© Rootsville.eu

Cristina Vane (US)
tiltle: The Magnolia Sessions
music: Acoustic Blues
release date: 2020
label: Ant-Corporate Music
info artist: Cristina Vane


© Rootsville 2021


Eentje van eind vorig jaar, dat ik toch niet wilde onthouden. Het album begint met een korte gesproken intro van Vane. Het openingsnummer ‘Half Moon Baby’ begint met Vane die haar prachtige National resonator speelt, op een dreunende, met de vinger geplukte bluesstijl die Fred McDowell of Robert Belfour zouden bevallen,de zang is soepel en zacht, en klinkt soms wat als Joni Mitchell.

‘Muddy Waters’ is een andere blues.Het is zachter dan het vorige nummer, maar de groove is nog steeds onweerstaanbaar, en het markeert ook de introductie van Vane's smakelijke slidevaardigheden. Opnieuw verandert de minimalistische blues in een jazzy stijl in elk refrein. Vervolgens gaan we naar duidelijk folky territorium, terwijl Vane de banjo voor ‘Done Gone Changed Your Mind’ bovenhaalt. Dit is een zeer aangenaam nummer. Ze blijft bij de banjo voor ‘The Cuckoo’, en zeer ritmisch nummer.

Nog een gesproken intro, en een switch terug naar die mooie resonator voor ‘Damn Shame’. Het is gebouwd op een vette slide.  Het wordt gevolgd door ‘ Love Like Summer Rain’ - een zoete en droevige popballad die prachtig samenhangt met een zwaar getokkeld slide-geluid. Het album wordt afgesloten met nog twee banjo-deuntjes, en ze lijken allebei een optimistische en toekomstgerichte lyrische smaak te hebben. ‘Time For Leaving’ is een beetje folky. ‘Heart On The Mend’ is de laatste song en heeft een melodie die je in Ierland of de Appalachen zou kunnen terugvinden. Hoe dan ook, ik kreeg er kippenvel van.

 Deze plaat is een leuke ontdekking en is echt een behendige mix tussen blues en folk, en niet alleen in de afwisseling van resonator-gitaartracks met banjo-tracks. Wanneer Cristina Vane blues speelt, zit ze niet vast aan een 12-bar of andere bluesstructuren, dus het staat haar vrij om op elk moment verschillende smaken toe te voegen. Ze heeft ook een pure, heldere toon in haar stem en brengt die toon naar de blues, een stijl waarin zowel vrouwen als mannen de neiging hebben om schelle of griezelige zang te hebben, en dat is echt verfrissend. Het is een uitstekend album: attent, emotioneel, direct en pakkend.

tracks:

1. Half Moon Baby
2. Muddy Water
3. Done Gone Changed Your Mind
4. The Cuckoo
5. Damn Shame
6. Love Like Summer Rain
7. Time For Leaving
8. Heart On The Mend