© Rootsville.eu

Lauren Lee (US)
tiltle: The Queen Of Cups
music: Jazz
release date: april 30, 2021
label: Ears & Eyes
promotion: Lydia Liebman Promotions (Niamh White)
info artist:
Lauren Lee

© Rootsville 2021

 

Voordat de pandemie toesloeg, nam Lee samen met ingenieur Chris Kraznow vier originele composities op in Wonder Park Studio. Destijds probeerde ze ze uit te brengen als een EP, waarbij ze elk nummer arrangeerde met weelderige, gelaagde vocalen en vezelige instrumentale solo-secties die haar onderscheidende stem als componist en zeer fantasierijke orkestrator verder vestigden. Al snel merkte ze echter dat ze een ander repertoireprogramma heroverwoog dat ze had gereserveerd voor een apart trio-album. Met zogenaamd triomateriaal in haar hoofd - en in haar oor - zette Lee een sociaal verre recorddatum neer bij Big Orange Sheep om in augustus nog zes deuntjes neer te zetten en de tracklist voor The Queen of Cups te voltooien. Maar nadat ze de ruwe mixen had gehoord, onderzocht ze haar besluit om te overdubben opnieuw.

"De melodieën die‘ dunner ’zijn, zijn degene die ik had gereserveerd als ensembletracks," zegt ze. "Na de eerste opnamedag luisterde ik terug en dacht:‘ Mmm - het voelt niet goed. Het voelt oneerlijk om te overdubben, want dat is niet wat ik had gewild. " Het daaropvolgende album zou een geluidsspectrum presenteren dat varieerde van kaal en intiem tot rijk georkestreerd. "Deze piano zangplaat heeft niet die typische kenmerken van misschien cocktailpiano en standaards", zegt ze. "Het is half nieuwe muziek en half standaarden - maar niet noodzakelijk‘ vocale ’standaarden. '' Emotionele inhoud die Lee op de opname uitdrukt, zowel tekstueel als muzikaal, ontmoet ook het ongewone moment. "Ik ontdekte dat terwijl ik terugluisterde, de intentie niet was begonnen met het idee dat ik elke emotie die ik voelde tijdens de lockdown wilde vastleggen," zegt ze, "maar het eindigde zo." Om die wisselende gevoelens op te roepen en te vertalen, vertrouwt Lee op een verscheidenheid aan creatieve vaten met gevarieerde instrumenten - piano, Fender Rhodes, zang en Wurlitzer; instrumentale en vocale interpretatie - vaak geïmproviseerd; en teksten - zowel origineel als geliefd. De beslissing om een ​​nieuwe opstelling van 'If I Should Lose You' van Ralph Rainger en Leo Robin op te nemen, kwam voor Lee voort uit een creatief eliminatieproces. De pandemie was begonnen haar perspectief te heroriënteren op wat ze had in plaats van steun, middelen en begrip: "Ik dacht:‘ Wat als ik deze dingen niet had? Het zou ellendig zijn om er alleen mee om te gaan. '' Ze ontdekte het gevoel dat ze kon overbrengen door Robins tekst en haar interpretatie van de iconische veranderingen van Rainger dienden haar impuls treffend. Afgezien van eenzaamheid en contemplatie, gaf de lockdown Lee voldoende tijd om bij te wonen wat ze opzij had geschoven om optredens te boeken en nieuwe muziek te schrijven - meer specifiek, uren om Pat Metheny-deuntjes te leren.

Ze koos 'Unity Village' voor opname vanwege de uitnodigende harmonie en de titel. “Het deuntje is prachtig. Het maakt zo'n sterk statement. De veranderingen hebben veel kleur en laten veel kleurmogelijkheden over. Het schetst een zeer hoopvol beeld voor mij. " Hartelijk gearrangeerd, 'Up In The Air' dient als een sfeervol onderzoek naar Lee's dagelijkse tendensen. "Ik ben echt een besluiteloos persoon", zegt ze. "Dat heeft mij zowel geprofiteerd als tegengewerkt." Bij het componeren van de melodie omarmde ze haar eigen artistieke impulsen, samen met de hoop dat luisteraars misschien ook te maken zouden krijgen met het ervaren van de creatieve tweedeling van besluiteloosheid. Hoewel ze niet had gepland dat The Queen of Cups expliciet over mentaal welzijn zou gaan, vond Lee veel van de deuntjes en nogal wat van de lyrische inhoud die ze componeerde, fietsend door concepten van persoonlijke neiging, zelfbewustzijn en zelfacceptatie. Tegen een gestage hartslag weerspiegelt 'Another Reality' haar eigen worsteling met zelfvertrouwen en het overwinnen van het bedriegersyndroom. "Ik kan in die andere realiteit leven en niet alleen maar dagdromen dat ik die persoon ben, in mijn hoofd", zegt ze. De plaat sluit af met Lee die sonore gelaagde vocalen levert over 'Cocoon'. Naast de teksten roepen de beklijvende harmonie en bloeiende vorm van het nummer een gevoel van ontwaken en zelfontdekking op. "Toen ik jonger was, hield ik er echt van om mensen te plezieren en om in deze dozen te passen, en dat is wat ik ook dacht dat ik moest doen als ik een werkende muzikant wilde worden", zegt Lee. Toegegeven, het kostte haar wat tijd en behoorlijk wat zielonderzoek om te beseffen dat als ze volhardt in haar eigen expressie, waardoor haar ware zelf naar boven komt, ze een eerlijk gebaar kan maken zoals ze heeft gedaan met The Queen of Cups.


tracks:

01 Rumba Callejera
02 El Güararey de Pastora
03 El Manisero
04 El Ciego
05 Rompiendo la Rutina
06 Bemba Colorá 
07 Lágrimas Negras
08 Viento y Tiempo