© Rootsville.eu

Goezot in 't Hofke
(hoe het zou zijn geweest)
Oud-Turnhout
(06-06-2020)

info organisation: Goezot

© Rootsville 2020


Leustert ollemoal iszier...Eén van de festivals die de laatste jaren hoegenaamd geen hinder mocht ondervinden van de crisis is zonder meer "Goezot in 't Hofke". Het heeft uiteraard te maken met het uitstekende prospectiewerk van deze gasten. Sterker nog het begon er op te lijken dat de komende edities enkel "Sold Out" als vermelding zouden gaan meekrijgen. Dus ergernis alom dat het Corona virus roet in het eten kwam werpen. Da's èegteg en tèegteg...Als je aan een muziekliefhebber tout court zou vragen van woar trekt' oep af in het weekend zou het antwoord steevast zijn naar Goezot begot! 't Is koek en aai in het bestuur want zo heeft de Swa zijn mailadres van Telenet geschrapt in de van Goezot, goed om weten :-)

Vrijdag is sinds lang altijd al wel een editie met het bordje "Sold Out" als gevolg. Dit jaar stonden er op de affiche de "Black Box Revelation" met als support act "School is Cool". Ik herinner me het nog alsof het gisteren was toen enkele jaren geleden er de melding kwam dat tijdens het concert van "School is Cool" geen kiekjes mochten worden genomen van da kieke. Geen foto's geen lettertjes en dat was ooit ook zo voor Van Morrison op "Blues Peer".


photo Jan Paternoster (Black Box Revelation) © Rootsville

"Black Box Revelation" hun roots liggen bij de blues en dit is dus andere koek. Het lijkt al een eeuw geleden dat Dries Van Dick en Jan Paternoster zich kwamen te manifisteren in de Rock Rally van Humo. Vooreerst brachten ze als duo vernieuwende bluesrock en was ik meteen fan. Later evolueerden ze naar pure rock en hun laatse album is voor mezelf een ietsje teveel poprock met het commerciele voor ogen. Met nummers als "High On A Wire" en "Gravity Blues" moeten we dan eerlijk toegeven dat deze den hof zouden hebben doen daveren. "Black Box Revelation" on stage! samen met een stuk Belgische muziekgeschiedenis.

Black Box Revelation: video

We beginnen dan maar onmiddellijk met de rootsdag op zaterdag en met als opener blues uit Gent met de Missy Sippy All Stars. "5" jaar geleden onstond daar aan de delta van de Leie plots een juke joint met als naam "Missy Sippy". Simultaan ging toen ook "Boogieville" van start in "de Vooruit" te Gent, een ware "Celebration of the Blues". Met "Down in Missy Sippy" ontstond er zelfs een nationale hymne voor deze club, en voortvloeiend uit al dat moois waren daar ook dan "The Missy Sippy All Stars". Een verzameling van vele residentiele muzikanten uit Gent en omstreken. Als hulde aan de nu reeds iconische club werd er ook een docu-film gemaakt over de 5 voorbije jaren. Een film die wegens succes op 2 maart een tweede maal werd vertoond.


photo Tiny Legs Tim (Missy Sippy All Stars) © Rootsville

Om deze "5th Anniversary" nog wat extra in de verf te zetten trokken liefst 20 muzikanten "The Yellow Tape" studio in te Gent om het opnemen van een album dat al legendarisch is voor zijn release datum van 6 maart. Deze "Missy Sippy All Stars Vol. 1" wordt uitgegeven op het "Sing My Title Album" met daarop 8 waanzinnige klassiekers aangevuld met 4 originals van de hand van Olivier Vander Bauwede, Tiny Legs Tim, Vincent Slegers en Toon Vlerick. Vandaag zouden ze hier op zaterdag de aftrap hebben gegeven met nummers die "Something's Got A Hold On Me", "I'd rather Go Blind" en zonder twijfel ook de spiritual "I Shall Not Be Moved".

Missy Sippy All Stars: video
album report: Missy Sippy All Stars Vol.1

Dan maar vervolgens de rootsdag naar het juiste niveau brengen met meteen één van de toonaangevende rootsband van bij onze noorderburen. Hier in België zijn het "Dry Riverbed Trio" ook al lang geen onbekenden meer. Insiders weten uiteraard ook dat samen met bassist Ronald Tilgenkamp de broertjes Dusty en Darryll Ciggaar deel uitmaken van deze "Dry Riverbed Trio". Met hen nemen we een duik in de tijd in de era van Rock 'n Roll, Rockabilly, Blues en zelfs Western Swing. Begin 2019 leiten ze hun debuutalbum "Chained And Bound" op ons los en alhoewel dit trio van rootsrockers hun diensten al meer dan bewezen hebben werd dit album toch ook dan met open armen ontvangen. We zagen deze "Dry Riverbed Trio" eerder dit jaar nog op een rootsavond in JK 't Hoekse te Gierle in een samenwerking met Sjock, en waren die van "Goezot" daar toch ook niet zeker die avond ;-)


photo Dry Riverbed Trio © Rootsville

Zowel Dusty, Darrell als Ronald komen vocaal aan bod en zou dit een feestje worden van rock 'n roll en ook wel bluesy rootsrock. Van het met Western Swing doordrongen "Let The Monkey Go", een twang gevoel met de tearjerker "Chains" of het rockende "Keep On Playin" waarop Dusty zijn jazzy kant van zijn sixstrings kan laten spreken, allemaal goed. Ook een specialleke als "Yoshi's Ride" zou in de smaak komen te vallen. Wat dan nog gezegd van covers als "One Bad Stud" van "The Blasters", die we dit jaar op "Sjock" ook op onze buik mogen schrijven.

Dry Riverbed Trio: video
album report: Chained and Bound

Zo zou de sfeer er meteen goed hebben ingezeten. Wanneer we het over de Nederlandse rootskings hebben kunnen we uiteraard ook niet voorbij onze eigenste "King of Rootsrock", Walter Broes. Met WB & The Mercenaries  heeft met als frontman "WB" iemand in huis waar je nooit genoeg kan van krijgen. Als gewezen frontman van de legendarische "Seatsniffers" zal ook deze naam altijd verbonden blijven aan "WB". Ook nu met deze "Mercenaries" zijn ze een internationale bekendheid geworden. Naast Walter Broes zijn er ook nog Lieven Declercq aan de drums en contrabassist Clark Kenis. in 2016 brachten ze hun debuutalbum "Movin' Up" uit op het "Rootz Rumble" (Naked) label . Nu is het voor de harde kern wachten op de opvolger.


photo WB & The Mercenaries © Rootsville

Dus hier in den hof zou nog eens alles uit de kast worden gehaald met uiteraard "Moving Up" dit samen met zijn Mercenaries, Lieven Declercq achter de drums en Clark Kenis met zijn rondvliegende oversized cello. Nummers als het soulvolle 'Security", het Bo Diddley gevoelige "I Got My Own Kick Going", het met rumba geïnfiltreerde "Man Child" doen zelfs de ruigere blues rockers aanwezig smelten voor deze formatie en wat dan gezegd van het folk-bluesje van John Lee Hooker. "Don't Messing Around With My Bread" dat JLH in 1966 kwam op te nemen met "The Groundhogs". Walter Broes, gewoon onsterfelijk!

WB & The Mercenaries: video
album report: Moving Up

"The Delta Bombers" verschijnen met regelmaat in de Lage landen. Deze rauwe rootsrockers komen uit "Las Vegas" en werd opgericht in 2008. Aanstekelijk rock 'n roll en rockbilly met nummers als "The Wolf" en graag geziene gasten hier in België. 't Hofke zou weerom op zijn kop worden gezet met "Pressure and Time" en met "This Is The Night". Nummers ook als "Run & Hide" en "You Gotta Loose". Hier vertrekken zonder "The Wolf" zou uitgesloten zijn geweest en dan zouden Chris Moinichen, Andrew Himmler, Gregorio Garcia en PJ Franco geweten hebben.


photo Gregorgio Gracia (The Delta Bombers) © Rootsville

The Delta Bombers: video

Normaliter zouden we nu eentje van "Bruxelles" op het podium zien verschijnen, maar heden ten dage moete we zeggen eentje van New Orleans want het is daarheen dat "onze" Ghalia (Volt) de liefde is gevolgt. De liefde voor muziek wel te verstaan :-)...


photo Ghalia © Rootsville

De 'hot' Rockabilly rumors hadden ook mij al in 2016 bereikt. Mijn eerste ontmoeting met deze vurige vamp was gewoon op café en wel in "Le Petit Tonneau" in Acosse waar ze ons toen al wist te vertellen dat ze een album ging uitbrengen met haar band "Vodoo Casino". Het was Tom van "CC Palethe" die haar meteen Vlaanderen liet ontdekken tijdens zijn "Rockabilly Night" in februari 2017. De rest is geschiedenis. Het album kwam er maar werd tamelijk vlug opgevolg door eentje met quasi dezelfde nummers maar met als begeleidingsband "Johnny Mastro & Mama's Boy's". Meteen schoot ze als een komeet de hoogte in en wilde toen plots iedereen wel vriend zijn met Ghalia.

Via het album 'Let The Demons Out' legde ze een indrukwekkend parcours af en een opvolger van die plaat bleek er al vlug aan te komen. In de herfst van 2019 was er bij "Ruf Records" dan de release van haar nieuwe album "Mississippi Blend" met als extra gasten Cedric Burnside, Watermelon Slim en Cody Dickinson. Maar ook met Lightnin' Malcolm waarmee we haar zagen in de "Banana Peel" begin februari van dit jaar.

Met nummers als ‘Meet You down The Road’ zouden we door we door Ghalia ondergedompeld worden de zompige sfeer van de Mississippi. Haar sound klinkt zodanig “vettig” dat je echt denkt dat de klei van de Delta aan je schoenzolen te voelen plakken. Ook haar "4AM Fried Chicken" zou uit de boxen galmen 'cause she's fingerpickin' good!

Ghalia Volt: video
album report: Mississippi Blend

Wat we ook moeten hebben missen is een aflsuiter van formaat. Een "Big Bang" om af te sluiten hadden die van "Goezot" gevonden in "JD McPherson", en wedden dat het roostvolkje als een haag zich zouden hebben opgepost aan het podium.  Zijn hit 'Head over Heals' zal ook vanavond zonder twijfel de ruimte vullen. Rock 'n Roll voor Outlaws! Deze uit Oklahoma afkomstige songwriter weet een perfecte balans te vinden van Rock 'n Roll met Rhyhtm 'n Blues en dit soms in een hedendaags jasje gegoten. Een eigen unieke sound! met invloeden van een Little Richard tot een Led Zeppelin het zit er allemaal in bij deze JD McPherson.


photo JDMcPherson © Rootsville

Deze uit Oklahoma afkomstige singer-songwriter zijn muziek heeft roots in zowel de rock 'n roll, rockabilly als rhythm 'n blues waardoor hij zo zijn eigen retro sound kwam te creëren. Ook al jaren een graag geziene gast hier in België. Albums als "Let The Good Times Roll" met daarop "Head Over Heels" en het eveneens goed ontvangen "Undivided Heart & Soul" uit 2018 werden steed goed ontvangen net als zijn vorig jaar uitgebrachte "Socks" dat met een nummer als "Bad Kid" eerder als een Christmas album kan worden aanzien. Geen Merry X-Mas maar Hello Summer hier op "Goezot", so let the good times roll!!! Crazy sfeer. Ook Jimmy Sutton mag op een horde fans rekenen en vooraan kijken de crew van de frontstage werkloos toe. Met uiteraard werk uit "On The Lips" geeft dit als gevolg een aangename sfeer op den hof. Volle gaaaz..

JD McPherson: video

Rest er nu nog de taak onze slaapplaats terug te vinden om morgen terug op post te zijn voor de Bluesdag...dag...