© Rootsville.eu

Jason Ringenberg (US)
tiltle: Rhinestoned
music: Country - Cowpunk
release date: maart 19, 2021
label: Courageous Chicken - Sonic Rendez Vous
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Jason Ringenberg

© Rootsville 2021


Jason Ringenberg is geboren en getogen op een varkensboerderij in Illinois die grensde aan de Rock Island Line Railroad. Hij vertrok op 4 juli 1981 naar Nashville om zijn droom na te jagen. Hij wist niet hoe ver de trap zou reizen. Hij vormde onmiddellijk "Jason en de Scorchers" en keek nooit meer achterom. Gedurende de jaren tachtig en negentig vernielden ze podia over de hele wereld en werden ze bekend als een van de meest opwindende live bands in de muziek. Op klassieke lp's als Fervor en Lost and Found herschreven ze in hun eentje de geschiedenis van rock-'n-roll in het zuiden. Hun instinctieve vermogen om traditionele countrymuziek te combineren met energieke punkrock is tot op de dag van vandaag niet overtroffen. In 2008 ontvingen ze de Americana Music Association Lifetime Achievement Award for Performance. De band heeft een tentoonstelling in de Country Music Hall of Fame.

Maar het verhaal van Ringenberg houdt daar niet op. In 1992 besloot hij solo te gaan. Hij heeft zeven platen uitgebracht, en iedereen, van de BBC tot USA TODAY, prijst zijn songwriting. The Times (VK) reisde meedogenloos de wereld rond als solo-barnstormer en noemde hem 'een van de meest opwindende artiesten van zijn generatie'. In 2002 creëerde hij een muziekpersonage voor kinderen genaamd Farmer Jason, waarmee hij een Emmy Award won voor zijn PBS-programma.

Deze "Rhinestoned" is de opvolger van het in 2019 uitgegeven "The Roots Of Stand Tall" en bevat 12 typische Ringenberg nummers. Verrassend genoeg was het album er een die Ringenberg niet snel wilde maken, maar de wereldwijde pandemie veranderde ieders plannen en gaf de zanger genoeg tijd thuis, met niets anders te doen dan muziek schrijven.

Op "Rhinstoned" geeft hij een kritische kijk op het onrecht en de onverdraagzaamheid die wordt aangedaan aan de minderheden van de natie, zoals bekwaam tot uitdrukking komt in de onwankelbare en schelle aflevering van 'The Freedom Rides Weren’t Free' en het boeiende volkslied 'I Rode With Crazy Horse'. De eerste werpt een onverbloemde kijk op de problemen en beproevingen waarmee degenen worden geconfronteerd die hun leven riskeerden terwijl ze probeerden het stemrecht in het diepe zuiden uit te breiden. De laatste prijst de indianen die gedwongen werden om hun geboorteland moedig te verdedigen tegen de invallen van Amerika's westwaartse expansie.

Een krachtige kijk op de gerespecteerde norm 'The Storms Are on the Ocean' van de familie Carter en een krachtige herhaling van de evangelische hymne 'Christ The Lord is Risen Today' bevestigen opnieuw zijn respect voor heilige normen. Dat gezegd hebbende, een cover van de bekende klassieker van Hank William, 'You Win Again', biedt het beste bewijs van Ringenbergs eerbied voor zowel geschiedenis als erfgoed.

tracks:

01.  Before Love and War
02.  The Freedom Rides Weren't Free
03.  Nashville Without Rhinestones
04.  The Storms are on the Ocean
05.  Christ The Lord is Risen Today
06.  I Rode with Crazy Horse
07.  My Highway Songs
08.  Time Warp
09.  You Win Again
10.  Stoned on Rhinestones
11.  Keep That Promise
12.  Window Town