© Rootsville.eu

Gutbucket (B)
Acoustic Blues
Pallieter Café Herselt
(20-09-2020)
reporter & photo credits: Rootsville

info club: Cristal Live Sessions
info band: Gutbucket

© Rootsville 2020


Van het "Buskerfestival" in Aarschot ging het zo goed als rechtstreeks naar het cultuur café van Herselt. Ook nog just in time om de koninklijke sprint op de Avenue des Champs-Élysées mee te maken en zo konden die van "Gutbucket" aan hun soundcheck beginnen hier in het "Pallieter Café".

Het was wel de jaarlijkse kermis hier in Herselt maar door alle verplichtingen konden de foorkramers zo goed als naar huis toe. Die van “Gutbucket” waren van plan van te blijven en na de soundcheck zij m’n buikgevoel dat het hier dik in orde zou gaan komen. "Gutbucket" dat zijn Remko van Damme, Michael Trompeneers op drums en Rik Lenaerts aan de contrabas.

Uit een blues arsenaal putten doen ze niet, alle nummers zijn orginals en toch krijg je gaandeweg het gevoel dat je deze nummers al ken. Heerlijke akoestische shuffles waarbij drum en contrabas net 2 tellen later komen in te zetten waardoor het meer dan aangenaam luisteren is en de sfeer optimaal kan worden benut. Met nummers als “Scare Crow Blues” en de train song “Long Black Train” voelt het alsof je ergens in een juke joint zit way down in Mississippi. Volledig in de sfeer van Little Walter, Jimmy Reed en andere iconen.

Eerlijk toegeven dat het lang geleden is dat ik zo kon genieten van “de” blues. Het wisselen van akoestische gitaar over zijn resonator naar de steel gitaar verliep ongedwongen en gaf de tijd om ook met enige bindteksten het volgende nummer aan te kondigen.  Met songs als “Wicked Grin” en “Mississippi” kan het niet anders of deze Remco heeft zwart bloed door zijn aders stromen.

Het gaf perfect het beeld weer hoe je van Delta blues moet en kan genieten. Mijn compadre zat evenwel niet in de cottonfiels met zijn gedachten maar ergens als loonwerker in een pluk  tussen de wijnranken in Wallonië. “Feel So Bad”, en zo voelden we ons ook dat dit uur voorbij was gevlogen. Onwaarschijnlijk ook dat deze gasten niet meer ergens op de affiche staan want dit is gewoonweg TOP en vijf sterren meer dan waard!