© Rootsville.eu

Jean Marshall (Aus)
tiltle: Mistreated
music: Jazz - Blues
release date: january 08, 2021
label: Records DK
info artist: Jean Marshall


© Rootsville 2021


Jean Marshall is een Jazz/Blues singer uit de "Blue Mountains" in New South Wales (Australië). Is het nu Jazzy Blues of Bluesy Jazz, het blijft me gelijk. Vast staat dat dit debuutalbum "Mistreated" de lat al meteen hoog legt voor deze Jean Marshall. Een album met daarop 10 onvergetelijke nummers die de verhalen vertellen van liefde, maar ook van verlies en het daarbijhorende verdriet. Jean draagt dit album op aan alle verhalen die een dergelijk verhaal te vertellen hebben.

Opener is meteen een nummer dat zich ergens op de dunne lijn bevindt van Jazz en Blues. "Don't Explain" kende zijn debuut in de jazz door niemand minder dan Billie Holiday. Dromerige jazz en zo gaat het over het ganse album. Ook in 1924 kende "Trouble In Mind" zijn debuut in de jazzwereld, een nummer dat dank zij de Veudeville wereld later als blues standard werd aanzien. De credits hiervan gingen naar jazz pianist Richard M Jones.

Twee van mijn favoriete nummer all time zijn "I'd Rather Go Blind" van Etta James maar op dezelfde hoogte is er ook deze "Careless Love". Van origine is dit nummer een traditional en scopte deze prachtige ballad tot jazz standard. Het eerste arrangement dateert van 1921 en staat op naam van en staat op naam van W.C. Handy, Spencer Williams en Martha Koenig. De latere en bekendste versies komen wel uiot de blues.

Sonny Burke en Paul Francis Webster schreven in 1948 het mooie "Black Coffee", een nummer dat bekendheid verwierf in de versie van Sarah Vaughan. Jean Marshall sluit het album bluesy af met allereerst "Five Long Years" en als allerlaatste met "The Sky Is Crying" en deze laatste standard hebben we te danken aan Elmore James die het in 1959 componeerde en zo heeft deze Jean Marshall me verrast in de allerbeste zin. Top!

tracks:

01. Don't Explain
02. RX For The Blues
03. Early This Morning
04. Trouble In Mind
05. St Louis Gal
06. Wasting My Love On You
07. Careless Love
08. Black Coffee
09. Five Long Years
10. The Sky Is Crying

musicians:

Jean Marshall - Vocal
Joel Fox - Guitar
George Gerontakis - Double bass
Frank Corby - Drums