© Rootsville.eu

Moulin Blues (hoe het zou zijn geweest)
Festival
Ospel (NL)(02-05-2019)


info organisation: Moulin Blues

© Rootsville 2020


Dag 02 - zaterdag 02 mei

Ik weet het nog alsof het gisteren was. Vorig jaar wakker geworden van de kou en toen waren het geen Corona tijden. Dat onze trouwe chef ook geen "spek met eieren" kan maken is nog zo een triest gevolg van "Covid-19", en naar de Chinees hoeven we ook al niet te gaan ;-). Deze zaterdag zou het de 2de dag zijn op "Moulin Blues" en zoals ze in België zeggen, dat pikt...

Op het hoofdpodium zouden de "Travellin' Blue Kings" de aftrap geven. In 2018 als een komeet uit de startblokken geschoten. Hun absolute hoogtepunt tot nu toe is het aantreden op "Blues Peer" en ook hun debuutalbum "Wired Up" dat werd uitgegeven bij "Naked" kende een meer dan behoorlijke introductie. De hoofdrolspelers zijn vier Belgen en een Nederlander die luisteren naar de namen Stephan Hermsen, harper en frontman van de Nederlandse sensationele "The Electrophonics" met aan zijn zijde werelddrummer Marc Gijbels. Nog van Belgische kant is er de andere helft van de ritme sectie bassist Winne Penninckx, aan de B3 hebben we Patrick Cuyvers aka PC en de guitar blender van dienst is niemand minder dan, Jimmy Hontelé. "Travellin' Blue Kings" muzikaal professionalisme ten top!


photo Travellin' Blue Kings © Rootsville

Ook voor het eerste concert met de toevoeging van Patrick Cuyvers en zijn "beast" bij de organisatie "Blues in Dongen" op 26 december 2019 tekenden we present. Aanwezig ginds waren ook het voltallige kader van "Goezot" waar ze dan ook deze zomer zouden aantreden. Hun set staat bekend voor de diversiteit van hun blues. Samen met de presentatie van "PC" de vijfde King was er ook hun nieuwe single "Into The Night" waardoor al wat airplay was verworven. Met nummers als "Get It Done" en "Straight Eight", net als de titeltrack van hun "Wired Up" zou de juiste sfeer aanwezig zijn geweest.

Travellin' Blue Kings: video

Ik was al een tijdje van de plannen van Richard van Bergen op de hoogte, van toen ik reeds een bezoekje bracht aan de "Tub_Thumper Studio" van Bert ' Bird' Stevens. Het waren nog eerst maar wat losse plannen en plots was daar toch in 2019 het zeer sterke debuutalbum van Richville.


photo Richard van Bergen (Richville) © Rootsville

Samen met drummer en percussionist "Jeroen "JJ" Goossens" werkte Richard van Bergen al geruime tijd aan dit nieuwe project, genaamd "Richville". Rauw en puur op gevoel werd er het album "Richville" opgenomen met daarop 11 nummers die verwijzen naar Delta Blues, het teruggrijpen naar de "second line" ritmes uit New Orleans en gospel. Dus zou het hier vandaag een bloemlezing zijn geweest uit de nummers van dit album. Originals zoals het gospel geïnfecteerde "Lord Won't Fail Me", "Set Me Free" of het door ragtime geïnspireerde "Love Yourself" maken dat de bezoekers van "Moulin Blues" een sfeer van de vroegere cotton fields komen te ervaren.

Richville: video

Altered Five Blues Band stonden geprogrammeerd op het hoofdpodium. Altered Five Blues Band maakt muziek met een duizelingwekkende stomp van gritty songs. Frontman Jeff Taylor zingt 'krachtig' en 'bereikt met de live-wire gitaar van Jeff Schroedl de hoge lat van gemengde vindingrijkheid en vloeibaarheid. Ze worden weerspiegelt als de meest funky ritmesectie buiten Memphis.


photo Altered Five Blues Band © Altered Five Blues Band

Naast deze twee Jeff's bestaat deze band ook nog uit Mark Solveson (Bass), Raymond Tevich (Keyboards​) en Alan Arber (Drums). Hun nieuwste album " Ten Thousand Watts" werd in 2019 uitgegeven bij "Blind Pig Records". De hitte van nummers als "Too Mad to Make Up", en "Ten Thousand Watts" zou tot aan de achterkant van de tent voelbaar zijn geweest. "Altered Five Blues Band" debuteerde in de blues scène in 2002. Hun in 2014 uitgebrachte "Cry Mercy" werd genomineerd voor een Blues Blast Music Award.

Altered Five Blues Band: video

In 2018 kreeg ik van Lenne Bruun van "Straight Shooter Records" een pakketje in de bus met enkel akoestisch getinte blues. Daaronder bevond zich ook deze Trainman Blues. Meteen van m'n melk zou ik zo zeggen en het werd vorig jaar dan ook een aimabele babbel toe ik frontman Richard Farrell tijdens de "EBC" op de Azoren tegen het lijf liep.


photo Richard Farrell (Trainman Blues) © Rootsville

Richard Farrell mag dan wel Ierse roots hebben maar de dag dat hij op bezoek was om zijn vriendin Louise te ontmoeten verloor hij zijn hart aan Denemarken, en meer bepaald Kopenhagen. Deze blues man in hart en nieren vond zijn soulmate, producer en muzikant Laust Krudtmejer-Nielsen op een donderdag tijdens een Blues Jam in de "Mojo Blues Bar" in Kopenhagen. Het was ook Laust die het eerste solo album van Richard Farrell kwam te producen. Na vele manen, en zoals het lot zou hebben, begon de evolutie van de band, een trio werd gevormd samen met Thomas Crawfurd in december 2016, de geboorte van "Trainman Blues", later aangevuld door Ronni Boysen die we ook kennen van biuj de "Kokomo Kings".

Fingerpicking pre-war bluesstijl in een hedendaags jasje zonder daardoor de authenticiteit van vroeger te gaan verloochenen. Crystal clear met een stem die je dadelijk komt in te palmen opent Richard & co hier zeker met met "Out Of Dust". De doordringende baslijn op "Hard Times" en de howlin slide rifjes zoals op "Walking Blues" gaan hand in hand en kenmerken deze vernieuwende ol'blues van "Trainman Blues".

Trainman Blues: video

In 2019 kwamen er wel enkele verrassende albums op ons af. Zo was er het wervelende album ban "Bywater Call" en de ongelooflijke release van "Matchedash Parrish". Ook "Lonely Soul" van GA-20 viel onder deze noemer en zo hadden we minstens één van deze drie bands hier in Opsel verwacht. Tevredenheid alom, het werden er twee.


photo GA-20 © GA-20

"GA-20" werd opgericht in 2018 door Matthew Stubbs en Pat Faherty en is een jonge en frisse band uit Boston, Massachusetts. Hun laatste release, Lonely Soul, toont hun liefde en toewijding aan de gouden eeuw van blues en rock uit de jaren 50 en 60. Hier op "Moulin Blues" zouden we ons vandaag laten we ons onderhouden door hun nostalgische maar toch ook originele sound met nummers als "Happy Today" en uiteraard hun "Lonely Soul".

GA-20: video

Het gerucht liep al een tijdje en het was "Tornado Hans" die ons eerder dit jaar kwam bijpraten dat hij verliefd was geworden op ene Meghan Parnell van Bywater Call. Meghan hadden we nog niet kunnen ontmoeten maar vorig jaar was ik van m'n stoel gevallen van hun uitgebrachte album. Zo onder de indruk dat ik meteen een plaatsje reserveerde voor één van hun twee concerten in België.


photo Meghan Parnell (Bywater Call) © Rootsville

"Bywater Call" debuteerde begin 2017 en alle logica volgend begonnen ze onmiddellijk met hun prijzenkast te vullen. Zo wonnen ze al haast meteen de "Merriam Music Emerging Artist Award" van het TD Oakville Songs of Summer Festival 2017. In juli 2018 werd "Bywater Call" uitgeroepen tot de "Toronto Blues Society Talent Search Winner" op het "TD Toronto Jazz Festival" en volgde die tweede in de Road to Memphis-competitie om Toronto te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge. De 7-koppige band maakt gebruik van de geluiden van southern soul, gospel en blues en beschikt met Meghan Parnell over een krachtige leadzang en met Dave Barnes over een uitstekende slide gitarist.

Nummers als "Tacking Backwards" maar ook ballads als " Bring Me Down" en het prachtige "Nightmare" zijn stuk voor stuk chartbusters te noemen. Ambiance zouden we gekregen hebben met het gospel getinte "Swing Low".

Bywater Call: video

Trainman Blues en de gisteren aantredende Jeremie Albino zouden op deze zaterdag nog een tweede keer mogen aantreden in het ""Moulin Blues Café".

Nikki Hill hoeft al lang geen introductie meer. Deze wervelende tornado kan zelfs stevig uit de hoek komen ook, getuige haar in 2018 uitgebrachte album "Feline Roots". Nikki Hill groeide samen met haar alleenstaande moeder en twee oudere zussen op in de rauwe buurt van Durham in North Carolina. Het zal haar zonder meer op jeugdige leeftijd het zelfvertrouwen geschonken hebben. Deze zelfzekerheid maakte dat Nikki Hill al op jonge leeftijd interesse toonde voor het schrijven van teksten en muziek en al vlug ruilde ze zo de kerkkrukken voor deze van de bars.


photo Nikki Hill © Rootsville

Met "Don't Be The Sucker" ontpopt deze Niki Hill zich dan weer als een onvervalste rootschick en op "Can't Love You Back (It's A Shame)" krijgen we dan de nodige dosis reggea en daarmee brengt ze de nodige diversiteit op het podium. Met nummers als "Holler Out Loud " en het headbanging "Poisoning The Well" tast ze dan weer de grenzen van rockmuziek af waarna ze met "Tell The Next World" enige Twang country in haar mandje legt. Hill dweilt ondertussen het podium af terwijl de solo’s van Matt ons om de oren zouden zijn gevlogen.

Nikki Hill: video

In 2018 brachten The Achievers hun album "Live At The SVA" uit en dat zou deze Britse blues band tot op het podium van "Moulin Blues" in 2020 hebben gebracht, helaas worden ze nu vervangen door "Covid-19", waarvan we "de" blues pas later zullen ontdekken.


photo The Achievers © The Achievers

De band werd opgebouwd rond zanger-gitarist Steve Ferbrache, die jarenlang als busker opereerde. Toen hij wat later drummer Aron Atwood en harmonicaspeler Rufus Fry tegen kwam besloten ze om een band, The Achievers, te beginnen samen met Chris Axe en Ben Sutherland en gitarist Robert Holmes. We zouden zonder meer een nieuwe band hebben leren kennen met nummers als "Come Along" of het met Tulsa sound gespeende "Como Blues". Ook deze "The Archievers" zouden nog een tweede maal mogen aantreden op "Moulin Blues".

The Achievers: video

Sinds de "Texas Guitar Battle" had Anson Funderburgh ons sindsdien al wel enkele keren op het verkeerde been gezet. Met deze "Texas Guitar Summit", samen met onder meer Mike Morgan en Shawn Pittman zou hij dan toch nog eens tot in onze contreien zijn afgezakt. Helaas viel ook dit in het Corona water en nu is het maar de vraag of we nog zo een kans kunnen krijgen in de toekomst.


photo Mike Morgan (Texas Guitar Summit) © Rootsville

De Amerikaanse staat Texas bracht vele blues grootheden voort. Het werd dan ook een stijl op zich, een populair subgenre binnen de blues. Denk bijvoorbeeld aan Lightnin' Hopkins, T-Bone Walker, Freddie King, Billy Gibbons en Stevie Ray & Jimmie Vaughan om er maar een paar te noemen. Ook vandaag de dag komt er heel veel goeds uit Texas. Het leek dit drietal heren een goed idee om de krachten te bundelen. Ze vormen samen "The Texas Blues Guitar Summit". Al wat ons nu vandaag rest zijn de filmpjes op "You Tube" maar zoals de welgekende quote ons zegt...anything is better than nothing.

Texas Guitar Summit: video

Rick Estrin & The Nightcats kwam te ontstaan toe Charlie Baty aka Little Charlie in 2008 kwam aan te kondigen dat hij er mee zou gaan ophouden. Later zagen we hem terug opduiken aan de zijde van Sugar Ray Norcia maar helaas overleed hij dit jaar op 6 maart. Sinds 2009 kwam zijn kompaan Rick Estrin de band terug nieuw leven in te blazen en ontstond zo Rick Estrin & The Nightcats met als stringbender aan zijn zijde, Kid Andersen.


photo Rick Estrin © Rootsville

Alhoewel de chemistry met Little Charly er niet meer was liet de nu jonge 70-tiger het nog steeds swingen op het podium. Op de Belgische bluesfests tekende hij in het verleden ook al present, zoals op "Gevarenwinkel" en "Duvel Blues". Nog steeds even bedreven als harper als toen weet hij ons als geen ander een "feel good" moment over te brengen. Vorig jaar bracht hij zelfs nog zijn gloednieuw album "Contemporary" uit met nummers als "House Of Grease " en "Nothing But Love". Voor de "die hards" brengt Alligator Record ook een re-release van het in 1995 uitgebrachte "Straight Up!" van "Little Charlie & The Nightcats".

Rick Estrin & The Nightcats: video

Eerst was er "Dany Franchi", dan werd het even "Dani Franchi", nu is het terug "Dany Franchi". In 2018 stonden de blues liefhebbers met z'n allen met open mond toen zij album "Problem Child" uitkwam. Al vlug leerden we deze meestal in Amerika verblijvende Italiaan hier kennen als een vriendelijk maar zeer sterke gitarist.


photo Dany Franchi © Rootsville

Dany Franchi werd in 1990 geboren in Genoa Italië en werd later al meteen tot één van de beste beloftevolle blues muzikanten gerekend. Logisch dan ook dat hij zijn geluk gaat beproeven in het land van de blues. Zijn sterke troeven zijn het bewonderingwaardig bluesy gevoel op de gitaar samen met zijn warme en soulvolle stem. In 2014 nam hij met aan zijn zijde Sean Carney het album 'I Believe' op en geloven is hij blijven doen. In 2016 en 2017 speelde hij op diverse blues festivals over de ganse wereld zoals 'Blues From The Top' in Colorado, International Guitar Fest in Texas, Blues 'n Jazz Rallye in Rapperswill e.v.a..

Wetende dat het merendeel ban de bezoekers het hier wel hebben voor straffe gitaar licks zal ook Dany hier zijn portie roem op "Moulin Blues" komen te vergaren. Van het soulvolle 'Back To The River' over het swingende ' Give Me a Sign' en met shuffles als 'Big Town Playboy' en 'Run Around' zou hij ook hier aan de wensen van de doorwinterde blues liefhebber tegemoet zijn gekomen.

Dany Franchi: video

Afsluiten moet je steeds met een swingende noot om nog even de vermoeidheid te verdrijven. The Kokomo Kings uit Zweden zijn daar meesters in. Partymuziek om de avond af te sluiten. Je neemt een grote emmer ongepolijste Mississippi juke joint blues en je mengt het met wat “laid back down home blues”. Hierbij een snuifje swamp pop, hillbilly en een vleugje gospel, en je hebt de muziek van de Kokomo Kings. Gewone, pure muziek, gemaakt om stevig de benen te strekken.


photo Martin Abrahamsson (The Kokomo Kings) © Rootsville

Deze combinatie van Denen en Zweden, onder de noemer "The Kokomo Kings". De band bestaat uit Martin Abrahamsson (vocals and guitar), Magnus Lanshammar (bass and (guitar), Ronni Boysen (guitar) en Daniel Winerö (drums). Swingen en shaken dat is het motto van deze Kokomo Kings en dat zou er dan ook duchtig worden gedaan met nummers als ‘She’s Steaming Candy’, ‘Girls I’ve Never Kissed’, ‘To Good To Stay Away’, ‘Pillow of Gold’, ‘Silicone Brain’, ‘Fooled By City Lights’ en ‘Heatwave’.

The Kokomo Kings: video

Zo zou het doek weer gevallen zijn over de jaarlijkse editie van "Moulin Blues". Morgen weerom geen "spek met eieren" dus rest er nog onze hoop voor 2021. CU!