© Rootsville.eu

Alabama Slim (US)
tiltle: The Parlor
music: Blues
release date: 2021
label:
Cornelius Chapel Records
info artist: Alabama Slim


© Rootsville 2021

 

De nu 81-jarige Milton Frazier uit Vance, Alabama is sinds zijn jeugd gehecht aan de blues en past in de traditie van Lightnin 'Hopkins en Bill Broozny. Hij staat al enige tijd bekend als blueser onder zijn artiestennaam Alabama Slim.

Hij nam vorig jaar zijn laatste album op met zijn neef Little Freddie King. Het heet "The Parlor" en is vernoemd naar de opnamestudio in New Orleans, waar de plaat in slechts vier uur werd opgenomen, met de steun van Ardie Dean op drums, Matt Patton op bas (Drive-By Truckers) Dexateen aan de toetsen ( Dial Back Sound) en Jimbo Mathus op de piano (Squirrel Nut Zippers) werden in één opname opgenomen. Het resultaat is een minimalistische, pure bluesplaat met ietwat soulvolle ontleningen, waarop Alabama Slim, die opgroeide met de ouderwetse blues, een vergelijking met John Lee Hooker absoluut niet hoeft te schuwen.

Alabama Slim en Little Freddie King, die ook de zang verzorgt op "Freddie’s Voodoo Boogie", blijken sympathieke partners te zijn. Zijn heldere gitaarspel en de warme stem van Alabama Slim vullen elkaar perfect aan, deels aangevuld met pakkende baslijnen van Matt Patton ("Rock Me With Momma", "Rock Me Baby"). Het album begint vrij snel met een levendige shuffle, die Little Freddie onderstreept met pakkende gitaarriffs ("Hot Foot"), maar na "Freddie's Voodoo Boogie" ontwikkelt het zich meer naar soulvolle bluesnummers (bv. "All Night Long"), Waarbij de langzame blues "Rob Me With A Gun" zeker opvalt.

Over het algemeen leveren Alabama Slim en zijn mannen een in wezen traditioneel bluesalbum af met "The Parlor", dat indruk maakt met een minimalistische, "less-is-more" oriëntatie. Niettemin, of misschien juist daardoor, dringt het door tot de ziel van de luisteraar en heeft het een gunstig effect op de geestesetting. De schijf ligt nog maar net in de winkels op vinyl en op cd. Dit is een echte aanrader voor fans van de zwarte blues. Voor mij is een een 5-sterren schijf !

Tracks:

01. Hot Foot
02. Freddie’s Voodoo Boogie
03. Rob Me Without A Gun
04. Rock With Me Momma
05. All Night Long
06. Forty Jive
07. Midnight Rider
08. Rock Me Baby
09. Someday Baby
10 Down In The Bottom