© Rootsville.eu

Geir Bertheussen Blues Machine (N)
tiltle: Health Disease
music: Blues
release date: 2021
label: Woodsouns Records
info artist: Geir Bertheussen


© Rootsville 2021


Bluesharper Geir Bertheussen leerde ik pas goed kennen tijdens de EBC op de Azoren in 2019, nu alweer 2 jaar geleden. Deze Noorse bluesmachine brengt ol'school blues en ook zijn speelstijl lijkt veel op die van iconen als James Cottonmeen SBW of een Junior Wells waar hij ook de inspiratie haalde. Onder de noemer "Geir Bertheussen Blues Machine" is er nu zijn nieuwste album "Health Disease".

Harpspeler, songwriter, bandleider en zanger Geir Bertheussen, beter bekend als "Milkman", werd geboren in 1966 op de zuidkant van het eiland Senja, Noord-Noorwegen. GB pakte de bluesharmonica op als een jong kind, slechts 13 jaar oud. GB is een uitstekende harpspeler en zanger bij Soul! Zijn techniek op Blues harmonica is geweldig, en zijn manier van spelen is een keiharde down-to-earth Chicago blues stijl zoals zijn meestersound invloeden.

Eind jaren 80 begon GB te touren met zijn eigen band, en dat deed hij goed. Al snel begonnen hij en zijn band genaamd GB Blues Band zwaar te touren in de noordelijke delen van Noorwegen. In de loop der jaren zijn er enkele wisselingen van leden en verschillende bandconstellaties geweest. Onlangs heeft de band nog een ander album uitgebracht genaamd "Southside" van in totaal zes albumopnames.

Op het album vinden we 8 nummers terug waarvan we de meetsten onderbrengen bij het Chicago blues segment. Shuffles als "Blonde Headed Woman" en "Tell Me" horen daar zeker in thuis. Op "Tumbleweed" steekt GB er een dosis rock 'n roll à la Thunderbirds in. Afsluiten doet deze Geir Bertheussen Band met een slowbluesje dat luistert naar de titel "Bad Things" en zo hebben we onze dagelijkse portie Chicago blues dan weer binnen.

tracks:

1. Health Disease (3:49)
2. Blonde Headed Woman (3:24)
3. Tell Me (4:17)
4. Tumbleweed (2:46)
5. Crying Shuffle (4:48)
6. Milkman Alley (2:20)
7. Trash Talking Blues (3:05)
8. Bad Things (7:39)