© Rootsville.eu

Johnny Mastro and Mama's Boys (US)
tiltle: Elmore James For President
music: Blues
release date: february 26, 2021
distribution: Continental Record Services (CRS)
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Johnny Mastro

© Rootsville 2020


Na de gelimiteerde bootlegs met de "Captain Trappiste Series" heeft Johnny Mastro eindelijk alle last van zijn schouders afgeworpen en staat hij er terug met die rauwe en ongepolijste harmonica sound waarmee we hem hebben leren kennen. Met de niet te verstane boodschap "Elmore James For President" waarvan de single al vorig jaar in ons bezit kwam volgt er voor Europa op 26 februari 2021 de release van het volledige album onder deze titel. Ook een opmerkelijke verandering is dat de distributie van dit album wordt verzorgd door een meer standvastiger label als "CRS". Op het album vinden we 13 nummers terug en wordt niet enkele Elmore James voorgedragen als president van de US maar in "See You In The Evening" valt de beurt aan Hound Dog Taylor, en het zou wat zijn moesten die iconische bluesnamen via een reïncarnatie als president terug komen.


photo Johnny Mastro © Rootsville

Openen doet Johnny en zijn Mama's Boys met de eerder uitgegeven single en titeltrack en darmme worden we terug in die rauwe Mastro sound gekatapulteerd. Vanaf "Elmore James For President" tot de afsluitende maar zzer opzwepende boogie en ode aan de New Orleans blues van Little Freddie King, krijg je een rollercoaster van Johnny en zijn harmonica alsof hij er ieder pluisje stof dat nog aanwezig was er komt uit te blazen. Het album werd reeds in 2019 opgenomen in de voodoo sfeer van New Orleans.

We moeten al meer dan 16 jaar terug toen Johnny Mastro zijn vleugels kwam uit te slagen onder de voogdij van Laura Mae "Mama" Gross aan wie hij deze herkenbare sound te danken heeft. Een mix van oud en nieuw zoals de homage aan de NOLA jazz gitarist "Daddy" Sidney Snow met "Red Guitar" of de niet in het minst herkenbare Lazy Lester op diens "If You Think I've Lost You". Voor het nummer "Last Dance In Memphis" gaan de credits naar zijn onafscheidelijke wingman "Smoke". Voor " Baby Don't Worry" gingen ze diep in het arsenaal van Sonny Boy Williamson.

New Orleans staat simultaan met "Mardi Gras" en "Voodoo" en met nummers als "Rampart Street" en de herdenking aan de Creoolse voodoo-priesteres "Marie Laveau". Tijd ook om voor Johnny Mastro en zijn Mama's Boys de deuren hier weerom open te gooien van zo snel als we Covid-19 hebben bezworen. Misschien even het boekje openen van Marie Laveau, het zal alleszins meer effect hebben dan de vaccins die toch al in een voodoo sfeertje zijn omhuld...of moeten we ons optrekken aan het nummer "Bottle Won’t Save You" ;-)

tracks:

01 Elmore James For President
02 Red Guitar
03 See You In The Evening
04 Child Wolf
05 If You Think I’ve Lost You
06 Wildman Call
07 Last Dance In Memphis
08 Baby Don’t Worry
09 Rampart Street
10 Like Marie Laveau
11 One More Time
12 Bottle Won’t Save You
13 Little Freddie Is King

musicians:

Johnny Mastro
Smoke
John Fohl
Jimmy Goodall