© Rootsville.eu

Jihye Lee Orchestra (KR)
tiltle: Daring Mind
music: Jazz
release date: march 26, 2021
label: Motéma Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jihey Lee

© Rootsville 2021


Motéma Music kondigt met trots de release aan van Daring Mind, het tweede album van het Jihye Lee Orchestra, dat op 26 maart 2021 uitkomt. Geproduceerd door Lee, in samenwerking met de innovatieve componist en Secret Society-bandleider Darcy James Argue, en met de bekende Trompettist Sean Jones, die een belangrijke bijdrage leverde, toont Lee's Motéma-debuut de persoonlijke en avontuurlijke vertelkunst van de Zuid-Koreaanse inwoner van jazz voor grote ensembles in de loop van negen betoverende composities.

Als vervolg op haar veelgeprezen debuut in april 2017, presenteert Daring Mind selecties uit Lee’s ‘Mind’ -serie, waaronder haar BMI Charlie Parker Jazz Composition Prize-winnende ‘Unshakable Mind’ en haar Manny Albam Commission ‘Revived Mind '. Het album weerspiegelt haar worstelingen, twijfels, vreugde en hoop toen ze in de verbazingwekkende stad New York woonde. De composities verkennen de menselijke geest, het hart en de ziel, de verschillende toestanden van de menselijke psyche, van verwarring over woede tot verlichting.

Lee, geboren in Zuid-Korea, had geen jazz- of klassieke opleiding toen ze opgroeide, en ze vond voor het eerst succes in Korea toen ze optrad als indiepopzangeres. Ze studeerde af aan de Dongduk Women's University met een graad in Voice Performance, en ontdekte haar liefde voor jazz met grote ensembles pas nadat ze in 2011 was begonnen met haar studie aan het Berklee College of Music in Boston. Vol vertrouwen begon ze haar eigen identiteit en stem te ontdekken binnen dit spannende, historisch rijk medium, het winnen van Berklee's Duke Ellington-prijs slechts enkele maanden nadat ze haar Jazz Composition major had uitgeroepen (en opnieuw het volgende jaar). Hoewel ze dit nieuwe pad nooit had kunnen voorzien, heeft ze het tot grotere hoogten gevolgd door in 2015 naar New York te verhuizen en een masterdiploma te behalen aan de Manhattan School of Music onder leiding van de grote Jim McNeely.

Daring Mind begint met "Restless Mind", dat de drukte van New York City nabootst met zijn verwrongen ritmische gevoel en repetitieve noten. Met Sean Jones en trombonist Alan Ferber is de levendigheid en schoonheid van een pre-COVID-stad die nooit heeft geslapen rijkelijk te zien in deze oogverblindende opener. Hierna volgt “Unshakeable Mind”, winnaar van de BMI Charlie Parker Composition Prize 2018. Geïnspireerd door de competitieve omgeving van de New Yorkse muziekscene en de effecten die het heeft op iemands eigen psyche, verkent 'Unshakeable Mind' de aard van een vastberaden en volhardende geest, met sterke solo- en ensemble-ondersteuning van altsaxofonist Ben Kono. De prachtige "Suji" komt daarna. Deze heldere compositie, geschreven voor één van Lee's dierbaarste vrienden, bevat alleen majeurakkoorden die worden gespeeld door kamermuziekinstrumenten. Kono speelt hier opnieuw een hoofdrol, net als pianist Adam Birnbaum. Er wordt geschakeld op het vierde nummer, "I Dare You", in opdracht van de Amerikaanse ondernemer Matt Mullenweg.

Het stuk "Revived Mind" van BMI Manny Albam Commission toont solist Mike Fahie op trombone. Deze kleurrijke compositie is een eerbetoon aan de natuur en de aarde, aan wedergeboorte en verjonging. Track 6, "Struggle Gives You Strength" is oorspronkelijk geschreven voor Carnegie Hall's NYO Jazz en bevat wederom Sean Jones. Over deze opbeurende en inspirerende compositie zegt Lee: "Strijd is een essentieel onderdeel van het leven en het vormt ons tot prachtige individuen met karakter." Het laatste derde deel van Daring Mind bevat het bluesachtige “Why Is that” met solo's van Jones en altsaxofonist Rob Wilkerson; de dissonante driekleurige odyssee "Dissatisfied Mind" die nadenkt over het negatieve dat iemands gedachten kan binnendringen; en "GB", een verbluffende afsluiter geïnspireerd door gevonden en verloren liefde. De zeer filmische schoonheid en vreugde van gelukkige herinneringen maakt langzaam plaats voor een verpletterende instorting, voordat de terughoudende acceptatie begint. Als aspirant filmmuziekcomponist toont dit levendige nummer met name Lee's grote potentieel in die arena.

 

tracks:

01 Relentless Mind
02 Unshakable Mind
03 Daring Mind
04 Revived Mind
05 Struggle Gives You Strenght
06 Why Is That
07 Dissatisfied Mind
08 GB