© Rootsville.eu

Chris Cain (US)
tiltle: Raisin' Cain
music: Blues
release date: 2021
label: Alligator Records
info artist: Chris Cain


© Rootsville 2021

 

Chris Cain is vermoedelijk één van de meest onderschatte bluesmuzikanten van de laatste decennia. Niet alleen als gitarist, maar ook als zanger. De toon van zijn spel (in zijn handen) en de gevoelvolheid van zijn stem is beter dan ooit. Woorden komen snel in je op als klassiek, verfijnd, soulvol en virtuoos. Al deze beschrijvingen lijken misschien cliché, maar het zijn nauwkeurige beschrijvingen van Cain. Hij combineert naadloos blues, jazz, funk en soul om te creëren wat misschien wel één van de beste release uit zijn carrière is, “Raisin’ Cain”. Wat je krijgt is een goed geschreven, goed uitgevoerde en goed geproduceerde plaat.

Het album begint met een ironisch nummer genaamd "Hush Money", dat vrijwel meteen de lat voor wat er verder komt en laat de luisteraar weten waar ze aan toe zijn. Hij gaat verder met nummers als "You Won't Have a Problem" en "Too Many Problems" die de diversiteit en het talent van Cain als artiest blijven laten zien. Het vierde nummer "Down on the Ground" is een traag bluespareltje dat de luisteraar eindelijk op adem laat komen. Tegen de tijd dat het nummer eindigt, ben je verslaafd en wacht je om te horen wat er verder komt. "I Believe I Got off Cheap" is de eerste single en een hedendaags bluesnummer dat doet denken aan wijlen Lucky Peterson.

'Born to Play' is een autobiografisch nummer, dat de vocale intensiteit en nuances van Cain vastlegt. Net als de stem van B.B. lijkt de stem van Cain beter te worden met de leeftijd, en samen met zijn spel is hij het perfecte middel om zijn luisteraar mee te nemen op een muziekreis. "I Don't Know Exactly What’s Wrong With My Baby" en "Out of My Head" zijn verfijnde nummers die een knipoog zijn naar zijn jazz-improvisatietraining uit zijn eerdere jaren en nogmaals pleiten voor hoe ondergewaardeerd Cain is als een kunstenaar. De plaat eindigt met het instrumentale nummer “Space Force”. Cain levert met deze plaat een pareltje af !!

 Tracks:

01. Hush Money
02. You Won't Have A Problem When I'm Gone
03. Too Many Problems
04. Down On The Ground
05. I Believe I Got Off Cheap
06. Can't Find A Good Reason
07. Found A Way To Make Me Say Goodbye
08. Born To Play
09. I Don't Know Exactly What's Wrong With My Baby
10. Out Of My Head
11. As Long As You Get What You Want
12. Space Force

Musicians:

Chris Cain: vocals, gitaar
Greg Rahn: toetsen
Steve Evans: bas
Derrick Martin: drums en percussie
Sky Garcia: drums
Kid Andersen: gitaar en backing vocals
Mike Rinta: Trombone
Jeff Lewis: trompet
Doug Rowan: baritone sax
Michael Peloquin: tenor en alt sax
Lisa Leuschner Andersen: backing vocals