© Rootsville.eu

Damon Fowler (US)
tiltle: Alafia Moon
music: Blues
release date: march 26, 2021
label: Landslide Records
info artist: Damon Fowler


© Rootsville 2021


De in Florida gevestigde blues, roots-rocker en gitarist Damon Fowler keert terug met de release van zijn nieuwe album, Alafia Moon. Deze uitstekende verzameling van voornamelijk originele nummers draagt bij aan de indrukwekkende catalogus die hij heeft gemaakt en bevat elementen van blues, soul, swampblues, country en R&B.


photo Damon Fowler © Rootsville

Damon Fowler bracht zijn eerste albumuit in 1999 en heeft sindsdien een reeks albums gemaakt, een mix van zelfuitgaven, drie met Blind Pig en één met het label Whiskey Bayou van Tab Benoit. Nu getekend bij Landslide, keert Damon terug met een album gemaakt met zijn vaste band en vrienden op thuisbasis aan de Gulf Coast van Florida. Damon verzorgt alle leadzang, gitaar en slide en schreef tien van de elf tracks, in samenwerking met collega-slide-master Jim Suhler aan één, en er is één cover. Damon wordt vergezeld door Chuck Riley op bas, Justin Headley op drums, Mike Kach op toetsen, TC Carr op mondharmonica, Betty Fox op achtergrondzang en Josh Helms op ‘bottles & BG noise’.

We leerden Damon kennen in 2016 tijdens een optreden bij KTB in het Nederlandse Vlierden. Voor aanvang van het concert konden we nog een babbel maken met Damon en zo leerden we dat het voor Nederland en de avond ervoor in België voor hem een primeur was. Elders in Europa kam hij dan wel weer aan de bak als lid van de groep 'Southern Hospitality'. Dat het in de 'Tampa Bay Area' steeds een gezellige bedoening is kan je afleiden uit zijn verhaal. Zo zijn ook JP Soars en deze Damon Fowler beste maatjes.


photo Damon Fowler © Rootsville

Fowler heeft een sterk gitaarspel, maar hij heeft ook een soulvolle stem en is een sterke songwriter, wat betekent dat je geen album met hete licks hoort, maar eerder een verzameling volwaardige nummers. Ook al komt Fowler uit Florida, toch hoor je ook een subtiel New Orleans-vleugje in zijn stem. Het titelnummer is een ballad waarmee Fowler zijn stem kan laten horen. ruw met wat onderliggende verdriet die de melodie helpt versterken. Fowler kent ook zijn weg in up-tempo deuntjes. 'Hip to Your Trip' stuitert samen met een pittige groove, waardoor er voldoende ruimte is voor Fowlers stem.

Het album bevat 11 tracks, maar één nummer, 'The Umbrella', is een lange monoloog op muziek die zich niet leent voor herhaaldelijk luisteren. "Kicked His Ass Out'', is een grappig, op de jaren 50 geïnspireerd nieuw deuntje gezongen door Betty Fox, Fowlers zang op de achtergrond grommend, dat pronkt met een aantal van Fowlers indrukwekkende rockabilly-spel. Het voelt echter meestal alsof het van een andere plaat komt. Het is echter altijd een goed teken als je wilt dat een album meer muziek bevat.

Fowlers gitaarwerk is het echte werk, maar hij is meer dan dat. Alafia Moon zit vol met geweldige liedjes en vocale uitvoeringen. Hij heeft een echt album gemaakt en geen backing-tracks omdat hij zijn aanzienlijke zes-snarige vaardigheid heeft laten zien. In plaats daarvan laat Alafia Moon de vele, gevarieerde vaardigheden van Fowler zien.

Tracks:

01. Leave It Alone
02. I've Been Low
03. Alafia Moon
04. Make The Best Of Your Time
05. The Guitar
06. Hip To Your Trip
07. Some Things Change
08. Taxman
09. Wanda
10. The Umbrella
11. Kicked His Ass Out