© Rootsville.eu

Bjorn Berge (Nor)
tiltle: Heavy Gauge
music: Blues - Singer-songwriter
release date: february 12, 2021
label: Blue Mood Records
info artist: Bjorn Berge
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2021


Ooit was er een tijd dat we deze Bjorn Berge veelvuldig live konden beleven op onze podia. De tussentijdse periode met de country-rock "Vamp" zal daar wel voor iets tussen zitten. In 2019 merkte we hem terug op met het nieuw album ''Who Else?'', dit met een nieuwe band. Sinds het winnen van de "Best Musician Of The Year" award in 1999 ging het Bjorn Berge steeds meer voor de wind.

Met deze "Heavy Gauge" staat de teller voor hemzelf nu op "13". Een album met een donkere groove maar nog steeds met de fingerpickin' manier van spelen. Op het album vinden we 9 nummers terug. Uitgezonder "Bound To Ramble" dat hij solo schreef werden de andere 8 nummers geschreven in co-writing met Ellis Del Sol. Zoals altijd met de veelzijdige Bjørn ‘virtuoso of the twelve-string guitar’ Berge heeft ‘the blues no limits’ en worden ook genres als folk en rock er lekker pakkend doorheen gemixt.

Een herkenning is steeds de hoogstaande kwaliteit, iets wat je kan beamen vanaf opener "The Wrangler Man". Zijn gitaarwerk en rauw stemgeluid mogen er nog zeker zijn en de virtuositeit straalt er nog steeds vanaf. Even lijkt het erop of hij bij aanvang "A Matter Of Time" opteert voor de reggea vibes. Zijn virtuositeit komt met "Rip Off" dan weer meteen naar een ongekend hoogtepunt gestuwd. Alsof er steel drums mee gemoeid zijn lijkt het of hij met "Coliseum" de Caribbean sea wil opzoeken maar met het afsluitende "Bottle Floats" krijgen we terug de Bjorn Berge te horen zoals we hem al die jaren al kennen.

tracks:

1 The Wrangler Man
2 A Matter Of Time
3 Bound To Ramble
4 I Got It Made
5 Rip Off
6 Stray Dog
7 Alone Again
8 Coliseum
9 Bottle Floats

musicians:

Bjorn Berge: guitars & vocals
Kjetil Ulland: bass
Kim Christer Hylland: drums & percussion