongs af aan bezig met muziek en ging op 11-jarige leeftijd naar de muziekschool met niets minder dan een viool. Nog maar net 14 en hij was al medewerker op een lokale radio en speelde later in diverse rock bands. Tijdens het experimenteren op diverse instrumenten ontdekte hij zo ook de "Cigar box". Meteen ook het ontstaan van zijn "OMB" DC Snakebuster.


photo Washboard Willy © Rootsville

Zijn eerste echte voeling met het blues circuit kwam er als busker op "Klakson Blues" in 2016. Sindsdien gaat het enkel crescendo met Frank en zie je hem met regelmaat verschijnen. In 2018 nam hij zijn debuut album op bij "Fandango Music", een album dat nu al haast is uitverkocht. Bij de aanvang van 2020 was er dan plots ook zijn 2de album "Snakeboots" welk we in primeur konden meemaken op de jaarlijkse bijeenkomst van de nieuwjaarzangers in Gevarenwinkel. Hij brengt eigen arrangementen op bekende blues, rock en roots covers zoals een van de mooiste tearjerkers ooit, "Raining In My Heart" van Slim Harpo. Wat we ook vandaag gemist hebben zijn zeker Frank's covers van "Kansas City", "Dust My Broom" en Little Walter's "My Babe". Tijd nu voor een Cristalleke zeker?

DC Snakebuster: video

Op onze podia zien we ze niet al te vaak en dat is spijtig ook want waar ze dan toch spelen zetten ze de boel gewoon op stelten. We hebben het hier over "The Blue Clay". Een Nederlands-Vlaamse alliantie waar ambiance als een rode draad doorheen hun set loopt.


photo Wouter Verhelst (The Blue Clay) © Rootsville

Met deze BENE coöperatie krijgen we hier een groep die in alle eerlijkheid veel te weinig is te zien op onze podia. Ze brengen een explosie van Americana, blues, rock 'n roll, Tex-Mex en Zydeco. Diegene die daar verantwoordelijk voor zijn luisteren naar de namen Wouter Verhelst (zang, gitaar, mandoline, accordeon en harp), Geert de Block (drums), Repete Van Merode (uprihght bass) en Jan Van Den Berghe (keys). in 2019 speelden ze op "Stekene Blues" waar drummer Geert de Block de scepter zwaait. Bij onze noorderburen op "Scheldeblues" in Vlissingen zijn ze gewoon een certitude en stonden ze daar op de editie 2020 aan de zijde van "Julian Sas", "Memo Gonzalez" en "Well Well Well".


photo Geert de Block (The Blue Clay) © Rootsville

Wouter Verhelst staat ook gekend als deel van het duo "Little Boy & Nightingale", de Wouter is dan Little Boy ;-). Op 29 december konden we dit duo ook nog waarnemen bij de Irish Folk sensatie "Filthy Horse" op het vertrouwde plein van "Blues Oan Daa Stoazze". Fun, Fun en nog eens fun met nummers als ‘Rock This House’ en ‘Bright Light Big City’ de super hit van Jimmy Reed. Een optreden vol energie dat we hier hebben gemist en hopelijk zien we ze dan toch in 2021. In 2016 brachten ze hun album "Down Here Below" uit. Hier zouden we nu genieten van een Cristal...

The Blue Clay: video

De 3de band zou zijn geweest de "Travellin' Blue Kings". In 2018 als een komeet uit de startblokken geschoten. Hun absolute hoogtepunt tot nu toe is het aantreden op "Blues Peer" en ook hun debuutalbum "Wired Up" dat werd uitgegeven bij "Naked" kende een meer dan behoorlijke introductie. De hoofdrolspelers zijn vier Belgen en een Nederlander die luisteren naar de namen Stephan Hermsen, harper en frontman van de Nederlandse sensationele "The Electrophonics" met aan zijn zijde werelddrummer Marc Gijbels. Nog van Belgische kant is er de andere helft van de ritme sectie bassist Winne Penninckx, aan de B3 hebben we Patrick Cuyvers aka PC en de guitar blender van dienst is niemand minder dan, Jimmy Hontelé. "Travellin' Blue Kings" muzikaal professionalisme ten top!


photo Travellin' Blue Kings © Rootsville

Als doorwinterde fans waren we erbij tijdens hun eerste publieke optreden op de 22ste editie van "Nuit Du Blues de Charleroi". Ook voor het eerste concert met de toevoeging van Patrick Cuyvers en zijn "beast" bij de organisatie "Blues in Dongen" op 26 december 2019 tekenden we present. Aanwezig ginds waren ook het voltallige kader van "Goezot" waar ze dan ook deze zomer zouden aantreden. In België was de primeur voor de "TBK 2.0" weggelegd voor het optreden in de "Transistor" aan het CVO te Diest. Een optreden dat werd georganiseerd door "Big D" aka de Nico van de Bluesbones. Voor de "TBK" betekende het einde van de avond het begin van een verlof periode, een verlof dat helaas nog steeds aan de gang is.


photo Stephan Hermsen (Travellin' Blue Kings) © Rootsville

Hun set staat bekend voor de diversiteit van hun blues. Samen met de presentatie van "PC" de vijfde King was er ook hun nieuwe single "Into The Night" waardoor al wat airplay was verworven. Met nummers als "Get It Done" en "Straight Eight", net als de titeltrack van hun "Wired Up" zou de juiste sfeer aanwezig zijn geweest, net als de wel haast zekere sfeer bij vele Cristallekes ;-)

Travellin' Blue Kings: video

Na deze portie blues zou het de beurt zijn geweest aan onze koning van de rootsrock, met name Walter Broes. Steeds die hard fan geweest van de helaas verdwenen "Seatsniffers", onze trots met ook heel wat buitenlandse roem en glorie. Bij het ontstaan van deze "WB & The Mercenaries" was het even wachten tot de juiste drive werd gevonden maar eenmaal die er was zat de sfeer er onmiddellijk in.


photo WB & The Mercenaries © Rootsville

"Walter Broes & The Mercenaries" heeft met als frontman "WB" iemand in huis waar je nooit genoeg kan van krijgen. Als gewezen frontman van de legendarische "Seatsniffers" zal ook deze naam altijd verbonden blijven aan "WB". Ook nu met deze "Mercenaries" zijn ze een internationale bekendheid geworden. Naast Walter Broes zijn er ook nog Lieven Declercq aan de drums en contrabassist Clark Kenis. in 2016 brachten ze hun debuutalbum "Movin' Up" uit op het "Rootz Rumble" (Naked) label . Nu is het voor de harde kern wachten op de opvolger.


photo WB & The Mercenaries © Rootsville

Dus vanavond zou nog eens alles uit de kast worden gehaald met uiteraard "Moving Up" dit samen met zijn Mercenaries, Lieven Declercq achter de drums en Clark Kenis met zijn rondvliegende oversized cello. Nummers als het soulvolle 'Security", het Bo Diddley gevoelige "I Got My Own Kick Going", het met rumba geïnfiltreerde "Man Child" doen zelfs de ruigere blues rockers aanwezig smelten voor deze formatie en wat dan gezegd van het folk-bluesje van John Lee Hooker. "Don't Messing Around With My Bread" dat JLH in 1966 kwam op te nemen met "The Groundhogs". Walter Broes, gewoon onsterfelijk!

WB & The Mercenaries: video

Net zoals er steeds een opener is op een festival zou er weerom eentje zijn geweest die deze "Hookrock Indoor" zou hebben afgesloten. Daarvoor was er gedacht aan "Bill & the Burners". Deze band is ontstaan uit een samensmelting van ex-leden van Howlin' Bill en de "Slowburners". De band bestaat uit Howlin Bill( Wim de Vos - zang en harmonica), Magic Frank (Frank Pauwels - drums), Greasy P (Paul van den Berg - gitaar) en Burning C (Chris Van Leuven - bas). Zoals u kan lezen geen onbekenden. De wegen van deze muzikanten hebben elkaar al tal van keren gekruist.


photo Wim aka Howlin' Bill © Rootsville

Terwijl de bandleden geregeld teruggrijpen naar hun roots en op tekstueel vlak vanuit de puurste traditie de mensen de blues willen laten beleven, staan ze evengoed met beide voeten in het heden. Dit vertaalt zich in een resolute keuze voor eigentijdse muzikale arrangementen waar de vonken en het spelplezier vanaf spatten. Met deze combinatie probeert de band het publiek warm te maken, om niet te zeggen gloeiend heet voor de muziek die aan de basis ligt van al wat wij kennen, met name de Blues.

Na volle dire maanden te hebben gerepeteerd begonnen ze eraan met "live" optredens en op een van de eersten ervan, in de "Willem Tell" Sint Lenaerts, was ook Rootsville reporter Marcel op de afspraak. Vorig jaar wisten ze zowat iedereen, dronken of minder dronken, op Oetsloven te verbazen. Met nummers als ‘Devil And The Deep Blue Sea’ en ‘Walking To My Baby’ zouden we ook hier op Hookrock van genoten hebben.

Bill & The Burners: video

Helaas hebben we dit allemaal door die verdomde Corona pandemie moeten missen. Hopelijk krijgen we dit jaar toch nog wel enkele café concerten voor de kiezen anders zal het allemaal een muzikale en sociale ramp gaan worden. Hopelijk komt het niet zo ver maar ondertussen, stay strong and keep it safe!

Nog een herinnering aan het goede ouwe camping gevoel...

Covid-19 it's bad mojo