© Rootsville.eu

Kwadendamme Bluesfestival (dag 1)
(hoe het zou zijn geweest)
Kwadendamme (NL)
(08+09-05-2020)

info organisation: Kwadendamme Bluesfestival

© Rootsville 2020


Waren we nu niet geplaagd door dat dekselse virus zou onze Marcel dit weekend richting Zeeland zijn getrokken voor een afspraak met het "Kwadendamme Blues Festival". Geen 'live" verslag maar wel een indicatie dan van hoe het zou zijn geweest. Normaliter zou het festival op donderdag van start zijn gegaan met een gratis café concert. Op vrijdag 8 mei gaat de tent open en daar hadden we 6 bands kunnen verwelkomen.

Kwadendamme vrijdag 8 mei

Vanuit Spanje hadden die van Kadendamme "The Blue Stompers Jump Review" uitgenodigd. Een viertal dat zich zo een weg zo hebben gebaand van het Spaanse Málaga helemaal tot hier in Zeeland. Deze band bestaat uit Paul Stylianou (Vox/Harmonica), Andy Mackechnie (Drums), Victor "Elmore" Sanchez (Vox/Guitar) en Markus Duus (Double Bass).


photo The Blue Stompers Jump Review © The Blue Stompers Jump Review

"The Blue Stompers Jump Review" zijn een vintage stijl Blues band met een fantastische stijl van Blues, Boogie, Chicago, Delta en Roots. Ze zijn ontstaan in de regio Malaga in Andalusië in januari 2014. Nummers als "Boogie Funk" en "Must Be Jelly Baby" zouden zonder meer de tent al in de juiste sfeer hebben gebracht.

The Blue Stompers Jump Review: video

Op de "Juke Joint Stage" is het tijdens de concerten op het hoofpodium telkens een concert van de Franse OMB "Phillipe Ménard". Sinds zijn eerste album "Hungry Dog", in 1995, nodigt Philippe ons uit om zijn eigen visie op de Blues te delen, respectvol voor alle voorlopers van de eenmansbandstijl, maar ook trouw aan de geest van zijn eigen 70's achtergrond en aan zijn helden (Rory Gallagher, George Thorogood, Johnny Winter, Jimi Hendrix).


photo Phillipe Ménard © Phillipe Ménard

Phillipe Ménard: video

Als tweede band krijgen we al meteen een straffe madam, met name "Vanja Sky". Ere wie ere toekomt, het was mede door Thomas Ruf en zijn "Blues Caravan" dat deze uit Ktoatië afkomstige "Vanja Sky" hier op de oppervlakte kwam. Ze begon pas op 19 jarige leeftijd gitaar te spelen en daarna ging het heel hard voor deze blonde schoonheid, die ondertussen al speelde met de bluesgroten der aarde, zoals Mike Zito of Bernard Allison. Blues met een zeer hoge rock ’n roll attitude.


photo Vanja Sky © Rootsville

Haar bij "Ruf Records" uitgebrachte album “Bad Penny”, genoemd naar één van de schitterende songs van wijlen Rory Gallagher bevestigde haar kunnen. Bij het horen van ‘Shadowplay’ zouden we hier al de indruk hebben gekregen dat dit een fenomenaal optreden zou gaan worden. Geweldig gitaarwerk en een Vanja die met haar stem alle registers opentrekt. Nummers aan topsnelheid met ‘All Night’ of het stevige ‘Don’t Forget To Rock ’n Roll’.

Vanja Sky: video

Vervolgens gaan ze hier naar de Franse bues van "Awek". In 2008 was deze groep de laureaat van de "Prix Cognac Passions" en die prijs hebben ze niet zomaar gekregen. Ze brengen ons een meer dan degelijke Chicago blues met soul invloeden. Het is een strak spelende band die gedurende een méér dan anderhalf uur durende set, geen enkele steek laat vallen. Als je niet beter wist zou je gezworen hebben dat het Amerikanen zijn, want ook bij de zanger’s uitspraak is geen zweempje van een Franse tongval te bespeuren.


photo Bernard Selam (Awek) © Rootsville

Wie Chicago zegt, moet natuurlijk Muddy Waters zeggen en we krijgen derhalve de nodige covers van prominenten van het genre, maar het leeuwendeel bestaat toch uit eigen werk, en dat mag er best zijn. Awek klinkt live even stevig en gedegen als op hun albums en ook hier zouden ze op Kwadendamme overeind blijven, zichtbaar en hoorbaar. Hun set blijft  echter hoofdzakelijk Chicago-getint klinken.

Awek: video

Met de "Aiden Pryor Band" uit het UK zullen vele blues liefhebbers nu in de handen wrijven en niet het minst medeorganisator Peter Kempe van de "Juke Joints". Waarom? dat is simpel! Deze "Aiden Pryor Band" brengen hier een tribute aan Rory Gallagher ter ere van de 25ste verjaardag van het overlijden van deze Ierse half-god.


photo Aiden Pryor © Aiden Pryor

De Aiden Pryor Band komt uit Kettering, (UK). Aiden speelde op de plaatselijke lokale podia en heeft de band zich ontwikkeld en speelt nu op festivals in zowel het Verenigd Koninkrijk en in het buitenland en staat jaarlijks op het Rory Gallagher Festival in ‘Rory’s geboorteplaats Ballyshannon in Ierland. Aiden is een enorm getalenteerde gitarist en heeft met veel fans een persoonlijke band. Het is duidelijk te horen en te zien dat zijn invloed veel weg heeft van Rory Gallagher, rauwe emotie in elke noot. Het terugbrengen van de sfeer van de jaren '60 en '70 blues scene met oude, moderne en origineel materiaal.

Aiden Pryor band: video

Tijd voor "Hook Herrera & Coup De Grace". In Nederland duikt Hook met regelmaat op en met regelmaat doet hij dat met aan zijn zijde "Coup De Grace", een nog jonge band en de tomeloze inzet en energie van deze band doet vergelijkingen oproepen met hun grote voorbeelden als The Red Devils en The Hoax. Hook zelf hoeft al lang geen introductie meer.


photo Hook Herrera © Rootsville

"Coup de Grace" bestaat uit bloeiend jong Nederlands Bluestalent: Sjors Nederlof (Jimmy Stringbreaker) op gitaar, Roelof Klijn (bas), en Jody van Ooijen (drums). Coup de Grace en Hook Herrera zijn geen onbekenden van elkaar. Op initiatief van het Bluesfestival Kwadendamme kwam deze ijzersterke combi in 2011 tot stand met een daverend optreden wat in 2017 nog eens dunnetjes werd overgedaan. Dus zal Hook Herrera voor de derde keer de tent in lichterlaaie zette met een mix van ol'school blues en een Bo Diddley stomp en een mix van Lester Butler.

Hook Herrera & Coup De Grace: video

En zou zo deze vrijdag uiteraard met een feestje zijn afgesloten...