© Rootsville.eu

Stekene Blues Festival
(hoe het zou zijn geweest)
Stekene
(16-05-2020)

info organisation: SR&BC

© Rootsville 2020


Niet enkel de festivals met grote naam krijgen hun deel in de spotlights tijdens deze "Corona-crisis" ook de minder grote festivals slaan we niet over. Eentje daarvan is het festival van de "Stekense Rhythm & Blues Club" die dit jaar hun 6de editie zouden gaan vieren. Sinds vorig jaar is de tent verhuist van naast de kerk naar een locatie er schuin tegenover.

Rond de klok van 5PM zou het, zoals we kunnen stellen, de huisband zijn geweest die de boel hier zou op gang getrokken hebben. Niemand minder dan "The Blue Clay" met aan de batterie Geert de Block. Wouter Verhelst (zang, gitaar, mandoline, accordeon en harp), Geert de Block (drums), Repete Van Merode (uprihght bass) en Jan Van Den Berghe (keys). Verder bestaan deze ambiance makers ook nog uit Wouter Verhelst (zang, gitaar, mandoline, accordeon en harp), Repete Van Merode (uprihght bass) en Jan Van Den Berghe (keys).


photo Wouter Verhelst (The Blue Clay) © Rootsville

Vorig speelden ze ook op "Stekene Blues" waar drummer Geert de Block de scepter zwaait. Bij onze noorderburen op "Scheldeblues" in Vlissingen zijn ze gewoon een certitude en stonden ze daar op de editie 2020 aan de zijde van "Julian Sas", "Memo Gonzalez" en "Well Well Well". Fun, Fun en nog eens fun met nummers als ‘Rock This House’ en ‘Bright Light Big City’ de super hit van Jimmy Reed. Een optreden vol energie dat we hier hebben gemist en hopelijk zien we ze dan toch in 2021. In 2016 brachten ze hun album "Down Here Below" uit.

The Blue Clay: video

Van over de grens krijgen we nu "Sweet Bourbon". De Nederlandse band "Sweet Bourbon" werd opgericht begin 2014. Leden van het eerste uur zijn Martijn Cuypers (drums) en Chris Janssen (gitaar). Na enige bezettingswisselingen werd de line -up definitief met het aantrekken van Willem van der Schoof (toetsen), Roeland van Laer (bas) en René van Onna (leadzang). Om de sound wat smeuïger te maken trok Sweet Bourbon twee achtergrondzangeressen aan: Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart. Zij zijn te horen op de in 2015 opgenomen live-cd ‘Live at Trianon’. Zij stopten met de backings door drukke werkzaamheden waarna Sweet Bourbon in Sonja Walters en Suzan Wattimena puike vervangers vond. Wat later voegde Laura van der Vange zich bij de band en ontpopte zich als een prima stand-in Bourbonnette.


photo Sweet Bourbon © Sweet Bourbon

Hun sound is een eigen signature maar met vlagen kan je er een Duke Robillard in terugvinden en dit is zonder meer positief te noemen. Soms swingen en funky dan weer meeslepend op de tonen van de keyboard van Willem van der Schoof welke mee dienst doet aan de eigenheid van 'Sweet Bourbon'. Opvallend is de heerlijke jazzy sound bij sommige nummers waarbij ik nu toch al even wil duidelijk stellen aan Chris, Martijn & co dat hun bestemming best wat meer eens richting zuiderburen mag zijn.

Sweet Bourbon: video

"Bill & The Burners" zitten meer dan in de juiste flow, was daar niet dat verdomde virus. Deze band is ontstaan uit een samensmelting van ex-leden van Howlin' Bill en de "Slowburners". De band bestaat uit Howlin Bill( Wim de Vos - zang en harmonica), Magic Frank (Frank Pauwels - drums), Greasy P (Paul van den Berg - gitaar) en Burning C (Chris Van Leuven - bas). Zoals u kan lezen geen onbekenden. De wegen van deze muzikanten hebben elkaar al tal van keren gekruist.


photo Wim aka Howlin' Bill © Rootsville

Terwijl de bandleden geregeld teruggrijpen naar hun roots en op tekstueel vlak vanuit de puurste traditie de mensen de blues willen laten beleven, staan ze evengoed met beide voeten in het heden. Dit vertaalt zich in een resolute keuze voor eigentijdse muzikale arrangementen waar de vonken en het spelplezier vanaf spatten. Met deze combinatie probeert de band het publiek warm te maken, om niet te zeggen gloeiend heet voor de muziek die aan de basis ligt van al wat wij kennen, met name de Blues. Heerlijke blues met nummers als ‘Devil And The Deep Blue Sea’ en ‘Walking To My Baby’.

Bill & The Burners: video

Voor de meesten onder ons komt daar out of the blue helemaal uit Argentinië, Vanesa Harbek. Zij kreeg in haar thuisland de nickname ""The Argentinian Blues Queen". Sinds 2017 leeft ze in Berlijn en dus is het minder verrassend deze "Argentijnse Bues Queen" hier in onze contreien aan te treffen. Ook op Poolse "Suwalki Blues festival" tekende ze al present.


photo Vanesa Harbek © Vanesa Harbek

De liefhebbers van een Freddie King zouden nu helemaal vooraan plaats hebben gevat want Vanesa is van deze "King" ook duidelijk fan van. Nummers als "Tore Down" en "San-ho-zay" zouden ongetwijfeld de tent hier in rep en roer hebben gezet. Ze toerde door Argentinië en andere landen, waaronder internationale jazz-, blues- en tangofestivals in Mexico, Ecuador, Duitsland, Polen, Italië, Spanje, Zwitserland, Slowakije, Ibiza, Paraguay, Colombia, Brazilië en Chili...en dus ook het Belgische Stekene moesten we nog alle vrijheid van weleer hebben gekend.

Vanesa Harbek: video

Afsluiten moet je steeds doen met volgens de "Big Bang Theory" en dit hebben ze hier bij de "SR&BC" dan ook begrepen. Vorig jaar waren ze in de club al eens te gast en toen werden er al onmiddellijk plannen gesmeed om ook het festival aan te doen. We hebben het hier over "The Octanes". Op 4 januari was ook collega Marcel te gast op de nieuwjaar-party van "SR&BC".


photo The Octanes © Marc Blues Photography (Rootsville)

"The Octanes"  zijn één van de bekendste roots & rockabilly-bands in Texas en bestaan uit: Adam Burchfield (gitaar en zangs), AJ Mac (Drums) en Clint Boyd (Saxophones) . Normaal is ook Nick Gaitan op de staande bas van de partij, maar nu ontwaarden we zowaar Abdel Bebop op de upright bass. Ze spelen origineel materiaal, zwaar geworteld in de hillbilly, terwijl de traditionele sound wordt opgevoerd met stevige ritmes en beats en een geweldige gitaarsound. De band deelde verschillende podia met onder andere: Wanda Jackson, Reverend Horton Heat, Southern Culture On The Skids en Candye Kane, om er maar enkelen op te  noemen.  Het zou dus wel eens warm kunnen geweest zij hier op het "Stekense Blues festival".

The Octanes: video

het was ongetwijfeld weer...hik...zwaar geworden

een gans seizoen zonder Ann & Marc op de eerste rij....da kan nie :-(