© Rootsville.eu

Elizabeth King (US)
tiltle: Living in the Last Days
music: Blues - Gospel
release date: 2021
label: Bible & Tire Recordings
info artist: Elizabeth King


© Rootsville 2021


Het opnemen van je debuutalbum op 77-jarige leeftijd is een prestatie om trots op te zijn en een inspiratie voor ons allemaal. Afgezien daarvan is “Living In The Last Days” van Elizabeth King één van de meest buitengewone platen die je dit jaar zult horen. Het is 45 jaar geleden dat de heilige soulzangeres voor het laatst opnam, maar dit album veroorzaakt terecht opschudding.

King's reis naar muziek is een uniek verhaal. Na een gruwelijk auto-ongeluk in 1969, vertelde de dokter dat ze nooit meer zou lopen. King zette hun verwachtingen naast zich neer, zette haar eerste stappen, en overmand door dankbaarheid beloofde ze zichzelf tot religie. In de jaren 70 was ze als Elizabeth King & The Gospel Souls een van de weinige zangeressen die een volledig mannelijke begeleidingsgroep leidde.

Elizabeth King wordt ondersteund door een who's who van Memphis-muzikanten zoals de Sacred Soul Sound Section, waaronder gitarist Will Sexton, drummer George Sluppick, gitarist Matt Ross-Spang  en bassist Mark Edgar Stuart en organist Al Gamble Het meest opvallende was dat ze ook werd gesteund door zangers Christopher en Courtney Barnes, ook bekend als The Sensational Barnes Brothers.

Opener "No Ways Tired" heeft onmiddellijk effect; een vrolijke en uitbundige mix van gospel, beukende rock en hartverscheurende soul, met vlijmscherpe gitaar en diepe, bonzende bas. Overal klinkt King's stem van oprechte emotie. Ze beweegt zich met opmerkelijk gemak van lage naar hoge tonen. Het aangrijpende "He Touched Me" doet het in een gemakkelijker tempo; een zachte, schuifelende blues-soul.

"Testify" klinkt uit de luidsprekers met wah-wah-gitaar en hectische drums. Er is een onderliggend gevoel van vreugde hoorbaar op elk nummer van dit album, en zeker niet minder op deze song. Orgel, bas, gitaar en drums wedijveren met elkaar om een ​​dansende, geluid te creëren. Handgeklappercussie en een achtergrondkoor zetten King aan terwijl ze met ingetogen kracht en opmerkelijke charme presteert.

Het sprankelend “Walk With Me” straalt een pak emoties uit. Er worden enkele mooie en subtiele blazers aan de mix toegevoegd. Het is de passie en oprechtheid van deze muzikanten die deze muziek speciaal maken. In elke noot voel je een warme intensiteit. "Call On Him" ​​klinkt als vroege Motown, met een zeer effectieve groove.  "You Got To Move" sluit de schijf af met meer rauwheid en brandend vuur dan menig down 'n dirty blues nummer.

Dit is een prima plaat, vol zinderend muzikaal vakmanschap en met een van de meest ontroerende en boeiende stemmen die je kunt ervaren. Schitterende schijf !!

Tracks:

01. No Ways Tired
02. He Touched Me
03. Living In The Last Days
04. Testify
05. Mighty Good God
06. A Long Journey
07. Reach Out And Touch
08. Walk With Me
09. Call On Him
10. Blessed Be The Name
11. You've Got To Move