© Rootsville.eu

Bill O'Connell (US)
tiltle: A Change Is Gonna Come
music: Jazz
release date: january 28, 2022
label: Savant Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Bill O'Connell

© Rootsville 2021


"A Change Is Gonna Come" van pianist Bill O'Connell brengt dat punt naar voren met gepassioneerde muziek die reageert op het ongebreidelde raciale en politieke onrecht en de pandemie-aangedreven onrust van het huidige moment. "A Change is Gonna Come" bevat O'Connell naast bassist Lincoln Goines, drummer Steve Jordan, percussionist Pedrito Martinez en speciale gast Craig Handy tenor- en sopraansaxofoon.

Geprezen om zijn grenzeloze, compromisloze bekwaamheid op het gebied van latin jazz, begon O'Connell's vruchtbare muzikale reis in 1977 toen O'Connell zijn ambtstermijn begon als toetsenist van de legendarische Latin-jazzband van Mongo Santamaria. Een afwijking van de clavé-gedreven latin-jazz-pocket die zo vaak doordringt in het werk van O'Connell, de pianist is hier te horen die zijn opmerkelijke vaardigheid in het rechttoe rechtaan jazzidioom laat zien. De release van A Change is Gonna Come komt op het moment dat O'Connell net is begonnen met zijn spannende GRAMMY-nominatie voor 'Best Arrangement (Instrumental or A Capella)' voor het nummer "Chopsticks" op Richard Barratta's album Music in Film: The Rollen deal.

Deze gepassioneerde release is intrinsiek verbonden met de unieke en moeilijke tijden waarin het is gemaakt. O'Connell merkt op: Elk nummer weerspiegelt een ander gevoel op een bepaald moment." De pianist en componist kanaliseert zijn frustratie, woede en verdriet om de medische, raciale, economische en politieke onrust die ons land teistert, in opzwepende composities die het meesterlijke samenspel van deze hechte groep jazz-notabelen bevatten. Het was tijdens het optreden met Sonny Rollins dat de pianist voor het eerst het pad kruiste van de beroemde drummer Steve Jordan.

Een frequentere aanwezigheid op O'Connell's dates is bassist Lincoln Goines, met wie hij zo'n dertig jaar in de ritmesectie van fluitist Dave Valentin doorbracht - voordat hij de vaste bassist van de pianist werd. Gastsaxofonist Craig Handy stopt rijke aderen van avontuur en ziel in de composities van O'Connell, A Change is Gonna Come is het derde album van O'Connell's met Handy. Het paar werkte voor het eerst samen in de Latin Side big band van trombonist Conrad Herwig... waar O'Connell voor het eerst Pedrito Martinez ontmoette, de andere gast van de plaat.