© Rootsville.eu

Guy Verlinde (Trio)
feat. Nils De Caster & Olivier Vander Bauwede
Donderse Donderdagen.
CC 't Schaliken Herentals
(13-08-2020)
reporter & photo credits: Rootsville

info organisatie: CC 't Schaliken
info band: Guy Verlinde

© Rootsville 2020


Die hele Chinese rotzooi heeft zo goed als gans 2020 al verknald en misschien ook nog een groot deel van volgend jaar. Volop zomer en we missen onze blues, jazz en roots festivals maar zeker ook die geplande zomerse dagen in steden en gemeenten. Alles naar de verdoemenis maar gelukkig is er "CC 't Schaliken" in Hern'tals die volharden in de boosheid. Na de eerste versoepelingen zagen we terug concerten op de kalender verschijnen maar al vlug verdwenen ze ook weer als sneeuw voor de zon. Helaas, maar gelukkig was er dan ook Gunther Van Hoof, de cultuur consulent van Cultuurcentrum 't Schaliken die alles fijn kwam uit te kiemem. Iedereen kreeg nog voor aanvang van zijn gekozen concert nog een extra mailtje met de geplogendheden voor een Corona vrije avond. Gelukkig maar want probeer daags na de versoepelingen in de Provincie Antwerpen er nog maar eens aan uit te kunnen. Het kluwen van regels zo goed als ontward trokken we dan op donderdag 13 augustus naar "'t Schaliken" voor één van hun "Donderse Donderdagen". Over een persaccreditatie moesten we ons geen zorgen maken want het inkomticket was een equivalent van twee consumpies, cheers!!!

Eindelijk nog eens samen op pad met mijn compagnon de route van "Gevarenwinkel". Begin juli hadden we onze eigenste "Boogie Beasts" nog gaan bewonderen bij onze Waalse vrienden van "DLB on Stage" voor een soort van privé voorstelling bij de toekomstige schepen van cultuur van Mettet. Op het einde van juli was er in het cultuurpunt van Herselt, het "Pallieter Café" nog David Ronaldo met een speciale versie van zijn "The Dice", maar dat was het dan voor juli. Collega Marcel die vond zijn draai dan weer voor een paar concerten in "Herberg Koning Ezel" in Lede met de Vlaamsche Deltaman Patt Mayeu en Americana boegbeeld (met of zonder banjo) uit Gent, HT Roberts en dus leek het wel of we met Rootsville in een soort van rehab vertoefden. Dit weinig is beter dan niets, alors en danse pas ;-)

Op de affiche hier vanavond Guy Verlinde die samen met multi-instrumentalist Nils De Caster en smoelschuiver Olivier Vander Bauwede als Gentse drievuldigheid richting Kempen was komen afzakken. Door de ganse verdoemde periode nog steeds met zijn "All is Forgiven Tour" maar geen kat die zich daar aan kwam te ergeren want het gelijknamige album uit 2019 staat bij mezelf genoteerd als het beste ooit van Guy. Door "Covid-19" moeten we het dan ook stellen met inlandse producten maar zo leren anderen dit boegbeeld van onze Belgische blues dan hopelijk ook weer kennen. De organisatie hier op deze "Donderse Donderdagen" door Gunther mag dan ook weer als voorbeeld worden genomen want veiliger kan het haast niet. In de foyer nog vlug een hallo zeggen tegen enkele blues vrienden alvorens we onze zitplaats kregen toegewezen en zo was de eerste dorst dan ook alweer gelest.

Dit concert werd gehouden in twee delen waarbij wij kozen voor deel twee dat om 9.00PM zou aanvangen en voor aanvang kwam Gunther ons nog eens op onze plichten wijzen. Het concert kwam mede door een fiks onweer te verhuizen van buiten naar binnen maar voor de muziekliefhebbers alhier aanwezig was dit een pluspunt want de kenners wisten dat het de intimiteit alleen maar ten goede zou komen.

Opener was meteen ook de titeltrack van dit fantastische album en zo was met "All is Forgiven" ook meteen de toon gezet voor wat een warme en hoogstaande avond zou gaan worden. Ook de nummers "Play Your Blues" en "Gotta Let Go" bevinden zich op dit album waarbij zo goed als iedere song werd besloten met een respectvol applaus. Op dit laatste kregen we een Olivier op de chromatische harp of zoiets als "Olivier by Feel". Ook Nils verscheen uiteraard met regelmaat in de spotlights zoals zijn inbreng op de lapsteel bij het naar adem happende "Dance Trough The Night". Op zowat gans deze "All Is Forgiven" krijgen we nummers die uit het leven van Guy Verlinde zijn gegrepen, wat het ook des te mooier maakt.

De pauze hadden we voor het concert al gekregen en zo werd deze intieme avond dan ook niet verstoord, of er moest iemand van zijn stoel vallen bevangen door al dit moois. Zo kon je "Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down" ook wel aanzien als een hoogstaand skiffle bluesje en wisselde Nils gretig van lapsteel over zijn fiddle naar de mandoline. Nu staat Guy Verlinde ervoor gekend dat hij kan putten uit een arsenaal van eigen originals maar uit respect komt er altijd wel eens een cover piepen om de hoek. Vanavond was dit "Blind Willie McTell" van Robert Zimmerman aka Bob Dylan waarmee dit trio ons een zoveelste highlight kwam te bezorgen. Ook met "Solitude & Grace" blijft Guy zijn muze zoeken bij zijn familie. Ditmaal een nummer geschreven voor zijn demente mama, en weerom weet hij ons zo maar koudweg te pakken. 

"Reckonin' Blues" komt dan weer een zeldzaam instrumentaaltje uit zijn album "Blood For Kali" uit 2012 en ook met dit ol' school country bluesje van eigen hand wist hij 'T Schaliken" weerom in te pakken met als extraatje een bruggetje met een rifje uit "Thunderstruck" van ACDC. Ook al nieuw werk dat op zijn volgende plaat zal komen te prijken en deze "I'm Your Man" gaat over het herontdekken van liefde en leven van papa Verlinde. Mooi toch!

Einde concert en zo vergaten we even de regels en stonden we met z'n alleen recht voor het meer dan verdiende applaus. Een bisser zat er dan ook aan te komen en dit werd dan de tweede cover van de avond met de traditional "I Shall Not Be Moved". Een spiritual waar Charley Patton in 1929 al geschiedenis mee schreef en hier vanavond gebracht in een weergaloze versie door Guy, Nils en Olivier. Einde verhaal of toch weer niet, nog een clap clap voor de geluidstechnicus want als het goed is mag het ook gezegd worden. Die van Herenthout was bij al dit moois diep verzonken in haar zetel.

Don't forget, volgende donderdag wordt hier de Queen of Soul herdacht met de drie mooie stemmen van "Franklin". Op donderdag 27 augustus is er alweer een "Donderse Donderdag" hier in Hern'tals, ditmaal met "Yo Yo Man" en de "hemelse" herinneringen aan "Blue Blot" van Luke Walter Jr. (1947-1996). Oep 't schieë van de mart* krijge we Covid-19 wel klein. Viva la Vida!

* als puntje bij paaltje komt
handjes op elkaar voor de puike organisatie mag ook eens...