© Rootsville.eu

HOTH Brothers Band (US)
tiltle: Tell Me How You Feel
music: Folk - Bluegrass
release date: march 26, 2021
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
booking: LDM Bookings
info artist: HOTH Brothers Band

© Rootsville 2019


Boris McCutcheon en Bard Edrington V begonnen met 'Workin ’and Dreamin' in de winter van 2017 terwijl ze samen fruitbomen snoeiden. Muziek was het constante gesprek dat speelde op het ritme van het harken van zagen en het knippen van snoeischaren in de appelboomgaarden bij het Chimayo-heiligdom of de oude pleinen van Santa Fe. Beide artiesten hadden een solocarrière en werkten aan hun eigen albums. Bard was Espadín aan het opnemen en Boris had net I’m Here Let Me In uitgebracht. Toch praten muzikanten muziek, op de grond of boven op een ladder in een boomkruin. En, temidden van dit handenarbeid onder de droge woestijnzon, begon dit album te verschijnen. Eindelijk, op woensdag 15 februari 2019, richtte Bill Palmer zijn draagbare studio op in het huis van Bard. Na drie kolossale dagen werd het nieuwe HOTH Brothers-materiaal opgenomen.

De maar liefst 17 tracks verhalen prachtig over van alles dat hen bezig houd en wat ze om zich heen hebben gezien. Zoals de opener "Judith" over een kunstenares uit een piepklein bergdorpje die ondanks haar broze gezondheid niet uit haar inspirerende omgeving weggehaald wil worden. Deze song klinkt als een verloren Carter Family hit.

Of Honey Guide een heel erg opzwepend liedje over een race naar een bijzonder vogeltje. Het is een van de voorbeelden van de muzikale reis door de mysterieuze landschappen van New Mexico waarop The Hoth Brothers Band je meenemen. Dan is er ook nog een momentje dat de lage landen voorbij komen in de song "Volendam" geïnspireerd op hun verblijf in de beroemde Nederlandse vissersplaats. Boris zijn trouwe viervoeter Pappy wordt vereeuwigd in de prachtige ballad Pappy's Last Ride.

Verder ook een eervolle vermelding voor Sarah Ferrell, de bassiste van de band die haar vocalen laat schitteren in de ballad “Wilding Of Robby” Sarah is elders op het album natuurlijk ook veelvuldig te horen in de achtergrond vocalen, want het stikt van de prachtige vocale harmonieën op dit geweldige album. Qua stijl is het op en top Americana met een beetje een bluegrass feel, maar verder zijn we natuurlijk van Boris al gewent dat hij zich meestal niet in een enkel muzikaal hokje laat plaatsen. De heerlijke song Dying for Diane walst ook al dagen in mijn hoofd, een super catchy lied. Ze schreven het in de spirit van Texas Troubadour Ernest Tubb en het gaat over een hopeloze liefde die niet wordt beantwoord. Met The Hoth Brothers kun je in ieder geval glorieus de lockdown trotseren en ik beloof dat het dan spoedig ook weer lente wordt en de zon ook weer gaat schijnen!

Vrolijk klinkend album waarbij de close harmony van deze HOTH Brothers Band als een constante doorheen het album dwaalt.

tracks:

1. Judith
2. Tell Me What Your Thinking
3. Cliff Fendler
4. Honey Guide
5. Slick Horn Canyon
6. Volendam
7. Cherry Pits
8. Trouble and Desire
9. Pappy's Last Ride
10. The Passage
11. Boogie-man Mesa
12. One Hard Rain
13. Poor Man's light
14. Wilding of Robby
15. Sam Hill
16. Dyin’ For Diane
17. Rough Ragged Edge