© Rootsville.eu

Jimbo Mathus & Andrew Bird (US)
tiltle: These 13
music: Blues - Country - Folk
release date: 2021
label: Thirthy Tigers
info artist: Jimbo Mathus - Andrew Bird


© Rootsville 2021

 

Hoewel Jimbo Mathus en Andrew Bird al meer dan vijfentwintig jaar wederzijdse bewondering hebben, begon het duo pas in 2018 samen te werken aan hun eigen album, “These 13”. Mathus bestudeert de blues, al sinds zijn dagen in de bibliotheken van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill. Aan de andere kant studeerde Andrew Bird Chicago en New York blues, samen met Amerikaanse muziek en theater. Vanaf hun dagen samen bij de “Squirrel Nut Zippers “ kregen ze een onbreekbare band.

Een deel van wat “These 13” opmerkelijk maakt, zijn de muzikale gesprekken die zich ontwikkelden toen de twee samenwerkten. Alles werd live opgenomen, rechtstreeks op analoge tape met behulp van één RCA 44-microfoon. "Poor Lost Soul" begint als een solo gezongen lied door Mathus voor de eerste twee coupletten, voordat Bird het derde couplet overneemt, en dan komt zijn viool binnen op wat een eenzaam bergmelodie lijkt te zijn.

Als gitarist toont Mathus een toewijding aan de akoestiek die onthullend is, de man kent zijn muzikale erfgoed. Bird, aan de andere kant, laat een bluesachtige stem horen die niet vaak is gehoord is op veel van zijn opgenomen werk. Zijn vioolspel, met name op nummers als "Encircle My Love", resoneert met een goed begrip van de traditionele kaders.

Hoewel het klinkt als iets uit het songbook van Jimmy Reed, vertelt 'Red Velvet Rope' eigenlijk een verhaal over een te veel aanbiddende fan. De viool van Bird speelt een treurig refrein, gevuld met onbeantwoorde liefde. Maar op deze plaat komt liefde in vele vormen voor, zoals de liefde die het zuidelijke leger had voor generaal Thomas "Stonewall" Jackson. Mathus zingt "Stonewall" als een predikant in een gospelviering. Daarna volgt 'Bright Sunny Southland', een kort stukje orgelwerk dat de “kerkdienst” beëindigt.

Hoewel nummers gebaseerd lijken op oude thema's, krijgen veel songs een nieuwe kleedje. Mathus speelt gitaar terwijl Bird " Dig Up the Hatchet" zingt. Jimbo Mathus en Andrew Bird kennen hun muzikale vormen op een wetenschappelijke manier, maar “These 13” is geenszins een wetenschappelijk werk. Het is het soort inspanning dat illustreert hoe tradities van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven terwijl moderne elementen worden toegevoegd die oude vormen nieuw leven inblazen.

Tracks:

1. Poor Lost Souls
2. Sweet Oblivion
3. Encircle My Love
4. Beat Still My Heart
5. Red Velvet Rope
6. High John
7. Stonewall (1863)
8. Bright Sunny South
9. Bell Witch
10. Dig Up The Hatchet
11. Jack O’ Diamonds
12. Burn The Honky Tonk
13. Three White Horses And A Golden Chain