© Rootsville.eu

Kwadendamme Bluesfestival (dag 2)
(hoe het zou zijn geweest)
Kwadendamme (NL)
(08+09-05-2020)

info organisation: Kwadendamme Bluesfestival

© Rootsville 2020


Hoe zou het geweest zijn, wakker worden op deze tweede dag van het "Kwadendamme Blues Festival". Eerst van een middagmaal genieten en dan richting tent met op de affiche negen namen. Ook vandaag met de welgekende "Juke Joint Stage".

Kwadendamme zaterdag 09 mei

De aftrap zou voorbehouden geweest zijn voor de Nederlandse formatie "The Hoochies". Ze brengen overtuigende no-nonsense Chicago blues en boogie á la Little Walter, Sean Costello en The Red Devils. Deze mannen hebben hun mojo workin', en dat zouden ze laten zien en horen ook. Richard Koster, zang en harmonica (ex Cuban Heels) en Roelof Meijeringh op gitaar (Boyd Small, Memo Gonzalez) vormen de spil van deze nieuwe band. Lut Luttink (Drippin’ Honey) op basgitaar en Chiel ten Vaarwerk (Cuban Heels) op drums maken er een ritmisch geheel van.


photo Richard Koster (The Hoochies) © Rootsville

The Hoochies hebben inmiddels hun sporen verdiend en zijn daarom zeker geen onbekenden in het circuit. Ook hebben ze al vaker het podium met elkaar gedeeld, en dus werd daarom nodig tijd om samen wat op te starten om hun gezamenlijke passie voor de ongepolijste blues te delen.

The Hoochies: video

De "Juke Joint Stage" wordt vandaag tussen twee bands verdeeld. Enigszins is er "Robbert Duijf" en de andere helft zal opgevuld worden door Richard van Bergen en zijn "Richville".

Robbert Duijf: video
Richville: video

Vervolgens een BENE inbreng met "Doghouse Sam & His Magnatones", en dat wordt ambiance! Op 13 mei vorig jaar waren we aanwezig op een concert met de nieuwe bezetting van de "Magnatones". Naast Doghouse Sam en Nederlands beste shuffle drummer Franky Gomez staan ernu ook de slappin' bassman luisterend naar de naam Martin Ubaghs en die komt uit de streek van Maastricht.


photo Doghouse Sam © Rootsville

Nummers als "Let's Get It On" en "Somethings Wrong" maken duidelijk dat we hier nog steeds een goed geoliede machine te horen krijgen en daar is natuurlijk niets mis mee. Martin bracht niet alleen zijn dynamische streling van de dikke snaren mee maar blijkbaar ook enkele extra en nieuwe fans voor "Doghouse Sam & His Magnatones". Het zou zo nog uren kunnen doorgaan met dit rootsrock feestje. "Goin' Mad" aka Dogfever ;-)

Doghouse Sam & His Magnatones: video

Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de wel gesmaakte "Ruf's Blues Caravan". Dit jaar bestaat de "Caravan" uit Jeremiah Johnson, Ryan Perry en de uit San Diego afkomstige Whitney Shay. In feite staan er nu drie top artiesten op het podium van Kwadendamme. Ze stonden liefst 3 keer aangevinkt deze tour maar helaas werd dit door "Corona" tot '0' herleid.


photo Whiney Shay (Ruf's Blues Caravan) © Rootsville

Uit plichtbesef brengen de artiesten die meedoen aan deze "Ruf' Blues Caravan" bij "Ruf Records ieder jaar een album op de markt. Bij Jeremiah Johnson was dit "Heavens To Betsy" met daarop nummers als "Soul Crush" en Albert King's "Born Under A Bad Sign". Ryan Perry die we ook nog kennen als lid van de "The Homemade Jamz Blues Band" zijn album kreeg als titel mee, "High Risk, Low Reward". Daarop vinden we nummers terug als "Ain’t Afraid To Eat Alone" en eentje van BB King dat luister naar "Why I Sing The Blues". Tenslotte is er nog de wervelende sensatie die blues en rhythm 'n blues tot een geheel weet te vormen, Whiney Shay. Op haar album "Stand Up!" kunnen de dansers aan de slag op nummers als op het funky "Far Apart (Still Close)" en brengt ze ons richting New Orleans met "Boy Sit Down". Yep, hebben we verdomd allemaal gemist!

Ruf's Blues Caravan: video

Na deze Duitsers mogen de Zeeuwse bluesrockers ook nog in de spotlights treden. De "Juke Joints" hoeven door al die jaren aan de top uiteraard geen introductie meer en zijn ook in België na een relatieve periode van stilte terug aan wal. Altijd party-time geweest met deze bende. Al die jaren zonder ook maar een spatje verval, straffe koffie!


photo Sonny Boy (The Juke Joints ) © Rootsville

Deze Nederlandse "Juke Joints" zijn steeds berucht geweest als afsluiter aan te treden wegens de enorme ambiance die ze tot stand brachten. Zij spelen geen luistermuziek. Als Peter Kempe, Boogie Mike, Derk en Sonny Boy van wal steken dient er gerockt te worden. Helemaal de Rory Gallagher filosofie achterna.

The Juke Joints: video

Mr.Sipp zou zich vanavond laten begeleiden door "Blind B & The Visionairs". Met als nickname "Mississippi Blues Child" weet je meteen waar de klepel hangt bij "Mr. Sipp". Iemand die hier mede door Franky Bruyneel in het gezichtsveld is komen te staan.


photo Mr. Sipp © Paul Jehasse ( Rootsville)

Castro Coleman aka Mr. Sipp aka The Mississippi Blues Child zag het levenslicht op 25 augustus 1976 in...Mississippi, hoe kan je anders aan zulk een 'nickname' komen. Sinds 2014 blijft deze songwriter en multi-instrumentalist steeds weer in de prijzen vallen en heeft hij na passages op 'Moulin Blues' en vorig jaar op 'Blaublues' lagen ook de contreien van de Lage Landen aan zijn voeten liggen. 'De Blues' van Mr. Sipp kan je onderbrengen in het segment van 'Blues of the 21st Century' en herbergt buiten blues ook invloeden van soul, R&B om uiteraard ook zijn gospel roots niet te verwaarlozen.

Mr.Sipp: video

Nog een band die steeds bij mij hoog staat aangeschreven zijn de Duitse formatie "BB & The Blues Shacks". Sinds ik de broertje Arlt leren kennen in 2003 ben ik steeds fan van hun gebleven. Ook toen ze met de rhyhtm 'n blues singer Bonita begonnen op te treden was ie niet anders. Steeds soulvol die gasten!


photo Michael Arlt (BB & The Blues Shacks) © Rootsville

Ze spelen een set swingende blues vol emotie die hun publiek vastgrijpt. Als referentiepunten voor deze klasbakken kan je onder meer Rod Piazza en Little Charlie & The Nightcats nemen. Maak kennis met deze toppers: gitaarslinger Andreas Arlt, zijn broer Michael zingt en blaast op de Mississippi saxofoon, Fabian Fritz ramt op de toetsen van zijn keys, Henning Hauerken is de coole bassist en Andre Wermeister de shuffler van dienst. Ladies and Gents, it’s party time !

BB & The Blues Shacks: video

Ook aan al dit moois zou een einde aan gekomen zijn. Alvorens hier het doek valt in de tent krijgen we er nog een toetje bij met niemand minder dan de "Malone Sibun Band". Marcus Malone kennen we allemaal, zijn begeleidingsband met de Brit Innes Sibun zal misschien nog bij velen een leegte voorstellen. Voor de bezoekers van "Gouvy" daar was deze formatie in 2018 nog te zien.


photo Marcus Malone & Innes Sibun © Marcus Malone

Marcus Malone werd geboren in Detroit, Michigan. Muzikant ook uit een uitzonderlijke schilderachtige aanwezigheid, hij maakte deel uit van de SANTANA-groep van 1966 tot 1969 en we herinneren ons de nummers Soul Sacrifice, Jingo Lo Ba of Evil Ways in Woodstock. Als zijn nieuwste album "Stand Or Fall" een oproep tot bewapening, doet "A Better Man", uitgebracht in april 2017 en met veel succes, zijn conceptuele titel eer aan als een viering van alles wat Marcus tot een succes maakt. Blues en Rockband, de meest opwindende van Europa.

Voor dit unieke concert in België zal hij worden vergezeld door Innes Sibun, een Brit die net Sari heeft verlaten. In 1993 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan de terugkeer van de band van Robert Plant en van 2004 tot 2007 trad hij in dienst bij musici als Taj Mahal, Johnny Winter en Al Kooper. Hij werd beïnvloed door Wes Montgomery en Joe Pass (twee enorme jazzfiguren) en dit wordt weerspiegeld in zijn samenwerking voor Sari Schorr's album "A Force of Nature". Ze brengen ons prachtige nummers als "Just Another Heartache", "Feelin 'Bad Blues" en "In Your Arms".

Marcus malone & Innes Sibun Band: video

Ziezo, nog een nachtje in de tent of camper doorbrengen en voor diegene die niet stoppen willen is er morgen in de kerk nog de Gospel mis met het Elijah Gospel Choir en dat kan ook genieten zijn hoor...