© Rootsville.eu

Roots & Roses (hoe het zou zijn geweest)
Festival

Lessines
(01-05-2020)

info organisation: Roots & Roses
info band: Chatham County Line - Deadline - The Delta Bombers - Equal Idiots - The Fleshtones
info band: The Handsome Family - Handsome Jack - High Jinks Delegation - The Italian Job - The Morlocks
info band: King Khan Louder Than Death - Pokey LaFarge - Reverend Horton Heat - Rocket From The Crypt

© Rootsville 2020


1 mei, en dan is per definitie nog steeds de "dag van de arbeid". Sinds 10 jaar hebben ze daar bij onze Waalse vrienden een wel doordacht alternatief op gevonden en ontstond daar in Lesinnes het festival "Roots & Roses". Niet zo maar out of the blue, nee want ook deze "Roots & Roses" kende een voorganger. In een oude fabriek ging in "Louvain-La-Neuve" toen "Boogie Town" door. Ook dit festival viel plaats op of rond de datum van 1 mei. De verplaatsing richting Lessines bracht de organisatie er toe zich evenwel vast te pinnen op deze vaste datum.

Ook het programma veranderde enigszins en zo werden er meer bands geprogrammeerd die we onder de noemer "roots" konden catalogiseren. Meteen ook een slimme move en zo werd deze "Roots & Roses" meteen een vaste trekpleister voor muziekliefhebbers uit Wallonië, Vlaanderen en ook ver daarbuiten. Het festival kwam zich op nog enkele andere punten te etaleren, zo werden de onze bekende frit en hamburgers een beetje verdrongen door standjes met een internationale keuken, en dit ten goede. Ons dagelijks pintje kreeg de vorm van artisanale en lokaal gerstenat en we lieten ons dit al meer dan smaken.


photo Roots & Roses © Rootsville

Het bezoekersaantal bleef gestaag oplopen en zo werd de "10th Anniversary" editie in 2019 een overdonderend succes. Een mixed allegaartje van diverse stijlen deed de muziekliefhebber verbroederen. De alternatieve aanpak van het festival werd gewoonweg een "Bulseye". De opzet is dan ook een "Roots" en een "Roses" tent waarbij het programma perfect in elkaar smelt. Geen poespas, je kan je favoriete band tot de laatste noot beleven om zo in alle rust naar het andere podium te verhuizen. Geen enkel chaos moment te bespeuren of het moest vorig jaar aan de chemische sanitaire voorzieningen zijn ;-).

Een ander vast gegeven op dit festival is dat het stipt om 11.00 uur van start gaat en dat zou dit jaar in op het "Roots" podium zijn plaatsgevonden de rock 'n roll formatie "Deadline" uit Charleroi. Deze band bestaat uit Quiet Ben (Howlin', Electric guitar, Harmonica's), Simon Wray (Howlin', Bass, Electric guitar) en Blue Simon King (Drums). Ondanks de nadruk ligt op rock 'n roll laat dit trio nog steeds het karakteristieke geluid van blues doordringen in het sound. Sinds hun oprichting heeft de band de kans gehad om hun rock'n'roll te brengen in concertzalen zoals Rockerill, Eden, Magasin 4, Atelier 210, Nuit du Blues en Humo’s Rock Rally.

Deadline: video


photo High Jinks Delegation © High Jinks Delegation

We blijven lekker in het zonnetje neergestreken in onze stoel en hoeven ons zo niet te verplaatsten naar de "Roses" stage. Daar zou nu de soundcheck plaats hebben gevonden van "High Jinks Delegation". Deze jugband hun roots bevinden zich niet in New Orleans maar gewoon in onze eigenste hoofdstad. Een 8-koppige band die meteen ons een grote portie feel good music brengen. Ongetwijfeld hadden ze hier nummers gebracht uit hun "Selftitled" album met het sfeerbrengende "On The Road Again" of de bawdy song "My Pencil Won't Write No more" van Bo Carter uit 1931.

High Jinks Delegation: video

Weerom terug naar het ander podium voor de uit Lockport NY. afkomstige "Handsome Jack". Ze brengen een samensmelting van boogie, soul "n rock 'n roll en weten onder hun fans ook Chris Robinson en Neal Casal te tellen. Als geen ander weten ze de sound van Chicago, Memphis en Muscle Shaols in elkaar te verweven om zo in een tijdloze Amerikaanse rock te eindigen. "Handsome Jack" bestaat uit Jamison Passuite (gitaar / zang), Joey Verdonselli (bas / zang) en Bennie Hayes (drums / zang). Everything is gonna be alright...

Handsome Jack: video


photo interactie Roots & Roses © Rootsville

Eentje die ik zeker en vast had aangevinkt waren de volgende "Chatman County Line". Deze Bluegrass formatie uit North Carolina hebben een passie voor Amerikaanse rootsmuziek en brengen die in een harmonieuze samenzang. Een stringband met ook ruimte voor traditionele blues en Americana. De kern van deze "Chatman County Line" bestaat uit Dave Wilson, John Teer en Greg Readling. Net voor deze "Roots & Roses" brachten ze nog hun allernieuwste album "Strange Facination" uit.

Chatman County Line: video

"The Morlocks" is een Amerikaanse garagerockband uit San Diego, Californië, die in 1984 werd opgericht en zouden als volgende op het "Roots" podium te zien zijn. De huidige bezetting bestaat uit Leighton Koizumi (Vocals), Rob Louwers (Drums), Oliver Pilsner (Bass), Bernadette (Guitar) en Marcello Salis (Guitar). Door de wendingen van het oneindige stuk snelweg van de rock-'n-roll, hebben "The Morlocks" zich bewezen als krijgers en overlevenden van die weg. Vandaag, terwijl ze zich voorbereiden om de wereld te veroveren, zien "The Morlocks" zichzelf nog steeds in de gelederen van de meest mysterieuze, gerespecteerde en legendarische Amerikaanse en Europese garagepunkbands.

The Morlocks: video


photo Romano Nervoso © Rootsville

Met "The Italian Job" zouden nu een soort supergroep op het podium staan die speciaal voor deze "Roots & Roses" in elkaar werd gestoken. Deze "The Italian Job" is een team gevormd door de muzikanten van Romano Nervoso, met Marcella Di Troia , Lord Benardo, Alessio Di Turi en Cedric Maes. Zo zouden we hun originele composities eenmalig live uitgevoerd zien op het festival. Een ontmoeting tussen verschillende persoonlijkheden uit de Belgische scene, zoals de Seven Samurai gedrenkt in Italiaanse saus. 

Romano Nervoso: video

Met "Equal Idiots" blijven we in eigen land en meer bepaald uit het noorden. Een garagerock duo afkomstig uit Hoogstraten dat bestaat uit Thibault Christiaensen (zang en gitaar) en Pieter Bruurs (drums). De band werd opgericht in 2012 en onderscheidt zich door een harde stijl van garage, met levendige live-optredens. In 2014 werd de EP Judas' Reincarnation // Loveless Love uitgebracht, met daarop de single Salmon Pink. Deze bereikte in de lente van 2016 de eerste plaats in De Afrekening van Studio Brussel. De doorbraak van de band kwam in het najaar van 2016 toen ze de publieksprijs van dezes in de wacht sleepten. In het voorjaar van 2017 volgde de nieuwe single Put My Head in the Ground die hotshot werd op Studio Brussel .

Equal Idiots: video


photo Chris Moinichen (The Delta Bombers) © Rootsville

Op het "Roses" podium zouden nu "The Delta Bombers" verschijnen. Deze rauwe rootsrockers komen uit "Las Vegas" en werd opgericht in 2008. Aanstekelijk rock 'n roll en rockbilly met nummers als "The Wolf" en graag geziene gasten hier in België. De tent zou weerom op zijn kop worden gezet met "Pressure and Time" en met "This Is The Night". Nummers ook als "Run & Hide" en "You Gotta Loose". Hier vertrekken zonder "The Wolf" zou uitgesloten zijn geweest en dan zouden Chris Moinichen, Andrew Himmler, Gregorio Garcia en PJ Franco geweten hebben.

The Delta Bombers: video


photo The Fleshtones © Rootsville

In de "Roots" tent is het nu tijd voor de iconische "The Fleshtones". Oudjes in het punk-rock genre die al bestaan sinds 1976. Oprichter en frontman Keith Streng is nog steeds van de partij net als Peter Zaremba. Later werden Bill Milhizer en Ken Fox aan de groep toegevoegd. In 2018 brachten ze nog hun album 'The Band Drinks For Free' uit, en wijlie dan? Datzelfde jaar toerden ze ook door China. Uit dat album brengen ze zonder meer 'The Gasser' en 'Before I Go'. 'I Was a Teenage Zombie' is een van hun grootste hits en behoort in het genre misschien wel tot het werelderfgoed.

Dat deze 'Fleshtones' in de zelfde periode ontstaan zijn als de 'Ramones' kan je een beetje opmaken aan hun set, zeker wanneer ze met 'Remember The Ramones' een ode brengen aan die legendarische punk-rockers uit NYC. Dat deze 'Fleshtones' ooit hebben mogen openen voor James Brown kan je ook wel degelijk opmaken aan het gedrag van frontman Keith... Keith he's always feeling good. Met 'We Say Yeah' van Sir Cliff zou zelfs de ganse tent met allerlei pluimage meer dan in beweging zijn gekomen.

The Fleshtones: video


aan sfeer nooit een gebrek op Roots & Roses © photo Rootsville

Nog eentje dat ik helaas had aangevinkt zijn de volgende "The Handsome Family". Dit is een Amerikaans alternatieve country duo bestaande uit Brett en Rennie Sparks, ook bijgestaan door drummer Darrell Sparks. De band ontstond begin jaren 1990 in Chicago, het jaar waarin het stel ook trouwde. Tegenwoordig woont het echtpaar in Albuquerque, New Mexico.

Het duo staat bekend om zijn vrolijke gekibbel op het podium en de losse, ongeorganiseerde sfeer van de optredens. Hun album "Live at the Schuba's Tavern" bevat veel van die korte dialogen, en het nummer "Winnebago Skeletons" wordt op een chaotische en weinig precieze manier uitgevoerd. Veel fans waarderen dit in de optredens. De meeste liedjes worden in een strikte taakverdeling geschreven: Brett Sparks schrijft de muziek, en Rennie Sparks, die ook schrijfster van verhalen is, de teksten. De teksten tonen een affiniteit met het literaire genre American Gothic, en fatalistische elementen uit vroege country en folk.

The Handsome Family: video


photo King Khan © Rootsville

Met z'n allen dan naar de "Roots" stage voor "King Khan & Louder Than Death". Sommigen onder ons zijn er gewoon stapel op anderen haten het dan weer. Vast staat dat er op het podium meer dan voldoende interactie te beleven valt met deze in Berlijn wonende Cadadees. Hier op "Roots & Roses" laten ze geen enkel moment onbenut om deze excentriekeling op te nemen in de affiche, dus ook met dit nieuwe project "Louder Than Death". Rock 'n roll met een kantje af...

King Khan & Louder Than Death: video


photo Pokey LaFarge © Rootsville

Nog een vaste gast hier op "Roots & Roses" is niemand minder dan "Pokey LaFarge". Helaas dat dit niet kan doorgaan want hij zou naar Europa gekomen zijn met in de koffer zijn nieuwste album "Rock Bottom Rapshody" (album report). Geïnspireerd door Folk en Blues toert hij al sinds 2009 onafgebroken over gans de aardbol. De fans konden hem vorig jaar nog bewonderen op de collega's van "'Goezot" maar we moeten helaas nummers als "Bluebird" en "Fuck Me Up" uit zijn "Rock Bottom Rapshody" en zo hopen we toch om deze 'Pokey LaFarge' vlug terug te zien, 'C'est la vie, say the old folks, you never can tell'...

Pokey LaFarge: video


photo Rocket From The Crypt © Rootsville

Nog een zooitje ongeregeld zou zich nu verzameld hebben op het "Roots" podium. Met een mix van punk en Garage en rock 'n roll is het voor deze "Rocket From The Crypt" er altijd één zekerheid, het podium is steeds te klein voor deze muzikale sensatie. Deze punk-rock formatie uit San Diego bestaat uit Speedo, Petey X, Notorious ND, Apollo 9, JC 2000, Ruby Mars en Atom. Zijn begonnen eind jaren 80-tig tot de split in 2005. Na een aarzelende restart in 2011 duurde het toch tot 2013 voor aleer ze terug de juiste drive hadden gevonden. Een drive die ongetwijfeld het terrein hier in beweging zal zetten met nummers als 'On A Rope' en 'Born in 69'.

Rocket From The Crypt: video


photo The Reverend Horton Heat © The Reverned Horton Heat

Als absolute headliner zouden die van "Roots & Roses" nu wat fier zijn geweest om het icoon van de rockabilly, "Reverend Horton Heat" voor te stellen. "The Reverend Horton Heat" is de artiestennaam van de Amerikaanse muzikant Jim Heath. Dit psychobilly trio heeft als uitvalsbasis Dallas TX. De band omschrijft zichzelf als rock and roll die is beïnvloed door rockabilly, punk, country, surf en jazz uit de jaren 50. Ze komen country, surf, punk, big band, swing en rockabilly te mixen tot luide en energieke nummers met vaak humoristische teksten.

Reverend Horton Heat: video

Ongetwijfeld zou dit een afsluiter van formaat zijn geweest hier op "Roots & Roses" editie 2020. We kunnen al stellen dat verschillende door "Covic-19" verloren gegane contracten automatisch verlengd zullen worden in 2021. Dus aan het "Roots & Roses Team" kunnen we enkel dus uit volle borst zingen van "We'll Meet Again" en dat is zonder fout op 1 mei 2021...want Lessines sera toujours "Roots & Roses"


photo © Rootsville


photo © Rootsville