© Rootsville.eu

KB Bayley (UK)
tiltle: Little Thunderstorms
music: Singer-songwriter
release date: february 05, 2021
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: KB Bayley

© Rootsville 2021


KB Bayley is een Engelse songwriter en gitarist wiens nieuwe album Little Thunderstorms is een boeiende verzameling boeiende verhalen vertellen en deskundig spelen, doordrenkt met een beetje melancholie die rechtstreeks uit Austin of Nashville had kunnen komen.

KB Bayley in eigen beheer uitgebrachte 'Little Thunderstorms' is de opvolger van het in 2017 uitgegeven 'Rivers & Rain'. De vreemde tijden waarin we op dit moment leven, betekenden dat Bayley's aantastende vignetten van alledaagse ervaringen voor het nageslacht moesten worden vastgelegd in een afgesloten achterkamer in het huis van de artiest, wat een extra gevoel van intimiteit lijkt te geven aan het beïnvloeden van deuntjes zoals als 'Cold Rain', 'North Coast Girl' en 'Throw it in the River'.

Als instrumentalist op zes snaren (akoestisch, lap-steel, dobro, cigar box, noem maar op ...) maar ook als pianist, neemt KB Bailey John Prine, Jackson C. Frank, Kelly Joe Phelps, John Moreland als referenties , Jason Isbell en Jeffrey Foucault. Na zes jaar bij de Londense bluesband Shotgun House te hebben gediend, besloot KB eindelijk naar zijn muze te luisteren, evenals het wijze advies van een zekere Tom Waits. Goed gedaan, want dit album laat het talent zien van een ervaren singer-songwriter. Van zijn aanvankelijke “Cold Rain” tot zijn cover van Foucaults aangrijpende “Cheap Suit” heeft Bailey hier een onberispelijke martingaal ingezet.

Volgens arrangementen die even subtiel als uitgekleed zijn (de trompet van Brin Heywood-Snell op de melancholische piano van 'Night Dogs', het alerte plukken van 'Time to Leave Town' onderstreept door het luchtpedaalstaal van Charlie Jonas Walter, of de mondharmonica van Gavin Thomas op het ontroerende “North Coast Girl”), onthult KB Bailey een poëtische ader die die van de meeste van zijn modellen waardig is, bovendien gediend door een delicate maar permanente virtuositeit.

Grote stukken uit deze collectie, "Blood Red Lullaby", "Crazy About Me" en "North Shore Road" (allemaal een Ron Sexsmith, een Sufjan Stevens of een Garrick Rawlings waardig) geven inderdaad blijk van de verve van 'een eersteklas songwriter, terwijl zijn instrumentale cover van de traditionele "Wayfaring Stranger" een Ry Cooder van "Paris, Texas" benadert.

tracks:

01. Cold Rain
02. Little Thunderstorms
03. Throw it in the River
04. Blood Red Lullaby
05. Night Dogs
06. Time to Leave Town
07. North Coast Girl
08. Crazy About Me
09. North Shore Road
10. Wayfaring Stranger (Redux)
11. Cheap Suit