© Rootsville.eu

Imelda May (Irl)
tiltle: 11 Past The Hour
music: pop noir
release date: 2021
label: Decca Records
info artist: Imelda May


© Rootsville 2021


Imelda May kwam ons continent te veroveren in 2008, toen met het sterke rockabilly album "Love Tattoo". In 2003 was er haar debuutalbum "No Turning Back". In 2010 verkaste Imelda May van "Universal" naar Decca Records en ook haar stijl kwam te veranderen. Eerder dit jaar verscheen er haar nieuwste album "11 Past The Hour", een mix van jazz, pop en roots. Meteen ook een dubbel album met daarop in totaliteit 20 nummers.

Geen "Johnny Got A Boom Boom" meer waarmee ze toen onze podia als een wervelwind kwam te veroveren maar al lang een meer dan volwassenere zangeres die alle registers komt open te trekken om deze dubbel. Het laatste album van May, 11 Past the Hour, lijkt een bewuste poging om haar publiek in de VS te vergroten. De muziek is veel conventioneler dan haar eerdere platen en zou gemakkelijk passen op FM-radio en Spotify-afspeellijsten die gericht zijn op volwassen hedendaags publiek. Laten we eerlijk zijn.Veel van haar oorspronkelijke fans hebben May ervan beschuldigd hun genegenheid te hebben verraden vanwege haar verkennende reizen naar verschillende genres. Dat is duidelijk dwaze en misleidende kritiek. Muzikanten moeten worden aangemoedigd om risico's te nemen en nieuwe dingen te proberen.

Maar het is waar dat "11 Past the Hour" het vuur van haar eerdere rockabilly-platen mist. Het is niet alleen dat de oude stijl sneller en met meer enthousiasme wordt gespeeld. May verzorgde de zang met passie en enthousiasme. Ze lijkt geen plezier te hebben op haar laatste album, zelfs niet op liedjes over geneugten van het vlees zoals "What We Did in the Dark" en "Made to Love". Inderdaad, "Made to Love" is een interessant voorbeeld van de problemen van het nieuwe album.

Het nummer is zowel muzikaal als intellectueel ambitieus. Het bevat bijdragen van Ron Wood van Rolling Stone en de in Engeland geboren Nigeriaanse activist Shola Mos-Shogbamimu. De bedoelingen zijn goed. De teksten gaan over de benarde situatie van de armen in de wereld en degenen die worden gediscrimineerd vanwege hun seksuele identiteit.

Ondanks de gebreken van het album heeft 11 Past the Hour zijn verdiensten. Op "Just One Kiss", met Oasis' Noel Gallagher op zang en Ron Wood op gitaar, glijdt May's stem sexy door de zwoele teksten. Ze verandert voortdurend haar intonaties om de intensiteit van haar verlangen te tonen. Het titelnummer toont Mays vermogen om een noir-achtige sfeer te creëren door te zingen met een gedempte, hese stem met geknipte frasering. Verdriet en verdriet lijken uit haar ziel te stromen. De andere bezuinigingen zijn misschien generiek, maar ze onthullen het vermogen van May om professioneel te klinken. Zoals gezegd zou dit album op veel moderne stations goed passen. Alleen de tijd zal leren of deze plaat de Ierse zangeres meer fans zal opleveren, maar het zou velen tevreden moeten stellen die van de hedendaagse radiovriendelijke muziek houden.