© Rootsville.eu

Gustavo Cortiñas (US)
tiltle: Desafio Candente
music: Jazz
release date: march 24, 2020
label: Woolgathering Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Gustavo Cortiñas

© Rootsville 2021


Gustavo Cortiñas is al meer dan een decennium een actief lid van de muziekscene in Chicago als een veelgevraagd drummer, een productief componist en bandleider. Op zijn vorige releases combineerde hij zijn uitgebreide creativiteit als componist met een aanleg voor het schrijven van grote ensembles. Met zijn aanstaande derde release Desafío Candente presenteert Cortiñas zijn meest ambitieuze project tot nu toe: een Magnum Opus ontworpen om de impact te onderzoeken van kolonialisme, imperialisme en neoliberalisme dat Latijns-Amerika door de eeuwen heen heeft getroffen. Deze audio-opname is ook een visueel album, aangezien elke track samenwerkt met een begeleidende muziekvideo. Desafío Candente zal verkrijgbaar zijn als dubbele compact disc en driedubbele vinyl LP via Woolgathering Records op 24 maart 2021. Digitale versies van het album zullen exclusief verkrijgbaar zijn in de Woolgathering Records direct-to-artist webwinkel en Bandcamp.

Zijn ingrijpende nieuwe uitgave gebruikt de geschriften van de Uruguayaanse auteur Eduardo Galeano's boek "The Open Veins of Latin America" ​​(een fundamentele tekst in de Latijns-Amerikaanse literatuur) als een sjabloon voor de constructie van deze meeslepende nieuwe werken. De kern is een jazz-septet - Cortiñas wordt vergezeld door Kitt Lyles op contrabas, Joaquín García op piano en Artie Black op verschillende rieten, evenals Drew Hansen op trompet, Euan Edmonds op trombone en veelzijdige gitarist Matt Gold. 21 muzikanten en 13 gastsprekers uit 11 verschillende landen vullen elk van de 14 nummers aan die luisteraars meenemen op een reis door een ander deel van Latijns-Amerika en zijn geschiedenis.

Geïnspireerd door Túpac Amaru's rebellie, de Mexicaanse revolutie en de Zapatista-beweging in Chiapas, naast andere belangrijke gebeurtenissen uit de Latijns-Amerikaanse geschiedenis, maakt Desafío Candente een krachtig statement - het hekelt de machtsstructuren die Latijns-Amerika besturen en op zijn mensen jagen, terwijl het ook om de veerkracht, de geest en de creativiteit van die zeer diverse gemeenschappen te vieren. Het werk slaagt erin om zijn reikwijdte uit te breiden door zijn interdisciplinaire samensmelting van gesproken woord en gedrukte tekst rechtstreeks van de pagina (met toestemming van de staat van Galeano), evenals de opvallende omslagafbeelding van de beroemde Mexicaanse schilder Carmen Chami.

Cortiñas is zeer bekend met de verschillende muzikale tradities van Latijns-Amerika en zijn werk verwijst duidelijk rechtstreeks naar deze stijlen. Nummers als "El Jinete y El Caballo" en "La Nostalgia Peleadora de Túpac Amaru" maken gebruik van ritmes die zijn ontleend aan Afrikaanse tradities in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika, terwijl "Combustible Humano" functioneert binnen een duidelijk Braziliaans muziekkader. Op de opname spelen ook muzikanten uit Mexico die typische volksinstrumenten bespelen, zoals Jarana Jarocha van Jerónimo González op 'Los Caudillos Campesinos' en Xavier Quijas Yxayotl die een verscheidenheid aan inheemse fluiten bespeelt op 'Abya Yala' en 'Un Mundo Donde Quepan Muchos Mundos'.

Het ensemble integreert hun vaardigheden voor jazzimprovisatie en kennis van Amerikaanse muziek met groot gemak in Cortiñas 'cross-stilistische composities. Op "Pachacuti" maakt een militaire mars plaats voor een gratis geïmproviseerde sectie, terwijl "La Mano Invisible" begint met een langzame blues-klaagzang voordat hij uitbarst in een dynamische tweedelijnsvorm in New Orleans-stijl met collectieve tussenwerpsels van alle hoorns met veteraan Victor Goines in de lucht op klarinet. Met behoud van een compositorische focus, halen de interessante arrangementen van Cortiñas een grote verscheidenheid aan texturen en klankkleuren uit het ensemble, terwijl de muzikanten overal sterke uitvoeringen van de muziek leveren. De suite zit vol muzikale variatie en blijft toch samenhangend en trouw aan het onderwerp.

tracks:

01. Obertura (Overture) (8:27)
02. Abya Yala (9:51)
03. Pachacuti (The World Upside Down) (7:27)
04. La Fiebre del Oro (The Gold Fever) (9:04)
05. El Jinete y el Caballo (The Rider & the Horse) (5:32)
06. La Nostalgia Peleadora de Túpac Amaru (The Militant Nostalgia of Tupac Amaru) (7:51)
07. Combustible Humano (Human Fuel) (4:23)
08. La Ruta de Regreso a Guinea está en el Arcoiris (The Route of Return to Guinea Lies in the Rainbow) (6:11)
09. Pax Britannica (6:52)
10. Los Caudillos Campesinos (The Peasant Leaders) (5:10)
11. La Mano Invisible (The Invisible Hand) (7:15)
12. El Desarrollo Desarrolla la Desigualdad (Development Develops Inequality) (6:32)
13. Desafío Candente (Incandescent Defiance) (6:52)
14.Un Mundo Donde Quepan Muchos Mundos (A World Where Many Worlds Fit) (4:54)