© Rootsville.eu

Corey Ledet (US)
tiltle: Corey Ledet Zydeco
music: Zydeco
release date: 2021
label: Nouveau Electric Records
info artist: Corey Ledet


© Rootsville 2021

 

De Grammy-genomineerde artiest Corey Ledet is terug met zijn veertiende release simpelweg getiteld “Corey Ledet Zydeco” op Nouveau Electric Records. Hoewel hij geworteld is in de Southwest Louisiana-stijl van zydeco, omarmt Ledet ook blues, gospel en rock-'n-roll als warme, originele deuntjes en covers die bubbelen en stuiteren van energie. Al zingend, accordeon spelend en soms drums en wasbord, leidt Ledet een eersteklas band muzikanten.

Het album begint met de gospel-groove van "This Is All I Want", die een zydeco-injectie krijgt en mooi samengaat met "It's Gonna Be Alright", een deuntje dat de beste vocale prestaties van Ledet op de plaat levert. "On A Roll" is een stoeipartij die op maat gemaakt lijkt voor de zon en live jammen tijdens Jazzfest, terwijl een cover van Big Joe Turners "Flip Flop and Fly" minder spannend is dan de gewone versie van het nummer.

Ledet voegt een nieuwe dimensie toe door zijn zang te mixen en liedjes te zingen in Kouri-Vini, een regionaal dialect van het Creools Frans dat een klassieker als "Mo Marché (I’m Walking)" van Fats Domino verandert in een heerlijke nieuwe luisterervaring. Ledet doet hetzelfde met “Pel Mo (Call Me)” als een vervormde mondharmonica-solo van Dermody brengt dit nummer tot een hoogtepunt op deze plaat.

Ledet heeft de muziek van het zuidwesten van Louisiana letterlijk door zijn aderen stromen toen zijn overgrootvader, Gabriel Ledet, professioneel speelde met jazzlegende Bunk Johnson als een staande bassist en grootvader Buchanan speelde drums met Clifton Chenier en Rockin ’Dopsie. Hij brengt dan ook, met zijn stotterende percussie en scooting-ritmes een ode aan zijn grootvader op “Buchanan Ledet Special”.

Het album eindigt met Ledet die optreedt als een one man band op een trio van deuntjes. 'Nina's Hot Step' is een behendig accordeoninstrumentaal dat Ledet's bekwaamheid op het instrument laat horen terwijl op het walsende 'Mo Manqué (I Miss) ” Ledet zijn kunsten laat zien op de drums en het wasbord. Albumsluiter “Aret Ton Trin” is het complete pakket van zydeco. Bij deze levert Ledet een knappe schijf af!

Tracks:

01. This Is All I Want
02. Buchanan Ledet Special
03. M’ap Marshe
04. Pel Mo
05. On A Roll
06. Flip Flop And Fly
07. It's Gonna Be Alright
08. Nina's Hot Step
09. Mo Mank
10. Aret To Trin

Musicians:

Corey Ledet: zang, accordeon, drums, wasbord
Cecil Green: Hammond B3
Lee Allen Zeno; bas
Grant Dermody: harmonica
Julian Primeaux: gitaar
Gerard Delafosse: drums en wasbord