© Rootsville.eu

Dean Owens (Scot)
tiltle: The Buring Heart (EP)
music: Americana - Galexico
release date: march 05, 2021
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: Dean Owens

© Rootsville 2021


Dean Owens is een Schotse singer-songwriter met roots is Edinburgh. "The Desert Trilogy" is een samenstelling van 3 EP's die worden uitgebracht in 2021. Deze eerste EP heeft als titel "The Burning Heart" en brengt je zo meteen naar de Chihuahuan woestijn van New-Mexico. Voor deze opnamen trok Dean Owens samen met desert Calexico noir-iconen naar de Wavelab Studio, Tucson, net voordat de pandemie toesloeg en in de herfst van 2021 zou landen.

Opener is, hoe kan het ook anders, New Mexico, en al meteen doet de Mariachi trompet zijn intrede. Net ook als bij het instrumentale "Here Comes Paul Newman" waarbij we meteen in een of andere spaghetti western vertoeven. Als derde nummer is er "Riverline" en meteen hebben we drie fijne nummers gehoord van de beste Americana en verlangen we al naar de twee andere EP's. Het afsluitende "Tombstone Rose" schreef hij samen met Galexico's Joey Burns tijdens de lockdown in 2020.

De nummers van deze trilogy zijn geïnspireerd door Dean's liefde voor het grote Amerikaanse zuidwesten, de woestijnstaten Californië, New Mexico en Arizona. Er zijn grote productieaantallen zoals New Mexico en Land of the Hummingbird (gedeeltelijk in het Spaans gezongen), rustige reflecties als Tombstone Rose, droevige liefdesliedjes en een door Morricone geïnspireerd fluitend instrumentaal nummer (Here Comes Paul Newman). Riverline, The Hopeless Ghosts en Mother Road staan stil bij de verplaatsing van mensen en de ontwrichting van levens op de weg, terwijl de zanger in Dolina op zoek is naar slangen en de woestijn ziet branden.

tracks:

01 New Mexico
02 Here Comes Paul Newman
03 Riverline
04 Tombstone Rose